NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 5. ŘÍJNA

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 5. ŘÍJNA

POMALU, ALE JISTĚ ZAMRZAJÍCÍ PEKLO Jen si to zkuste představit: Fotbalový útočník ve vápně – před tím, než vystřelí na branku – zakřičí „stop“ a přivolá si rozhodčího. Zastaví čas a rozhodne se se sudím debatovat o možnostech. Vystřelit na branku, nebo raději z


POMALU, ALE JISTĚ ZAMRZAJÍCÍ PEKLO Jen si to zkuste představit: Fotbalový útočník ve vápně – před tím, než vystřelí na branku – zakřičí „stop“ a přivolá si rozhodčího. Zastaví čas a rozhodne se se sudím debatovat o možnostech. Vystřelit na branku, nebo raději zvolit přihrávku směrem ke spoluhráči? Samozřejmě s ohledem na pravidla. Mohlo by se totiž stát, že by přihrávka nebo střela mohla vystavit spoluhráče do ofsajdu – gól by nemusel platit. Anebo třeba jen proto, že si chce odpočinout a získat pár minut navíc, aby si promyslel budoucí kroky. Bizarní? Pokud si myslíte, že ano, pak je golf z tohoto pohledu bizarní sport. Podobné situace se v něm totiž poslední dobou odehrávají.

ROBIN DRAHOŇOVSKÝ šéfredaktor

Spiethův pravidlový výstřelek na The Open v Royal Birkdale byl jedním z nejviditelnějších. Televize mu věnovala dvacet minut, hráče bylo vidět pobíhat po dunách, po drivingu a deset minut v diskuzi s hlavním rozhodčím Johnem Paramorem. Nemluvě o tom, že patrně poprvé v historii majoru nebyl driving range a stojící kamiony výrobců od hřiště odděleny autem – myšleno bílými kolíky, nikoliv vozidlem. Spieth měl velké štěstí, že šel v poslední skupině a se vždy klidným a vše chápajícím Mattem Kucharem. Ten se tak možná navíc sám svým stoickým postojem připravil o první titul z majoru. Spieth do té doby v posledním kole zrovna přesvědčivé výkony nepředváděl. V pravidlech jsou trestány nevyžádané rady stejně, jako je omezen čas na hledání míčku. Diskuze se spoluhráči ohledně pravidel ale nijak zakázány ani omezeny nejsou a za nehratelný můžete prohlásit i míček na týčku na odpališti. Jasně, někdo dokáže pravidla využít lépe, jiný hůře. Detaily dělají z mistrů šampiony a mohli bychom se od nich učit. Ale, popravdě, takhle snad ne. Doufejme, že podobných „přestávek na svačinku“ uvidíme v budoucnu co možná nejméně.  Asi je opravdu pravý čas na změnu. A nejlépe v pravidlech, která by podobné eskapády neměla umožňovat. Měli bychom se vrátit k samé podstatě golfu a hrát míč tak, jak leží, bez licitace nebo strašidelné knihy Rozhodnutí uměle napasovaných na danou situaci. Jinak se z golfu stane ještě delší peklo, které nakonec zamrzne. (G) P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí nebo třeba jen to, co vás štve nebo zajímá. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět nebo najít řešení. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz. A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE? JSEM HRDÝ EVROPAN  Na PGA tour se už nevrátím V květnu ve Wentworthu na BMW PGA Championship jsem s Lee Westwoodem hovořil poprvé v životě, asi minutu a jen v novinářské zóně. Rozhovor se tak domlouval až později přes agenturu International Sports Management (ISM), která ho tehdy zastupovala a kterou vede v golfovém světě známý manažer Chubby Chandler. Posléze se ale Westwood s ISM rozešel a na poslední chvíli se interview dojednávalo s jeho novou agenturou International Management Group (IMG). V Praze po tiskovce před turnajem D+D REAL Czech Masters na střeše hotelu Intercontinental mě Westwood kupodivu ihned poznal a sám rozhovor potvrdil: „Můžeme začít, jen co dojím oběd. To bude rychle, stejně mám dietu,“ reagoval s úsměvem. Po mojí drzé poznámce, že ale jeho oběd zrovna dietně nevypadá, svůj prohřešek proti svému předsevzetí se smíchem přiznal. Prostě sympatický Angličan, bývalá světová jednička, evropská rydercupová legenda a vítěz 42 profesionálních turnajů na pěti kontinentech.

– S DANIELEM TRHONĚM

MISTR ÚNIKŮ Jak dokázal díky právnické kličce vyváznout z případu nelegálních obchodů PHIL Mickelson má už léta pověst toho nejlepšího mistra úniků v golfu. Už nesčetněkrát jsme byli svědky toho, jak po nepovedené přihrávce poslal míček svým typickým flop shotem na pár centimetrů od jamky a doklepl na par. Když míček po jeho drivu na třináctce ve finálovém kole Masters 2010 zamířil mezi borovice, Mickelson vzal do ruky 6-železo a trefil se průchodem mezi dvěma stromy na green. Výsledkem bylo birdie, které mu vydláždilo cestu ke třetímu zelenému saku. Ale všechny ty zachráněné pary a dechberoucí birdie blednou ve srovnání s tím, jak se Mickelson dokázal letos vyvléknout z problémů se zákonem. V soudním procesu, který se konal na Manhattanu, byl Mickelson spolu s dalšími dvěma muži součástí skandálu s insider tradingem [obchodování s akciemi za nelegální pomoci korporátního zaměstnance, pozn. překl.]. A výsledek? Zbylí dva muži od soudu odešli s mnohaletými tresty odnětí svobody, zatímco Mickelson odkráčel středem – a nemusel dokonce ani svědčit.

– S JEFFREYM TOOBINEM

PRO NEBO PROTI PŘÍRODĚ Jsou česká a moravská hřiště ekologická? O ekologických aspektech golfu byly především v anglosaském světě popsány už tisíce stran. V Česku se tematice věnujeme také, ale v menší míře a zřídka na odborné úrovni. Převažují spíše zjednodušující, laické názory. Tento článek samozřejmě nemůže přinést do debaty, zda je golf „ekologickým“ sportem, nějaký nový pohled či definitivní stanovisko. Ale snad by mohl napomoci tomu, abychom viděli problém trochu komplexněji.

– S ANDREJEM HALADOU

BLOG STANISLAVA MATUŠE Mise splněna. Mám kartu na Challenge TourJe to tam. Bylo to napínavé až do posledního turnaje a konkurence na Pro Golf Tour snad ještě nikdy nebyla tak vyrovnaná. Konkurenceschopných hráčů bylo letos ve startovním poli minimálně padesát. Ale takové to momentálně v Evropě je. Kdo projde sítem satelitní série, má velkou šanci uspět i na Challenge Tour nebo ještě o úroveň výš. Koneckonců, to se ukázalo už v průběhu roku.

– S ALOISEM ŽATKULIAKEM

NECHŤ SE ZÁZRAKY STANOU Justin Rose ví, jak se dostat každou ranou na green, odkudkoliv Ne vždycky máte před sebou zrovna umetenou cestičku na green. To je realita. Já míjím fairwaye, ostatní kluci na tour míjí fairwaye i vy a vaši spoluhráči míjíte fairwaye. Rozdíl mezi profesionály na tour a víkendovými golfisty je v tom, že my máme připravenou konkrétní strategii pro každou herní situaci, v níž nemáme volnou cestu na green – většinou kvůli stromu, ale může to být i jiná velká překážka. Naopak amatéři se zpravidla v takové situaci zkrátka spolehnou na štěstí. A řekněme si to upřímně: Zavřít oči, tvrdě švihnout holí a doufat, že to dobře dopadne, to nebývá zrovna nejúspěšnější strategie. Musíte dobře rozumět ráně, kterou se chystáte zahrát, a důvěřovat tomu, že když určitým způsobem upravíte svůj běžný švih, povede to k výsledkům, které chcete. Věřte mi, že je ve vašich silách překážku nadstřelit, obstřelit či podstřelit, a dokonce skončit na greenu. V tomto čísle Golf Digestu se píše o spoustě různých zázraků, ale pokud využijete moje tipy v tomto článku, nebudete zázraky potřebovat. S trochou praxe budete tyto záchranné rány hrát s mnohem větší jistotou. A blíží se konec sezony, takže přes zimu budete mít co trénovat. 

– S KEELY LEVINS

ANKETA ROKU 2017 Letošní sezona ještě neskončila a už pro vás máme tradiční anketu o hřiště, jamku, restauraci a trenéra roku. Hlasujte pro své favority, dokud vše ještě máte v živé paměti, a rozhodněte, kdo od vás naším prostřednictvím dostane ocenění GOLF DIGEST C&S za rok 2017. A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE? ZÁZRAKY SE DĚJÍ XANDER SCHAUFFELE Někdo by řekl neuvěřitelné. Poprvé v historii nováček dokázal vyhrát finálový turnaj PGA Tour ZÁSAHY PROZŘETELNOSTI Deset pravdivých příběhů z profesionálního golfu, které působí nadpřirozeně  S GUYEM YOCOMEM DODNES SE DIVÍM Jsou rány, které se nedají jen tak snadno vysvětlit S JACKEM NICKLAUSEM MŮŽU PROLOMIT 80? Jasně, a ani to nemusí být zázrak. Jen to chce umět se mnoha věcí vzdát PŘEDSTAVUJEME MICHAL POSPÍŠIL Kunětická Hora byla jedno z takových nakopnutí, že bych měl opravdu hrát rofesionálně. Předtím to totiž bylo pořád jen takové „jo a ne“ S ALOISEM ŽATKULIAKEM PŘEŽIJÍ JEN HORY SVALŮ? Hráči mají vypracovanější figury a švihají stále rychleji. Kde se tedy berou všechna ta jejich zranění? S JAIME DIAZEM HRAJTE CO NEJLÉPE UDRŽTE SE NA VLNĚ Dvě šikovné rány, které vám zachrání celý den S JORDANEM SPIETHEM PITCHE BEZ TLUSŤOCHŮ Přestaňte už konečně kazit ty jednoduché krátké rány S DAVIDEM LEADBETTEREM GREENSGATE Č. 8 Občas je lepší dopředu počítat s bogey a nechat se překvapit S KARLEM SKOPOVÝM JUN. JAK MÍT NAVRCH Sedm způsobů, jak v jamkovce odrovnat svého soupeře SE SUZANN PETTERSEN RÁNA Z PODZIMNÍ FAIRWAYE Banální rána, ale chce to čistý kontakt a míček seškrábnout S MARKEM NOVÝM GOLFOVÝ ŽIVOT PRAVIDLA VERZE 8.0 Na co se od roku 2019 můžeme začít opravdu těšit? S ALEŠEM LIBECAJTEM TRÁVA JE NA TOUR BĚŽNÁ Jak si náš Tour Pro v utajení a kuřák marihuany pochvaluje nový antidopingový program S MAXEM ADLEREM DILEMATA Co si vzít na hlavu, když jdete na golf TURNAJ NA DOMÁCÍ PŮDĚ Hrát před svou rodinou, přáteli, fanoušky a sponzory není v golfu žádná výhoda S BASILEM DALBERTEM HRÁT RYCHLE JDE Uberete vteřinu tady a minutku onde – a kolo odehrajete o půl hodiny rychleji S DAVIDEM OWENEM KOMENTÁŘ Není to jen šedesátka, těch potížistek může být i čtrnáct A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH druhého podzimního čísla. NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 5. ŘÍJNA 2017 © 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena