NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 4. KVĚTNA

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 4. KVĚTNA

PROČ SE POŘÁD DOKOLA SNAŽÍTE VYMYSLET KOLO? Kolikrát už jsem dostal stejnou otázku: „Proč vy nám pořád přinášíte ty tréninkové tipy? K čemu to je dobré? Dustin Johnson ze mě stejně nikdy nebude!“ No, je to pravda, mít ambice podobat se – byť jen vzdáleně – světov?


RTG-01-GD_0517_COVER_300PROČ SE POŘÁD DOKOLA SNAŽÍTE VYMYSLET KOLO? Kolikrát už jsem dostal stejnou otázku: „Proč vy nám pořád přinášíte ty tréninkové tipy? K čemu to je dobré? Dustin Johnson ze mě stejně nikdy nebude!“ No, je to pravda, mít ambice podobat se – byť jen vzdáleně – světové jedničce, je asi velice smělý plán, jenže i když z nás nikdy nebude ani Rory McIlroy, ani Jason Day, něco od nich přeci jenom odkoukat můžeme. Minimálně si od nich nechat poradit a pokusit se být třeba Bubbou Watsonem, který si svou cestu ke dvěma zeleným sakům musel prošlapat sám, bez trenéra, a jen svou vrozenou hravostí. Můžeme od nich odkoukat třeba jen jeden malý detail, který nám bude fungovat. A to je taky má odpověď na otázku. Zkusme to podle rad těch nejlepších, protože nikdy nevíme, co bude pasovat právě na nás. Kolik detailů dokážete mít jen při švihu pod kontrolou? Přiřadíte-li více než jeden nový prvek, rozpadne se vám vše, co jste se do té doby naučili. V každém čísle vám dáváme možnost nahlédnout do techniky těch nejlepších. Neřešíme švih jako takový, jen drobné detaily, které můžeme odkoukat a sami vyzkoušet. Je jedno, zda to uděláme na hřišti při cvičné rundě s kamarády, nebo si zajdeme na driving. Některé z těchto drobností nám mohou ušetřit pár ran na turnaji nebo dát šanci pochopit zase o něco víc. I na tréninku musíte vědět, co chcete procvičovat. Musíte mít svůj plán a v ideálním případě se soustředit jen na jeden drobný detail nebo novinku. Zkusme jejich rady aplikovat na vlastní hru nebo se poraďme s naším trenérem – možná objevíme něco, co jsme doposud ani netušili. Třeba jak bez jakékoliv zásadní změny zahrát flop přes stromy, jak čistě a beze strachu z topinky trefit chip nebo jak správně mířit na cíl. Nechceme z golfu dělat vědu, ona to žádná věda ani není. Je to víkendová zábava a tou by také golf měl zůstat. I pro ty nejlepší. (G) P. S.: Nebojte se nám napsat cokoli, co vás zajímá, co vás trápí, co vám v magazínu chybí nebo třeba jen to, co vás štve nebo zajímá. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět nebo najít řešení. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.
A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE? 26_29_GD0517_Klara_Spilkova_Moje_volba_INZ_MOUTFIELD.inddKLÁRA SPILKOVÁ NÁVRAT KE KOŘENŮM A ZNOVU NALEZENÁ RADOST Nejdřív několik čísel: 16. duben 2017, start č. 7 na turnaji Lalla Meryem Cup v Maroku, vítězství č. 1 na Ladies European Tour, finálové kolo za 66 ran a celkové skóre −8. Sečteno podtrženo, 22letá Klára Spilková se postarala o další zápis do historie českého golfu. V Maroku se česká profesionálka dočkala premiérového titulu ve své sedmé sezoně na LET. Patřičný punc mu dodalo i to, že o ránu porazila Norku Suzann Pettersen, hráčku, která posbírala už 22 turnajových titulů včetně dvou z majorů. A že šlo opravdu o velkou věc, to stvrdil svou gratulací na Twitteru i Gary Player, jedna z největších legend světového golfu s devíti tituly z majorů.

– S ALOISEM ŽATKULIAKEM


30-35-GD05-17-ROZHOVOR.inddBASILE DALBERTO GOLF MUSÍ BÝT VÁŠEŇ A PRÁCE NA PLNÝ ÚVAZEK Rodilý Francouz, napůl Bask – vyrůstal v Saint-Jean de Luz, jen pár kilometrů od španělské hranice –, který se už více než 11 let pohybuje jako caddie na European Tour po boku nejlepších hráčů. Za to, že objevil Prahu a rozhodl se zde bydlet, vlastně trochu může i Klára Spilková. Na Pohořelci na dohled od hradu žije přes šest let a jediné místo, které by za Česko vyměnil, je Arizona, kde kdysi studoval a hrál golf. Sám říká, že nejlepší kombinace by pro něj byla zima ve Scottsdale a léto na Malé Straně. Tak půl napůl. Krom toho, že miluje české pivo a zdejší atmosféru, z rukávu dokáže kdykoliv vysypat hromadu zajímavých historek ze zákulisí světového golfu. A nejen to, o golfu opravdu něco málo ví. Sám skromně přiznává, že má jen handicap nula. Přesto již v šestnácti dokázal porazit ve foursomu i Sergia Garcíu a dodnes jsou kamarádi. Pak se ale rozhodl jít jinou cestou než být profesionálem – zvolil studium žurnalistiky na americké univerzitě. Ke golfu se však dokázal vrátit a dnes raději hráče po hřišti jen provází a nosí jim bag.

– S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM


36-39-GD05-17-TEMAČESKÁ FÍČKOVÁ MATEMATIKA KOLIK BY MĚLA STÁT HRA, ABY GOLF NEPŘIPADAL HRÁČŮM DRAHÝ? Domácí golf má letošní jaro velké téma: cenu za hru. Už delší dobu se hovoří o tom, jestli nejsou některá fíčka nabízená na golfovém trhu příliš nízká, jestli nejde o ceny pod hranicí rentability hřišť. Jiří Novosad z pyšelské Lorety toto téma otevřel na konferenci ČGF, a hned se v golfových kuloárech, médiích i mezi hráči rozproudila diskuze. A to přitom za situace, kdy si většina negolfové veřejnosti stále myslí, že golf je drahým sportem. Jak to vlastně je? Platíme za hru málo, nebo hodně?

– S ANDREJEM HALADOU


68-75-GD05-17-PELLEY_INZ_Berovice.inddPELLEYHO BOJ S DÉMONY KONZERVATIVNÍHO GOLFU JE (PROZATÍM) ÚSPĚŠNÝ Když 17. dubna 2015 vedení PGA European Tour vyhlásilo Kanaďana KEITHA PELLEYHO novým výkonným ředitelem, zavládlo mezi golfovou veřejností po celém světě napjaté očekávání. V posledních letech pod vedením jeho předchůdce George O’Gradyho přece jen evropská tour poněkud stagnovala a vůči svému zámořskému konkurentovi PGA Tour ztrácela. A to i přes částečný úspěch konceptu Race to Dubai a sponzorských peněz arabských šejků. Již od svého nástupu Pelley čeří stojaté vody světového golfu i přesto, že musí svádět každodenní boj s dlouhodobou a velice tuhou konzervativností tohoto sportovního odvětví. A zvláště jeho evropského pojetí. Nicméně doposud si vede poměrně úspěšně.

– S DANIELEM TRHONĚM

 
44_49_GD0517_PLAY_BALLS_inz_Brigstone_CZECHONE.inddKRUH DŮVĚRY NEJDŘÍV ANALYZUJTE SVOU HRU, AŽ PAK VYBÍREJTE MÍČ Těch 212 míčů, které jsou momentálně na prodej na GolfGalaxy.com, se liší konstrukcí, pocitem a samozřejmě cenou. Tak jak zjistíte, který je pro vás nejlepší? Začněte třeba těmi 20, které se dostaly do našeho letošního Hot Listu. A pak zkuste napodobit třífázový proces testování, který jsme použili při jeho sestavování v Marriott’s Grande Vista Resort v Orlandu (jestli si při tom tak jako my začerníte loga výrobců, necháváme na vás). – S MIKEM STACHUROU
56_61_GD0517_FEAT_Rules_INZ_iFill_SKYLINK.inddRE VIZE USGA A R&A SE CHYSTAJÍ PŘEPSAT NÁVOD, JAK HRÁT GOLF V roce 2012 to začalo celkem nevinně: Několik vrcholných činovníků golfu zahájilo diskuzi o úpravě několika pravidel, která lidem přišla těžkopádná, strnulá a často i nesrozumitelná. A nakonec je z toho pokus kompletně zrevidovat způsob, jakým se golf hraje. Nejpravděpodobnější scénář je tento: Počínaje rokem 2019 budou Pravidla golfu, společně spravovaná United States Golf Association a Royal and Ancient Golf Club in St. Andrews a používaná miliony hráčů na celém světě, vypadat úplně jinak než dnes. „Strany na obou březích Atlantiku si uvědomovaly, že je potřeba se otázce pravidel věnovat, a to komplexně, a udělat něco, co hře prospěje,“ říká John Bodenhamer, starší ředitel USGA pro turnaje. „S výsledkem jsme spokojení a teď napjatě čekáme, co si o našem návrhu budou myslet golfisté všech úrovní.“ – S RONEM KASPRISKEM
A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE? JAK HRÁT MÍČE VÝŠ Buďte tím strojem, co trefuje jeden green v regulaci za druhým jako já – S JASONEM DAYEM ZMĚNY POD POVRCHEM Novinkou nebudou jen povrchové úpravy na TPC Sawgrass, ale změní se i termíny turnajů The Players a PGA Championship – S JAIME DIAZEM 367 SLOV Houdinim asi nikdy nebudete, ale mistrem úniků být můžete – S BUBBOU WATSONEM DÍKY, SEVE! El Niño musel čekat dlouhých 18 let, během nichž na Masters od roku 1999 nikdy nechyběl… PUZZLE GOLF ACADEMY Nový způsob, jak přistupovat k tréninku. Změna je život, což na Loretě moc dobře vědí TREFTE TO ČISTĚ Vyřiďte si to s každým fairwayovým bunkerem – S TONYM FINAUEM KLIDNÁ SÍLA Proč může být právě meditace to, co vaší hře nejvíc chybí – S BOBEM CARNEYEM TIPY MARKA NOVÉHO Na hřišti můžete trefovat míčky stejně dobře jako na drivingu STRATEGIE HŘIŠTĚ Tentokrát jsme se podívali na brněnskou Kaskádu – SE STANISLAVEM MATUŠEM TOUR PRO V UTAJENÍ Co se děje na PGA Tour za zavřenými dveřmi – S MAXEM ADLEREM MARIÁNSKÉ LÁZNĚ Původně německé hřiště pro Angličany, které vzniklo nad rakousko-uherskými lázněmi Marienbad – S ANDREJEM HALADOU KOMENTÁŘ Handicap okolo nuly neznamená, že začnu uvažovat, jak mě golf bude živit
RTG-01-GD_0517_COVER_300 A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH květnového čísla. NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 4. KVĚTNA 2017. © 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.