TOUR PRO V UTAJENÍ: Kuřák marihuany si pochvaluje nový antidopingový program

TOUR PRO V UTAJENÍ: Kuřák marihuany  si pochvaluje nový  antidopingový program

ak už jste možná slyšeli, PGA Tour přišla s novým antidopingovým programem, který se rozběhne v říjnu spolu s novou sezonou. Kromě toho, že budeme čurat do kalíšku, nás čekají i odběry krve, která se bude testovat na přítomnost látek zvyšujících výkonnost, jako je lidsk?


ak už jste možná slyšeli, PGA Tour přišla s novým antidopingovým programem, který se rozběhne v říjnu spolu s novou sezonou. Kromě toho, že budeme čurat do kalíšku, nás čekají i odběry krve, která se bude testovat na přítomnost látek zvyšujících výkonnost, jako je lidský růstový hormon. Náš seznam zakázaných látek byl upraven tak, aby odpovídal tomu, který platí pro sportovce v olympijských sportech, a navíc se bude zveřejňovat, když někdo testem neprojde. Takže bude konec těm případům, kdy se spekuluje, zda ten a ten hráč tři měsíce nehrál turnaje opravdu kvůli problémům se zády, anebo jestli byl ve skutečnosti „potichu suspendován“ po pozitivním testu. Připadá vám nový systém přísnější? No, já už několik let běžně hulím trávu, a stejně se nebojím. Naopak mám pro tour jen slova chvály. Alfou a omegou je zde množství. V rámci nového systému bylo zvýšeno povolené množství marihuany v krvi na desetinásobek. Dřív býval limit 15 nanogramů, zato teď to bude 150 nanogramů. Je to moc, nebo málo? Marihuana je ošidná, protože zůstává v těle dlouho a každému se odbourává různě rychle. Ale jeden můj kamarád, který je doktor, mi řekl, že i kdybych hulil dvanáct dní v měsíci, pořád bych zřejmě zůstal pod limitem. Vždycky taky piju hodně vody, protože když je člověk dobře hydratovaný, spíš projde testem. S tím zvýšením limitu na 150 nanogramů PGA Tour jen následuje příklad Mezinárodního olympijského výboru, který tento krok podnikl v roce 2013. Podle mě je nová hranice mnohem rozumnější. Cílem antidopingového programu je přece zabránit sportovcům, aby získávali nepoctivou výhodu proti ostatním, ne je zesměšňovat. Hráčům na tour je to, jestli užíváte rekreační drogy, srdečně jedno. I průměrný golfista totiž ví, že vyhulit páva vám pomůže hrát lepší golf asi stejně, jako když vyžahnete pivo. Můžete si namlouvat, že když si trochu „promažete švih“ zelenou medicínou, tak vám to pomůže, ale v jakékoli hře o peníze svého soupeře akorát potěšíte, když budete pod vlivem. Už jsem někdy hrál turnaj PGA Tour zhulený? Jasně. Nestává se to často, ale když se před nedělním kolem potácím kolem posledního místa a nemám reálnou šanci se výrazně posunout leaderboardem vzhůru, můžu si tímhle způsobem kolo víc užít, nebo přinejmenším ho tím trochu ozvláštnit. Už se mi i stalo, že jsme si s ostatními hráči z flightu dali před kolem špeka společně.
UŽ JSEM NĚKDY HRÁL TURNAJ PGA TOUR ZHULENÝ? JASNĚ.
Každý týden komisaři vyberou několik z nás k náhodnému testu. Počkají si na nás hned po podepsání skórkarty, a pokud nemáte nějaký závazek vůči sponzorům nebo médiím, musíte se s nimi okamžitě odebrat do „testovacího prostoru“ neboli na toaletu. Odevzdáte vzorek moči a o pár dní později dostanete e-mail s vyrozuměním, že jste prošli. Ale když vám zazvoní telefon a na displeji se objeví „PGA Tour“ (a nejste v kontaktu s kanceláří tour kvůli něčemu jinému), pak byl vzorek pozitivní. Už jsem to jednou zažil. Protože se jednalo o můj první prohřešek s rekreační drogou, jenom mě tak trochu plácli přes prsty. Mohl jsem se proti trestu odvolat, ale to bych byl sám proti sobě, protože pak by případ mohl prosáknout na veřejnost. Ostatně tím trestem bylo jen to, že jsem se musel zúčastnit tří sezení s poradcem v mém domovském městě a jednoho hodinového rozhovoru s psychologem tour v Charlotte. Vím o pár dalších hráčích, kteří tenhle výlet museli podniknout taky. Psycholog mi kladl takové ty klasické otázky – kolik, jak často a tak. Odpovídal jsem po pravdě, ale měl jsem dojem, že toho chlapíka to stejně vůbec nezajímá. Jako bychom jen podstoupili předem připravené divadlo, aby mohl sepsat papír, že konzultace proběhla, jak měla. S tím, jak se rozmáhá legalizace marihuany, mění se i to, jak ji lidé vnímají. A součástí téhle změny postojů je i ono posunutí tolerovaného množství této látky v krvi. Na odběry krve se moc netěším, ale jestli díky nim uvízne v síti pár skutečných podvodníků, kteří se budou snažit pomocí zakázaných látek zesílit nebo prodloužit své odpaly, jsem ten první, kdo nastavuje jehle ruku. Šušká se, že s nástupem nového antidopingového programu budou každému vymazány dřívější prohřešky. Takže i kdyby mě teď zase chytli s příliš velkým množství THC v těle, to nejhorší, co se mi může stát, je další výlet do Charlotte.

– S MAXEM ADLEREM

  CELÝ ČLÁNEK naleznete v PODZIMNÍM vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 5. října 2017.