BLOG KLÁRY SPILKOVÉ: Prolétané léto? Nezapomenutelné!

BLOG KLÁRY SPILKOVÉ: Prolétané léto? Nezapomenutelné!

Ani jsem si nestačila uvědomit, že už je zase září. Krátce řečeno, léto bylo ulétané, ale úžasné. Nejen že jsem měla konečně pocit, že jsem žila teď a tady, ale i každý moment byl jedinečný a jiný. Některý těžší, jiný lehčí, další šťastný, ale i smutný. Ka?


Ani jsem si nestačila uvědomit, že už je zase září. Krátce řečeno, léto bylo ulétané, ale úžasné. Nejen že jsem měla konečně pocit, že jsem žila teď a tady, ale i každý moment byl jedinečný a jiný. Některý těžší, jiný lehčí, další šťastný, ale i smutný. Každopádně byly letošní letní měsíce nezapomenutelné. mickelson_blogVelkou cestou do Ameriky to začalo. Letos ale byla jiná. Ta loňská mise se mi za mořem zrovna nevydařila. S o to větší pokorou jsem tam cestovala teď. S větší přípravou a velkou motivací. Už před odletem jsem věděla, že nejsem jen evropskou jedničkou, ale že budu hrát dobře. A pan Mickelson? Krom setkání jsem byla i na jeho exhibici pro KPMG. Vlastně jsem byla jediná z celého dámského týmu, kterou ještě osobně nepoznal. Phil je velká lidská osobnost, přirozená a není minuta, kdy by se někomu nevěnoval. Stejně se věnoval i mně. Hned se se mnou přišel seznámit a pozdravit. Poznal mě na první pohled, asi z fotky. Možná byl sám nervóznější než já, aspoň to sám později přiznal. Prý potkat se a hrát s nejlepšími hráčkami na světě se mu nestává každý den. Přiznám se, že jsem mu to i věřila. Dokonce se snad i trochu červenal. Phil dělá všechno naplno, exhibici si užíval jako ostatní, ale na něm byla nejvíc vidět jeho typická dravost. Chtěl zkrátka vyhrát a nedat nikomu nic zadarmo. Velká osobnost.   A ještě takový malý nečekaný dáreček: Setkala jsem se i s lyžařkou Lindsey Vonn. To je zase zosobněná suverenita. Prý ani nemá strach, když se na kopci postaví na start sjezdu. „Vůbec nevím, o čem to mluvíš,“ odpověděla se smíchem na otázku jedné z hráček. A to těch zranění za poslední dva roky zažila docela dost. Věřila jsem jí to – je jí to vidět v očích. Úžasný sportovní vzor pro každého. Od Maroka jsem vlastně hrála jen jednou, ve Španělsku. Byla jsem dva měsíce bez turnaje a cílem na našem KPMG PGA Championship byl cut, s rezervou. Podařilo se! I když jsem se třetí den s hřištěm trochu prala – asi jsem se trochu zalekla možného výsledku a umístění v top 10 –, získala jsem zkušenosti k nezaplacení. Zase posun v myšlení o něco dál. Finálové kolo už pak bylo opět fajn, takže spokojenost. Pak přišlo skotské Open, jen týden před tím britským, a velká konkurence hráček z LPGA. Hodně nás na hřišti v North Ayrshire procvičila zima a vítr. To byl velký boj, ale dosáhla jsem na plánovaný cut a zaznamenala čtyři vyrovnaná kola a umístění mezi sedmdesátkou nejlepších.
MĚLA JSEM KONEČNĚ POCIT, ŽE JSEM ŽILA TADY A TEĎ, I PŘESTO, ŽE KAŽDÝ MOMENT BYL JINÝ.
Když jsme poté přijeli na Kingsbarns do St. Andrews, přivítalo nás nejen nádherné hřiště, ale i nádherné počasí. Až jsme si všechny začaly myslet, že British Open zvládneme levou zadní. Ale nebyla to až tak pravda. Hřiště přálo jen těm, které se nebály riskovat a chtěly skórovat. Moje strategie byla spíše konzervativní a plánem byl v první řadě cut. A zase se to povedlo. Navíc první dvě kola celkově pod par. Ukázalo se ale, že hrát jen okolo paru nemůže na lepší výsledek stačit. Každopádně poprvé jsem na britském Open zapsala čtyři vyrovnaná kola a výsledkem je konečná top 70. To není špatné. Zpětná vazba z turnajů je najednou jiná. Je více o pocitech a důvěře ve vlastní hru. Nejen o statistikách, které mi jen řekly, jestli mám jít trénovat krátkou hru, nebo puttovat. Nacházím cestu, která vede dál. I když se občas vše nepovede, dokážu vidět, jak být lepší. Dokážu se rychleji poučit. Asi vše mělo svůj důvod, i ten loňský nepříliš povedený rok. Dovolená v srpnu byla odměna. Asi to vše souvisí se vším, ale zážitek vám nikdo nikdy nevezme. Materiální dárky ano. Poprvé jsem v moři plavala s želvami a mantami, což je takové malé letadlo se skoro třímetrovým rozpětím křídel. Neuvěřitelný zážitek a respekt. Trochu trénink, jak přijmout strach. Bali je nádherná země, kde ještě dokážou lidé být šťastní a umí poděkovat za to, že jim dáte práci. I když si třeba najmete po městě taxi nebo průvodce na výlet. Co mě čeká? Jedu na další major, na Evian Championship! A na to se opravdu těším. Měla jsem 14 dní, kdy jsem se mohla připravit, a zvolila jsem samostatný trénink, bez trenéra Lukáše. Možná proto, abych si na sebe dokázala přenést více zodpovědnosti, ne jen se na někoho spoléhat. Pomáhá mi to a snad to i přinese úspěch. Vše jen konzultujeme a kontrolujeme na dálku. A pak o týden později hraju ještě jeden turnaj Ladies European Tour ve Španělsku. Letos pojedu poprvé zkusit kvalifikaci na LPGA do Ameriky, naštěstí díky postavení v žebříčku nastupuji až do druhé fáze. Je to také asi poslední možnost, jak se na tour dostat bez umístění na Symetra Tour. Až teď vidím, jak dobré bylo rozhodnutí zkusit kvalifikaci až o rok později. Letos se cítím mnohem lépe připravena a myslím, že se mi podaří uspět, tedy být minimálně mezi pěti nejlepšími Evropankami. Věřím tomu. Tak mi držte palce. (G)
KLÁRA SPILKOVÁ je vítězkou turnaje Ladies European Tour Lalla Meryem Cup 2017 a hrající redaktorkou magazínu Golf Digest C&S.
GD09-17_COVER_300 CELÝ ČLÁNEK najdete v novém vydání magazínu Golf Digest C&S, které vyšlo 7. září 2017.