TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Historické vítězství Spilkové na LET i sezónní cíle Matuše a Šebrleho

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: Historické vítězství Spilkové na LET i sezónní cíle Matuše a Šebrleho

Neuniklo vám minulý týden? Historické vítězství Kláry Spilkové na Ladies European Tour TISKOVÁ ZPRÁVA – Rabat, 16. dubna 2017 – Klára Spilková píše historii českého sportu. Stala se první českou golfistkou, která zvítězila na turnaji nejvyšší profesionální ka


Neuniklo vám minulý týden?

Historické vítězství Kláry Spilkové na Ladies European Tour

16/04/2017 Ladies European Tour 2016: Lalla Meryem Cup, Royal Golf Dar Es-Salam, Rabat, Morocco. 13-16 April 2017. Klara Spilkova of the Czech Republic during her post round press conference. Credit: Tristan Jones

TISKOVÁ ZPRÁVA – Rabat, 16. dubna 2017 – Klára Spilková píše historii českého sportu. Stala se první českou golfistkou, která zvítězila na turnaji nejvyšší profesionální kategorie. Na začátku své sedmé sezony na Ladies European Tour vyhrála Lalla Meryem Cup v Maroku.

Ve finále v Rabatu na hřišti Royal Golf Dar Es Salam smazala ztrátu čtyř ran, a nakonec o jeden úder porazila Norku Suzann Pettersen, největší favoritku turnaje. Díky vítězství získala česká profesionálka prémii 67 500 eur, a hlavně jistotu dalšího členství na Ladies European Tour, a to až do konce sezony 2019.

Jsem šťastná, ale žádné přehnané emoce momentálně necítím. Může to znít zvláštně, ale ve finále jsem byla po celou dobu klidná. Nic jsem od sebe nečekala, oprostila jsem se od všech tlaků, a to mi pomohlo k vítězství,“ řekla Klára Spilková.

Na prvních devíti jamkách finále zahrála 22letá profesionálka tři birdie a přiblížila se těm nejlepším. Po 13. jamce a pátém birdie dne, na výsledku 7 pod par, dostihla vedoucí Suzann Pettersen. Po čtrnáctce a šestém birdie už šla do samostatného vedení a to již nepustila. Na zbývajících čtyřech jamkách zahrála česká golfistka vždy pary, i když na sedmnáctce jí do rány na odpališti cvakla závěrka fotoaparátu, ale nakonec skvělým chipem zachránila par.

Před finále mi nebylo dobře, bolelo mě v krku, měla jsem horečku a v noci jsem se budila snad každou půlhodinu. Navíc jsem měla šílené sny. Asi to bylo z předtuchy a stresu, který mě naštěstí opustil. Byla jsem ráno strašně slabá, dala jsem si černý čaj a housku, na houskách jsem žila celý den. Chtěla jsem finále nějak přežít a nic jsem neřešila,“ uvedla Klára, která zvítězila na stejném místě, kde před šesti lety začínala kariéru na Ladies European Tour a kde právě v roce 2011 vyhrála její pozdější rádkyně a caddie Zuzana Kamasová.

Lalla Meryem Cup 2017 – Final Results

Na Zuzanu jsem celou dobu myslela a po finále jsem jí také hned volala. První telefon patřil samozřejmě tátovi a přítelovi Martinovi. A pak už jsem volala na všechny strany,“ uvedla Klára.

Po dohrání bezchybného finále za 66 ran, 6 pod par, šla čekat na putting green, kde po několika ranách usedla a meditovala zády k hřišti. Pettersen, vítězka dvou turnajů kategorie major a 17. hráčka světového žebříčku, mezitím dala birdie na sedmnáctce a potřebovala ještě jedno, aby se šlo do play off. Její birdie putt už Klára sledovala z putting greenu.

Říkala jsem caddie Kačce Dvořákové, že co se má stát, tak se stane, a že Suzann přeju, ať ten putt dá. Zároveň se mi ale do play off nechtělo, protože Suzann je jednou z nejlepších hráček na světě a když dojde na přímý souboj, tak je to zvíře. Naštěstí se rozstřel nekonal. Pak už se ke mně seběhly ostatní hráčky a začaly mě sprchovat vodou. Byla jsem moc ráda, že tam počkaly a že se mnou slavily,“ popsala vítězka momenty po triumfu.

Klára Spilková se s prvním vítězstvím kariéry automaticky kvalifikovala na oba evropské turnaje kategorie major, srpnový Women´s British Open a zářijový Evian Championship.

Slibovala jsem před několika dny, že tam nebudu muset hrát kvalifikaci – a stalo se. Myslím, že vítězství přišlo ve správný čas. Dříve jsem na něj asi nebyla připravená. Předtím to byla někdy křeč a taky působení tlaku od okolí, včetně médií. Musela jsem se oprostit od svého ega a hrát vnitřně čistá, tak jako v začátcích tady před šesti lety,“ uvedla Klára, která ve finále turnaje jen pomalu poznávala, jak na tom vlastně výsledkově je.

Leaderboard byl na hřišti asi každou třetí jamku. Na devítce jsem viděla, že je to jen o dvě rány, na dvanáctce o jednu a pak jsem koukala na šestnáctce – Hele, už vedu,“ vzpomínala vítězka, kterou po finále čekal kolotoč rozhovorů pro televizi, rádio a další média. Při nich rekapitulovala svou cestu od dob, kdy byla v šestnácti nejmladší členkou Ladies European Tour, až k současnému vítězství.

„Hodně jsem se osamostatnila. Změnila jsem věci v přípravě, proměnila tým, odstěhovala jsem se od rodičů. V životě jsem neudělala tolik změn jako před touto sezonou. Když jsem předevčírem stála ve sprše, tak jsem se ptala: Jsi už připravená vyhrát? A věděla jsem, že ano. Chci poděkovat všem, kteří mi k úspěchu pomohli, od rodiny a přítele přes všechny trenéry, minulé i současné, a členy mého týmu, samozřejmě sponzorům, partnerům a také fanouškům, kteří mi věřili. Sezona teprve začíná, tak se těšte.“

Z Maroka odlétá Klára Spilková přímo na další turnaj LET do Španělska.


RBC Heritage: Specialista na triky Bryan slaví první titul

HILTON HEAD ISLAND, SC - APRIL 16: Wesley Bryan celebrates with the trophy after winning the 2017 RBC Heritage at Harbour Town Golf Links during the final round on April 16, 2017 in Hilton Head Island, South Carolina. Streeter Lecka, Image: 329237898, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Getty imagesDonedávna si golfoví fanoušci spojovali Wesleyho Bryana s triky, kterými se svým bratrem bavil na YouTube. Od teď už si ho budou pamatovat i jako vítěze PGA Tour. Ve finálovém kole v neděli smazal ztrátu čtyř ran a jako první hráč vyhrál doma v Jižní Karolíně RBC Heritage. „Jednou jako malý kluk jsem snil na cvičném greenu, že budu mít tyhle putty jednou na vítězství na RBC Heritage. Nejúžasnější na tom je, že teď se mi to splnilo,“ zářil Bryan. Vítěz tří turnaj nižší série Web.com v minulé sezóně si tímto triumfem vysloužil pozvánku na Masters v příštím roce a v letošním pořadí FedExCupu postoupil na 14. místo.   Bývalá světová jednička Luke Donald potvrdil, že se mu na hřišti Harbour Town nesmírně daří. Už čtyřikrát tu byl velmi blízko titulu, blízko byl Angličan i tentokrát. Jenže znovu na něj zbylo „jen“ druhé místo.  Celkově zaznamenal už sedmé top 10 umístěni v historii tohoto turnaje. Naopak jeho krajan Ian Poulter měl na dosah záchranu karty na PGA Tour pro zbytek letošní sezóny. Do závěrečného kola vstupoval z pátého místa, ale v neděli ho zradilo puttování, které ho odsunulo až na dělené jedenácté místo po výsledku 73 ran (+2). „Dnes to mělo být vítězství, a já si ho nechal proklouznout mezi prsty. Dva trojputty z osmi metrů jsou nepřijatelné. Pak jsem ještě měl dobré šance na dvou pětiparech, ale nedal jsem dva putty ze dvou metrů,“ mrzelo Poultera. Populárnímu Angličanovi přitom stačilo samostatné dvanácté místo před startem turnaje, jenže jedenáctičlenná dělba o jedenácté místo ho připravila o spoustu dolarů, a tak bude muset bojovat o příslušnost na PGA Tour ještě tento týden na Valero Texas Open. Na tomto turnaji bude muset skončit pravděpodobně do 35. místa, aby si zajistil plnou hrací kartu.   Konečné pořadí: Bryan (-13), Donald (-12), Cantlay (-11), Schniederjans (-11), McGirt (-11), Gay (-10), Spaun (-10), DeLaet (-10),..

VIDEO: 93letý válečný veterán s úžasným švihem

Ne nadarmo se říká, že golf je sport, který můžete hrát do stovky. Potvrzuje to i tenhle válečný veterán, jenž se umí s golfovou holí parádně ohánět i v 93 letech. A hra na osmnáct jamek pro něj také není žádnou překážkou. Kdo má na hlavě cylindr, musí ho před tímhle borcem jednoduše smeknout.   https://www.instagram.com/p/BSmeP1Rlty3/
 

VIDEO: Daly odpálil míček z plechovky, pak do sebe kopnul pivo

S odpalováním míčů z plechovek má John Daly už bohaté zkušenosti. A tak není divu, že jeho další pokus, který předvedl divákům v Myrtle Beach, dopadl zase dobře. Míč letěl daleko a  velký John mohl uhasit žízeň netradičně otevřeným pivem. Na zdraví!
 
https://twitter.com/DylanDeibel/status/851629926373629952

Prague Golf Team s MATUŠEM a ŠEBRLEM startuje druhou sezonu

_DSC4374Prague Golf Team vstupuje do své druhé sezony se Stanislavem Matušem a Romanem Šebrlem. Ambice a cíle obou hráčů, stejně jako jejich program se ale poněkud liší. Matuš, který je aktuálně nejvýše postaveným českým hráčem ve světovém žebříčku, cílí na zisk karty na European či Challenge Tour, pro bývalého desetibojaře a olympijského vítěze Šebrleho jsou cílem starty na českých golfových sériích. Matuš se letos soustředí především na starty na Pro Golf Tour, odkud vede cesta na Challenge Tour. To ale musí na konci série mezi nejlepšími pěti hráči v žebříčku Order of Merit. Před rokem obsadil 9. místo, teď je po osmi startech v Egyptě a v Maroku osmý. A má na kontě mj. druhé místo z Agadiru. „Začátek sezony se mi povedl. Jsem na tom výrazně lépe než ve stejnou dobu před rokem. Cítím dobrou formu i proto, že mám za sebou dobrou kondiční přípravu i trénink ve Španělsku na akademii Michaela Campbella, bývalého vítěz majoru,“ prozradil Matuš, který je aktuálně na 747. pozici ve světovém žebříčku. O 33 příček výš než vítěz čtrnácti majorů Tiger Woods. „Rozhodně to neznamená, že jsem lepší hráč než on. Je dva roky zraněný, nehraje, to je ten důvod. To, co on předváděl, je výjimečné. On stvořil novodobý golf, jeho zásluhou v něm jsou takové peníze a má takovou popularitu. Mám vůči němu obrovský respekt a srovnávat se s ním nelze. I když jsem v žebříčku před ním,“ usmíval se Matuš. Na druhou stranu mu i taková věc pomáhá v jeho snaze stoupat výkonnostně výš. „Je to taková satisfakce za tu práci, kterou tomu dávám. Golf se mění. Mizí hráči, kteří nemají fyzickou kondici. Mění se taktika hry, kratší hráči jsou už v menšině,“ vypočítal Matuš, který se letos zaměřuje na starty na Pro Golf Tour. I kvůli tomu přijde třeba o kvalifikaci na české turnaje Challenge a European Tour, která se hraje 24. – 26. dubna na Zbraslavi. „Je to smůla, mrzí mě to, ale nedá se nic dělat,“ přiznal Matuš, jehož prakticky ve stejném termínu čeká obhajoba vítězství turnaje Pro Golf Tour v Haugschlagu. _DSC4405Roman Šebrle, který se stal golfovým profesionálem v roce 2015, skončil loni v Order of Merit by Golf Digest mezi profíky na 27. pozici. A tohle umístění by letos olympijský vítěz z Atén rád vylepšil. Byť stále dělí golf s dalšími svými aktivitami, především moderováním na TV Prima. V týmu mu patří i role jakéhosi golfového ambasadora. „Tahle role se mi rozhodně nezajídá. Jsem trpělivý a vím, že posunout se v golfu vyžaduje čas a hodně práce. Pořád vidím prostor pro zlepšení a budu na tom pracovat,“ prozradil na prahu nové sezony Šebrle, který se letos bude objevovat především na podnicích Czech PGA Tour a CzechOne Tour. PGT-paticka
ROZHOVOR se Stanislavem Matušem na ČT Sport můžete shlédnout ZDE CT-sport-logo
 

CHALLENGE TOUR 2017 se rozjíždí na plné obrátky

CHt-logoPo pravidelné “předskokanské” zastávce v Keni na konci března – proběhla bez účasti českých zástupců – se druhá nejvyšší evropská série rozjede v druhé polovině dubna naplno. Po krizovém roce 2015 začíná Challenge Tour po nástupu nového šéfa PGA European Tour Keitha Pelleyho od loňského roku opět vzkvétat. A obzvláště letos přináší mnoho zajímavých novinek. – S DANIELEM TRHONĚM
SUMÁŘ SEZONY CHt-2Kalendář Challenge Tour letos zahrnuje stejně jako loni 27 turnajů, které se uskuteční v 21 zemích a na třech kontinentech. Vrchol sezóny se již tradičně odehraje na podzim pod taktovkou finančně silných sponzorů v asijských zemích – Kazachstánu, Číně (2 turnaje), Spojených arabských emirátech a Ománu. Tyto turnaje mají finanční dotace od 350 000 do 500 000 eur. V průběhu roku bude finančně nejatraktivnější turnajem na evropském kontinentu Open de Portugal at Morgado Golf Resort (500 000 USD), který se však bude hrát jako duální akce European Tour a Challenge Tour. Následují turnaj Italian Challenge (300 000 eur), který však doposud nezná místo konání, Scottish Challenge a Rolex Trophy ve Švýcarsku (oba 250 000 eur), který je však určen pouze pro omezený okruh hráčů.
ČESKÁ STOPA 20110930_praguecitygolf_hristeV Česku se v letošním roce poprvé v historii budou pořádat dva turnaje této série v jedné sezóně – již 6. ročník D+D REAL Czech Challenge (25.-28.5. na Kunětické Hoře) a premiéra Prague Golf Challenge (6.-9.7. na Zbraslavi). Oba s dotací 180 000 eur. Pražský turnaj je de facto náhradou slovenského D+D REAL Slovak Challenge, který v letech 2014 až 2016 pořádala promotérská společnost RELMOST na hřišti Penati Golf Resort nedaleko Senice. S počtem dvou pořádaných turnajů v sezoně tak Česká republika patří po bok takových golfově zajímavých zemí, jako jsou Čína, Španělsko a Švýcarsko, přičemž ještě více turnajů (3) se letos odehraje ve Francii. To v každém případě svědčí o tom, že promotér obou českých turnajů RELMOST se zařadil na tomto okruhu mezi respektované partnery PGA European Tour. Z hlediska objektivity je nutné dodat, že turnaj D+D REAL Czech Challenge patřil z pohledu výše finanční dotace až na 19. – 20. místo z 26 turnajů loňského kalendáře Challenge Tour. Z hlediska tzv. síly startovního pole podle světového žebříčku OWGR se pak řadil na 14. – 20. místo.
NOVÉ FORMÁTY CHt-1V souladu se strategií výkonného ředitele European Tour Pelleyho se i v této tzv. druhé evropské lize začne letos na několika turnajích experimentovat s herními formáty. Konkrétně se to bude týkat turnajů ve Španělsku, Severním Irsku a Anglii. Španělský Andalucía Costa del Sol Match Play 9 se odehraje již v polovině května jako teprve čtvrtý turnaj letošního kalendáře Challenge Tour. Jeho formát zahrnuje první dva dny klasickou hru na rány s cutem a poté o víkendu vyřazovací jamkovku na 9 jamek. Další turnaj v inovativní formátu NI Open bude uspořádán v polovině srpna v Severním Irsku. První dvě kola opět proběhnou tradičním způsobem s cutem, nicméně cut bude taktéž po 3. kole, a to pro 24 nejlepších hráčů. Ti se následně utkají v tzv. nedělním rozstřelu (Shootout Sunday), který znamená 5 vyřazovacích kol na 6 jamek hraných ve formátu hry na rány (a nikoli na jamky). Bude to znamenat, že každé z 28 utkání bude končit až na poslední jamce. Na začátku září pak anglický turnaj Bridgestone Challenge nabídne podívanou v dalším netradičním formátu – modifikovaném stablefordu. Místo ran se hráčům budou přičítat na každé jamce body za výsledky pod par (+2 za birdie, +5 za eagle, +7 za albatross) a naopak odečítat body za výsledky nad par (-1 za bogey, -3 za double bogey a horší výsledek), zatímco při zahrání paru se jim bodové skóre měnit nebude. Všechny tři uvedené turnaje hrané v netradičním formátech mají přitom finanční dotace srovnatelné s jejich českými protějšky, nicméně dá se očekávat, že z důvodu své odvahy použít netradiční přístup přitáhnou nadprůměrnou sledovanost fanoušků a sponzorů. Že by inspirace na zatraktivnění turnajů pro českého promotéra do budoucna?
SROVNÁNÍ TURNAJOVÉHO KALENDÁŘE CHALLENGE TOUR 2017 SE SEZONOU 2016: Nově zařazené turnaje (+4): • Red Sea Egyptian Challenge, Egypt • Challenge de Madrid, Španělsko • Montecchia Open, Itálie • D+D Real Slovakia Challenge, Slovensko Vyřazené turnaje (-4): • Open de Portugal at Morgado Golf Resort, Portugalsko • Andalucía Costa del Sol Match Play 9, Španělsko • Prague Golf Challenge, Česko • Viking Challenge, Norsko
KALENDÁŘ CHALLENGE TOUR 2017 CHt-calendar

Proč mělo Masters v USA nejnižší televizní sledovanost za posledních 13 let?

Další úchvatné finále majoru vidělo ve Spojených státech v televizi málo diváků. Letošní Masters mělo vlastně nejnižší televizní sledovanost za posledních 13 let. Neal H. Pilson, bývalý prezident CBS Sports, vysvětloval, co zapříčinilo nezájem amerických fanoušků o první major sezóny. „Důležitým faktorem může být počasí. Mimořádně krásné počasí v některých částech země poslalo čísla dolů,“ uvedl Pilson s tím, že sledovanost klesla pravděpodobně všem televizním stanicím. „Dobré počasí je zabiják v rozjezdových měsících. Na podzim lidé využívají posledních šancí pro hru. Na jaře je úbytek diváků ještě citelnější. Chodí si poprvé zahrát ven,“ vysvětloval. Kromě počasí se na sledovanosti odrazila také absence světové jedničky Dustina Johnsona a čtyřnásobného vítěze Masters Tigera Woodse, který k obrazovkám přiláká vždy početnou diváckou obec. A za další, američtí hráči v neděli postupně vypadávali ze hry o titul a miláčci publika jako Rory McIlroy, Jason Day, Jordan Spieth, Phil Mickelson nebo Rickie Fowler měli k zelenému saku dále než evropské duo Sergio García a Justin Rose. Pilson ve své řeči poznamenal jeden poměrně šokující fakt. „Lidem, kteří sledují jeden až dva turnaje ročně, jsou García s Rosem neznámí. Ke vší úctě k oběma hráčům, ani jeden z nich divákům na předních místech nevyskočí. Jeden je ze Španělska, druhý z Anglie. Myslím, že americkým fanouškům nerezonují,“ dodal Pilson. Letošní finálové kolo Masters tak mělo o 11% nižší sledovanost než loňské finále, které ovládl Danny Willett. Proti roku 2015, kdy se Jordan Spieth oblékl do zeleného saka a vyhrál tím svůj první major, si televize pohoršily dokonce o 21%. Nicméně alarmující jsou čísla z dlouhodobého hlediska. Letošní ročník slavného turnaje totiž sledovalo v USA nejméně diváků od roku 2004.