Kdo vládl golfovému roku 2016? A kdo je půlročním králem?

Kdo vládl golfovému roku 2016? A kdo je půlročním králem?

Jason Day zakončí rok 2016 jako lídr světového žebříčku. A Australan se bude chlubit luxusním náskokem před konkurenty. Skvělým vstupem do letoška a pěti vyhranými turnaji v roce 2015 si vybudoval post současné celkové jedničky. Jenže jak by vypadal žebříček OWGR, kdyby se


Jason Day zakončí rok 2016 jako lídr světového žebříčku. A Australan se bude chlubit luxusním náskokem před konkurenty. Skvělým vstupem do letoška a pěti vyhranými turnaji v roce 2015 si vybudoval post současné celkové jedničky.

Jenže jak by vypadal žebříček OWGR, kdyby se počítal jen za jeden rok?

Nad tím se zamyslel guru na golfové tabulky Nosferatu a odpověď nabízí v jednoduchém přehledu. Kdo tedy nasbíral za posledních dvanáct měsíců nejvíce bodů? A kdo kraloval za posledních šest?

https://twitter.com/VC606/status/809362340739223552

Asi nikoho nepřekvapí, že v roce 2016 vládl Dustin Johnson. Američan vyhrál tři turnaje, včetně jednoho majoru (US OPEN), navíc se dočkal ocenění pro nejlepšího hráče PGA Tour.

Day by byl světovou dvojkou, díky třem výhrám včetně THE PLAYERS CHAMPIONSHIP, na třetí příčce pak objevíme tuze zajímavé jméno. Hideki Macujama válel v závěru sezony, kdy triumfoval na čtyřech z posledních pěti podnicích, kterých se zúčastnil. Patřily mezi ně i WGC-HBSC CHAMPIONS a také HERO WORLD CHALLENGE, který hostil Tiger Woods.

V elitní desítce nenajdete žádná šokující jména: nechybí Rory McIlroy, Henrik Stenson, Jordan Spieth, Adam Scott či Patrick Reed. Nepřekvapí ani Danny Willett a Jimmy Walker, jimž do této pomyslné TOP TEN pomohl majorový titul.

Švéd Alex Noren, jenž se dostal do elitní formy až příliš pozdě na to, aby se dostal do evropského výběru pro Ryder Cup, je jedenáctý. Španěl Rafa Cabrera Bello, který naopak na prestižní akci, kde měří síly Evropané a Američané, nechyběl, by si polepšil na 14. místo. Přitom v běžném žebříčku mu patří sedmadvacátá příčka.

Výrazný pád by naopak čekal americké duo Rickie Fowler a Bubba Watson.

Když se omezíme na OWGR za závěrečného půlroku, vše vypadá ještě zajímavěji. Macujama by poskočil na první místo, Noren by byl pátý. A Angličan Tyrrell Hatton by obsadil fantastické sedmé místo, přitom je až světovou sedmadvacítkou. V TOP 10 by nebyl jediný borec z Japonska, vešel by se i Juta Ikeda, který za 12 uplynulých startů na Japan Golf Tour dvakrát vyhrál, šestkrát skončil druhý.

Žebříček by šel omezovat i dál, třeba jen na tři měsíce (i tuto variantu Nosferatu nabízí). Jenže tam jde opravdu mnohem více o aktuální formu než o dlouhodobou špičkovou výkonnost. První kvarteto by vás nezaskočilo: Macujama, Noren, Hatton a Ikeda.