Návrat do minulosti aneb Čísla z historie světových jedniček

Díky tomu, že o pět ran ovládl turnaj Genesis Open, se Dustin Johnson připojil k elitní společnosti golfistů, kteří se dostali na první místo světového žebříčku. Dali byste dohromady jména všech hráčů, kteří od vzniku OWGR z roku 1986 stanuli na vrholu? Ne? 


  woods-milwaukee-3Díky tomu, že o pět ran ovládl turnaj Genesis Open, se Dustin Johnson připojil k elitní společnosti golfistů, kteří se dostali na první místo světového žebříčku. Dali byste dohromady jména všech hráčů, kteří od vzniku OWGR z roku 1986 stanuli na vrholu? Ne? Tak si je pojďme připomenout: Bernhard Langer, Seve Ballesteros, Greg Norman, Nick Faldo, Ian Woosnam, Fred Couples, Nick Price, Tom Lehman, Tiger Woods, Ernie Els, David Duval, Vijay Singh, Lee Westwood, Martin Kaymer, Luke Donald, Rory McIlroy, Adam Scott, Jordan Spieth, Jason Day, Dustin Johnson. Jména tedy máme. Pojďme si ještě představit 12 zajímavých čísel, která se ke světovým jedničkám vztahují.

20: Přesně tolik golfistů se za 21 let existence světového žebříčku vystřídalo na jeho čele.

6: Tolik Američanů bylo světovou jedničkou. O pomyslnou druhou příčku se dělí Australané s Angličany. Oba národy mají po třech zástupcích.

683: Tolik týdnů byl Tiger dohromady na čele. Pokud bychom to přepočítali, je to více než 13 let.

598: Tolik týdnů dohromady patřilo ostatním jedničkám mimo Woodse a Grega Normana, který vládl 331 týdnů.

281: Tolik týdnů se Woods držel nepřetržitě v čele. Konkrétně to bylo od 12. června 2005 do 30. října 2010. Tiger zároveň má i druhou nejdelší šňůru (264 týdnů). Třetí místo patří Gregu Normanovi, který byl nejdéle jedničkou od 18. června 1995 do 19. dubna 1997, tedy 96 týdnů. 8: Počet kompletních kalendářních let, které Woods strávil na nejvyšší příčce. Dále se to povedlo jen Nicku Faldovi v roce 1993 a Gregu Normanovi v roce 1996.

56: Počet týdnů, které Luke Donald strávil jako světová jednička. Dokázal to bez jediného titulu z majoru. O to překvapující je fakt, že je Donald šestým v pořadí, co se doby panování týče.

54: Počet majorů, na které těchto 20 hráčů společně dosáhlo. To si pište, že se jim šiklo Tigerových 14 prvenství.

12: Počet hráčů, kteří  se o vedení podělili od 6. dubna 1986 do 30. října 2010. Za posledních šest let se na čele vystřídalo hned osm golfistů.

2: Dvě světové jedničky ze seznamu během své kariéry nevyhrály major. Promiňte Lee Westwoode a Luku Donalde.

1: Pouze týden se na čele udržel Tom Lehman. Jeho "vláda" trvala od 20. do 26. dubna 1997.

0: A co je na tom všem nejšílenější? Že ani na jeden okamžik se na vrchol nedostal pětinásobný vítěz majoru Phil Mickelson.

Zdroj: GolfDigest.com