VAROVÁNÍ: KŘEHKÉ

VAROVÁNÍ: KŘEHKÉ

Tigera potkal strmý pád, ale řeknu vám, proč bych si nevsadil na to, že je odepsaný. – S JAMIE DIAZEM Možná už je po všem. Zdá se, že ano. Mnohé tomu nasvědčuje: tři nedávné operace/léčby zad, opakující se třes rukou při chipování, výsledky nad 80 ran, odstou


72_79_GD1016_FEAT_TIGER_INZ_kaskada_INZ_MariankyTigera potkal strmý pád, ale řeknu vám, proč bych si nevsadil na to, že je odepsaný. – S JAMIE DIAZEM Možná už je po všem. Zdá se, že ano. Mnohé tomu nasvědčuje: tři nedávné operace/léčby zad, opakující se třes rukou při chipování, výsledky nad 80 ran, odstoupení z turnajů a poněkud zoufalé povzbuzování „C’mon, Tiger“, po němž následuje třetí pitch v řadě mířící do vody. V historii golfu se ještě žádný velký hráč, který na tak dlouhou dobu opustil nejvyšší pozice, nevrátil zpět ke své dominanci. A žádný dominantní hráč nezaznamenal tak hluboký a tak rychlý pád jako Tiger Woods – z rekordních 683 týdnů jako světová jednička (s několika přestávkami od června 1997 do května 2014) na 683. místo světového žebříčku v srpnu 2016. Svět golfu se z tohoto šoku stále vzpamatovává. Pokud Woodsova éra opravdu skončila, stalo se tak v mladším věku než u kterékoli jiné legendy od doby Bobbyho Jonese. Woods vyhrál svůj 14. major v roce 2008, když mu bylo 32 let, avšak 28letý Jones opustil v roce 1930 soutěžní golf dobrovolně, stejně jako Byron Nelson v roce 1946, kdy mu bylo 34 let. Po roce 2013, kdy Woods zaznamenal pět turnajových vítězství a získal ocenění „hráč roku“, to vypadalo, že by se mohl vrátit na dřívější úroveň, ale místo toho se znovu propadl do golfového suterénu. Z šesti majorů, které od té doby odehrál – letos se nezúčastnil ani jednoho – čtyřikrát neprošel cutem. Na předchozích 64 majorech, které absolvoval jako profesionál, neprošel cutem pouze třikrát. Tváří v tvář naprosté marnosti se mysl bouří. Je to Tiger Woods, nejtalentovanější, nejzarputilejší a nejodvážnější hráč všech dob. „Dokázal už všechno,“ říká dr. Jim Afremow, sportovní psycholog a autor studie The Champion’s Comeback (Návrat šampiona), která pojednává o aspektech úspěšného návratu velkých sportovců. „Jediné, co ještě nedokázal, je vrátit se stylem, který by odpovídal jeho dřívějším počinům. Proto o něm nemůžeme přestat mluvit.“ Ne, golf nemůže zapomenout na Tigera Woodse. Situaci by možná vyjasnilo, kdyby bylo k dispozici více informací, protože při veškerém zkoumání a analyzování stále nelze zjistit, co je příčinou Woodsova problému. Jeho slova, vždy neurčitá a zdrženlivá, naznačují úmysl pokračovat ve vyhýbavosti a tajnůstkářství. (Mimochodem Woods se prostřednictvím svého mluvčího k tomuto článku odmítl vyjádřit.)
CELÝ ČLÁNEK naleznete v novém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, který vychází ve čtvrtek 6. října 2016. Jen týden předtím, než by se Woods měl po dlouhé době poprvé objevit na turnaji PGA Tour Safeway Open v Silveradu.