GOLF DIGEST C&S Order of Merit 2016

GOLF DIGEST C&S Order of Merit 2016

ZATÍMCO V MINULÝCH LETECH propadali golfoví příznivci chvílemi depresím z často podprůměrných výsledků českých hráčů a jejich mizivé konkurenceschopnosti na mezinárodní scéně, v roce 2016 se snad konečně začalo alespoň trochu blýskat na lepší časy. Za 27 let od listopa


ZATÍMCO V MINULÝCH LETECH propadali golfoví příznivci chvílemi depresím z často podprůměrných výsledků českých hráčů a jejich mizivé konkurenceschopnosti na mezinárodní scéně, v roce 2016 se snad konečně začalo alespoň trochu blýskat na lepší časy. Za 27 let od listopadové „revoluce“ vygeneroval český golf pouze jediného hráče skutečně mezinárodní úrovně – Kláru Spilkovou. To se nedá hodnotit ve srovnání s jinými sportovními odvětvími jinak než jako špatný výsledek. V loňském roce sice ještě nedošlo k nějakému zázračnému průlomu, nicméně poměrně velké množství kvalitních výsledků našich profesionálních i amatérských hráčů přineslo reálnou naději na změnu očekávanou v dohledné době. Pro rok 2016 jsme v lehce nepřehledném srovnávání hráčů a neúplných finančních žebříčků připravili vlastní tabulku Golf Digest C&S Order of Merit a víme, kdo se stal Králem a Královnou roku 2016. 

– S DANIELEM TRHONĚM

SAMOSTATNÉ ŽEBŘÍČKY GOLF DIGEST ORDER OF MERIT 2016 PRO muziPRO zenyAM muziAM zenyZahranicni              


PRVNÍ BODY DO OWGR MRUZEK-POSTERRok 2016 začal pro český golf více než nadějně. Hned v lednu dosáhl historického zápisu profesionál Filip Mrůzek. Na turnaji třetí evropské ligy Pro Golf Tour v Egyptě vybojoval třetí místo, a především získal jako vůbec první český hráč v historii body (konkrétně 1,6) do oficiálního světového golfového žebříčku (OWGR). Znamenalo to, že premiérově nebyl v OWGR český golfista zařazen pouze formálně, na konci mezi stovkami dalších hráčů, kteří odehráli alespoň jeden z turnajů započítávaných do OWGR a přitom na nich nezískali jediný bod. Již od roku 1991 se čeští profesionálové v čele s Jiřím Jandou, Petrem Mrůzkem a Karlem Skopovým jun. začali turnajů „druhé evropské golfové ligy“ zúčastňovat v rámci série European Challenge Tour, a posbírali na nich dokonce pár předních umístění, nicméně v té době byl tento okruh „v plenkách“ a body do OWGR se na něm udělují až od roku 2000.


KONEČNĚ VÍTĚZSTVÍ NA PRO GOLF TOUR MATUS-POSTERV květnu pak na turnaji Pro Golf Tour hraném v rakouském Haugschlagu Mrůzkovo výborné umístění překonal další český profesionál Stanislav Matuš. První dvě kola turnaje zahrál s čistou skórkartou za excelentních 63 a 64 ran a s celkovým výsledkem 17 ran pod par hřiště vedl před finálovým kolem o čtyři rány. Poslední den už hrál kontrolovaně jen jednu ránu pod par (dvě birdie a jedno bogey). Vítězství si pak musel nad skotským soupeřem vybojovat až v play-off. Matuš v Rakousku získal historicky první české vítězství na turnajích započítávaných do OWGR. Další body do světového žebříčku přidal o týden později na stejné sérii a opět v Rakousku v Adamstalu za dělené třetí místo. Svůj výborný rok na okruhu Pro Golf Tour završil Matuš děleným čtvrtým místem na finálovém turnaji v Německu na konci září. Také v tomto případě získal body do OWGR, ale dosáhnout na hlavní cíl – vybojovat si kartu na příští sezonu „vyšší ligy“ Challenge Tour – se mu nepodařilo. Kartu získává pouze pět nejlepších hráčů v konečném finančním žebříčku sezony, v němž se Matuš umístil na 9. příčce. Slabou útěchou pro Maruše tak může být jen historicky nejlepší umístění českého hráče v žebříčku OWGR (817. místo) a navázání na předchozí úspěchy Karla Skopového jun. Česko se opět dočkalo svého vítěze na Pro Golf Tour, a to po dlouhých 16 letech. První dvě výhry získal v roce 1999 právě Skopový a celkově v tom roce obsadil druhé místo. O rok později dosáhl na přelomu milénia svého třetího titulu a tehdejší německou sérii (EPD Tour) celkově vyhrál.


BOJUJÍCÍ SPILKOVÁ A ZA NÍ STÁLE PROPAST SPILKOVA-POSTERKláře Spilkové se letošní, již šestá sezona na LET nevydařila podle jejích představ. Do poloviny listopadu odehrála na této sérii 12 turnajů, z nichž šestkrát prošla cutem a jako nejlepší umístění zaznamenala dělené 17. místo na květnovém turnaji v Číně. V době uzávěrky tohoto čísla časopisu měla Spilková před sebou ještě dva turnaje v Kataru a Dubaji s perspektivou, že plnohodnotnou kartu pro příští sezonu LET pravděpodobně obhájí. Příslušnou kategorii 5 členství totiž získává nejlepších 80 hráček z letošního žebříčku LET Order of Merit, z něhož budou na konci sezony vyškrtnuty hráčky, které nesplní podmínku minimálního počtu šesti odehraných turnajů. Kvůli průměrné formě v této sezoně však musela Spilková odložit o rok svůj sen o účasti na nejslavnějším ženském profesionálním okruhu LPGA Tour a v letošním roce se velice racionálně rozhodla nezúčastnit její kvalifikace. Z důvodu pravděpodobně poněkud přehnaných očekávání některých golfových médií, funkcionářů i golfové veřejnosti se přitom poněkud nespravedlivě pozapomnělo na dva velké letošní úspěchy této stále bezkonkurenční české golfové jedničky. Na poli sportovním to byla její kvalifikace jako historicky prvního a zároveň jediného českého hráče na olympijské hry v Riu de Janeiro. Představení Spilkové na olympijském golfovém turnaji v Brazílii přitom znamenalo velkou reklamu pro český golf mezi negolfovou veřejností. Také její konečné dělené 48. místo ze 60 startujících žen pak znamenalo de facto obhájení pozice v rámci světového žebříčku, ze které se na olympiádu kvalifikovala (45. místo), a nebylo tedy žádným propadákem.


AMATÉŘI SE PÁRKRÁT ZASKVĚLI ZUSKA-POSTERPrvní velký úspěch českých amatérských hráčů přišel na konci června 2016, kdy Karolína Vlčková, Kateřina Vlašínová a Marie Luňáčková zvítězily na akademickém mistrovství světa v konkurenci 12 týmů, a to včetně několika golfově vyspělých zemí. O měsíc později jsme mohli zaznamenat další zajímavý výsledek českých amatérů na neoficiálním mistrovství Evropy do 16 let, které se hraje pod názvem European Young Masters. Smíšený tým ve složení Matyáš Zapletal, David Siwy, Gabriela Roberta Vítů a Sarah Hricíková na turnaji hraném ve Švýcarsku zvítězil a napodobil tak stejný výsledek svých předchůdců z roku 2009, kdy český tým táhla především tehdy čtrnáctiletá velká naděje českého golfu Klára Spilková spolu s Karolínou Vlčkovou. Zdaleka největších úspěchů ovšem dosáhli uprostřed léta dva naši momentálně nejlepší amatérští golfisté, kteří v současnosti hrají golf za americké univerzity – Šimon Zach a Karolína Vlčková. Vlčková skončila na turnaji European Ladies’ Amateur Championship ve Švédsku na výborném děleném 11. místě. Zach dokonce dosáhl samostatným třetím místem na turnaji European Amateur Championship v Estonsku skutečně historického úspěchu českého amatérského golfu. V obou případech jde totiž o akce, které jsou ve světovém amatérském golfovém žebříčku WAGR řazeny do nejprestižnější kategorie Elite. V říjnu pak velice úspěšný rok českých amatérů završil amatér Jiří Zuska výhrou ve světovém finále Faldo Series Grand Final v Anglii, přestože v tomto případě šlo z pohledu klasifikace WAGR o nepříliš kvalitně obsazený turnaj s druhou nejnižší kategorií F. Několika výborných výsledků dosáhli čeští amatérští hráči a hráčky také na mezinárodních profesionálních turnajích v České republice, kde startovali na sponzorské pozvánky od promotérů RELMOST a GOLF PGM. Vítek Novák prošel cutem na D+D REAL Czech Challenge na Kunětické hoře, stejně jako Sára Kousková na Tipsport Golf Masters na Dýšině. Na tomtéž turnaji v rámci série LET skončila Karolína Vlčková dokonce na skvělém děleném 22. místě. Sezona českých amatérských reprezentantů by se tak dala hodnotit jako téměř excelentní, kdyby na ní nebyla kaňka v podobě nevydařeného nejdůležitějšího turnaje v roce – amatérského mistrovství světa týmů, které se odehrálo v září v Mexiku. Čeští muži naprosto selhali, když v sestavě Vítek Novák, Šimon Zach a Matyáš Zapletal (doprovázené velkými očekáváními) na turnaji pod názvem Eisenhower Trophy obsadili až dělené 44. místo z celkem 71 zúčastněných týmů, což je bohužel nejhorší umístění Čechů v historii. Čest českých reprezentantů tak alespoň částečně zachránil týden před nimi ženský tým ve složení Karolína Vlčková, Kateřina Vlašínová a Kristýna Frýdlová, který na turnaji nazvaném Espirito Santo Trophy skončil na velice solidním děleném 17. místě z 55 startujících týmů. Šlo přitom o historicky druhé nejlepší umístění z českých ženských účastí, a to po děleném 15. místě z roku 2012.


NA ZÁVĚR LIESRE-POSTERObjektivní vyhodnocení výsledků hráčů v českém soutěžním golfu za sezonu je poměrně složité. V minulých letech jsme z některých golfových médií a především od funkcionářů opakovaně slyšeli jásavá vyjádření o nejlepší sezoně českého golfu a o jeho růžových zítřcích. S realitou to bohužel obvykle nemělo příliš společného. Letos je tomu s českými golfovými úspěchy konečně jinak. S určitou nadsázkou bychom mohli říci, že už nebudeme potřebovat použít parafrázi prvního porevolučního projevu prezidenta Václava Havla: „Nechci vám z tohoto úřadu lhát jako moji předchůdci. Náš golf nevzkvétá…“. Jak již dokazuje rozsah, a především obsah článku, zásadních, ba přímo průlomových výsledků českých profesionálních a amatérských golfistů bylo v letošním roce takové množství, že rčení o (opět) nejlepším roce českého golfu nebude znít tentokrát jako bezobsažné politické klišé. Přejme si a věřme, že český soutěžní golf bude ve vzestupném trendu pokračovat také v roce 2017. (G)


SAMOSTATNÉ ŽEBŘÍČKY GOLF DIGEST ORDER OF MERIT 2016 PRO muziPRO zenyAM muziAM zenyZahranicni         


VÍTĚZSTVÍ ČESKÝCH PROFESIONÁLŮ NA TURNAJÍCH V ROCE 2016

HRÁČ TURNAJ SÉRIE
Filip Mrůzek Renocar Czech PGA Austerlitz & Golf Magazine Trophy (Austerlitz, Česko)   Czech PGA Tour – Czech PGA Matchplay Championship (Mladá Boleslav, Česko)   SurGal Clinic Grand Finále Czech PGA Tour 2016 (Kaskáda, Česko)   Penati PRO-AM Classic 2016 (Šajdíkove Humence, Slovensko)   Slovakia Ring Golf Cup 2016 – PGA SK PRO-AM Golf Tour 2016 (Skalica, Slovensko)

Czech PGA Tour / CzechOne Tour

  Czech PGA Tour   Czech PGA Tour   PGA SK Pro-Am Golf Tour PGA SK Pro-Am Golf Tour
Ondřej Lieser WGM Beroun Czech Open 2016 (Beroun, Česko) Prague Golf Masters 2016 (Zbraslav, Česko) Czech PGA Tour   CzechOne Tour
Stanislav Matuš Haugschlag NÖ Open 2016 (Haugschlag, Rakousko) Czech PGA Strokeplay Championship 2016 (Kaskáda, Česko) Pro Golf Tour   Czech PGA Tour
Aleš Kořínek Czech PGA Tour – Ropice Golf Trophy 2016 (Ropice, Česko) Czech PGA Tour
Tadeáš Sedláček Ypsilon Kenox Cup by Czech One (Ypsilonka, Česko) Solar Progress Kalinowo Open (Kalinowo, Polsko) CzechOne Tour   Lotos PGA Polska PRO Tour
Daniel Suchan Czech PGA Tour – Gray Bear Tále Trophy 2016 (Tále, Slovensko) Czech PGA Tour
Marek Siakala Ypsilon Czech One – kvalifikační turnaj na ProGolf Tour (Ypsilonka, Česko) CzechOne Tour
Vladimír Velenský / Tomáš Hlas (AM) Team PRO tournament by PGA Hungary (Ypsilonka, Česko) CzechOne Tour
Vladimír Velenský / Vít Šimek Team PRO Matchplay (Ypsilonka, Česko) CzechOne Tour