NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 2. LISTOPADU

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 2. LISTOPADU

TITULNÍ STRÁNKA, VĚČNÁ OTÁZKA Je to každý měsíc stejné a stejně komplikované. Koho dát na titulní stránku jako osobnost a tvář magazínu, koho čtenářům představit? Někdy vám američtí kolegové připraví milé překvapení, jindy v redakci sáhnete po vlastní invenci a


TITULNÍ STRÁNKA, VĚČNÁ OTÁZKA Je to každý měsíc stejné a stejně komplikované. Koho dát na titulní stránku jako osobnost a tvář magazínu, koho čtenářům představit? Někdy vám američtí kolegové připraví milé překvapení, jindy v redakci sáhnete po vlastní invenci a upřednostníte domácí hvězdu. Pak jsou situace, kdy začnete váhat. A do toho se objeví Butch. Velké jméno, ale u nás méně známá tvář. Navíc žádné umění, spíš taková fádní fotka odpalu míčku na pozadí modré oblohy a bezejmenných hor. Pane jo, pan Harmon? Svým způsobem by to byla téměř svatokrádež, dovolit si tuhle trenérskou veličinu někým nahradit. Tak začnete přemýšlet…, proč by na té titulce přeci jenom měl být. Odpověď: Butch je pořád jednička a patří do Světové golfové síně slávy. Jenže tam ještě není. Cože, to jako vážně? Vždyť je to veličina, která má od dalších trenérů asi takový odstup, jako měl Tiger Woods v roce 2000 od svých soupeřů po vítězství na US Open (mimochodem vyhrál o 15 ran a jeho trenérem tehdy byl, no hádejte kdo)! Harmonovi je už 74 let a letos je opět nejlepším koučem na světě. Vlastně se na úplném vrcholu drží už 18 let. Neuvěřitelné. Tak se nedivte našemu podivu, že jediným trenérem uvedeným do Síně slávy je zatím Harvey Penick. (G) P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí nebo třeba jen to, co vás štve nebo zajímá. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět nebo najít řešení. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz. A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?
LIBOR JIRÁSEK GOLF JE ATLETICKÝ ŠACH
  ZPRÁVA Z TISKU: Titul Stavba roku Středočeského kraje pro rok 2017 si odnesl Panorama Golf Resort v Kácově. Tolik strohá zpráva z médií. Pro někoho více či méně zajímavá informace, pro jiného ocenění mnohaletého úsilí a práce, bezpočtu hodin strávených při vytváření výjimečného golfového projektu. Právě ta druhá část se bytostně týká Libora Jiráska, golfového architekta, který se svým týmem spolupracovníků vtiskl 27 kácovským jamkám život. Sám o ten svůj ale málem přišel. 

– S ALOISEM ŽATKULIAKEM

HISTORIE GOLFU TAK SE HRÁLO U SOUSEDŮ
S RAKOUSKEM MÁME SPOLEČNOU NEJEN HRANICI a politickou minulost, ale jsme si podobní i v oblasti golfu. Vývoj tu šel spíše pozvolna než rychle, byl přerušen dvěma válkami a jejími důsledky a široká veřejnost se ke hře během 20. století příliš nedostala. Rakouský golf je dnes ale dál než ten český. Je nejen ekonomicky, ale také hráčsky silnější a co do hřišť zhruba dvojnásobně početnější. Čím to je? Podívejme se na příběh s názvem „Golf in Österreich“ trochu zblízka. 

– S ANDREJEM HALADOU

TEĎ JSTE NA ŘADĚ VY LEKCE DRIVOVÁNÍ BUTCHE HARMONA
KDYŽ DOBŘE DRIVUJETE, má to na vaši hru zásadní dopad. Nejen že drivem otevíráte jamku, ale má také vliv na vaše vnitřní rozpoložení: Když vám píše driver, hru si užíváte. A nejste sami – mnozí z nejlepších golfistů světa to mají stejně. Na některých jamkách potřebujeme povedenou ránu z týčka zvlášť hodně. Někdy je to proto, že je jamka obtížná, jindy víme, že dobrý drive nám může vydláždit cestu k birdie. Problém je, že většina hráčů klade rovnítko mezi dobrý drive a vzdálenost. A když se snažíte drive za každou cenu prodloužit, zpravidla ho pokazíte – právě když se snažíte zadrivovat nejlépe. Já radím lepší cestu: Při výběru rány se zaměřte spíš na získání výhodné pozice než na vzdálenost, a pak dodržte postup, který k takové ráně povede. Podívejme se teď na pár situací, ve kterých potřebujete zabijácký drive – a na to, jak ho zahrát.

– S PETEREM MORRICEM

SILOVÝ ODPAL! BOYD SUMMERHAYS: MYSLETE NA „PON“
PROFESIONÁLNÍMI ZÁPASNÍKY POČÍNAJE A FOTBALOVÝMI ÚTOČNÍKY KONČE, sportovci v prakticky každém sportu využívají pákový efekt, který vytvářejí pomocí spodní části těla. Tento pákový efekt jim umožňuje vyvinout dynamický pohyb. Ve svalech na nohou, v bocích a v hýždích se skrývá ohromné množství energie – jen musíte vědět, jak ji správně prodat. Chci, abyste si zapamatovali jeden akronym: PON. Neboli Posun, Otočka a Nahoru. Právě tyto pohyby ve spodní části těla vám pomohou odpalovat o něco dál. Na následujících stranách tyto pohyby a jejich pořadí (které je zásadní) předvádí můj bratr, profesionál z PGA Tour Daniel Summerhays (vlevo). Osvojte si je pomocí uvedených drilů, a silový odpal bude váš. 

– S RONEM KASPRISKEM

GOLFOVÉ UDĚLEJ SI SÁM VYBUDUJTE SI RÁJ GOLFOVÝCH HOLÍ 
ZAJDĚTE SI NĚKDY V SOBOTU DOPOLEDNE DO NĚKTERÉHO HOBBY MARKETU, jako je OBI nebo Hornbach, a potkáte tam dva typy lidí: Ty, kteří si byli dopoledne zahrát golf, a ti ostatní. V dlouhých uličkách mezi mohutnými regály vypadají zákazníci často ztraceně, ale o golfistech to platí dvojnásob. Plahočí se obchodem ve svých polotrikách a polobotkách a zírají s polootevřenou pusou nahoru do regálů, jako by na polici 17 ztratili míček. Nechceme se vás nijak dotknout, ale my golfisté prostě nebýváme zrovna kutilové. Zasvětili jsme své životy tomu, abychom si namísto zručnosti s nástroji osvojili šikovnost s golfovým vybavením – a naše krátká hra to potvrzuje. Naše manželky ale svými dokonalými flopy ani perfektně provedenými ranami s doběhem moc neohromíme, a tak – abychom dokázali, že nejsme doma k ničemu – se někdy pouštíme do kutilských projektů, které by bylo lepší přenechat povolanějším. Naší pohnutkou je přitom často jen to, abychom jejich úspěšným dokončením ospravedlnili před rodinou další čas strávený na golfu. A protože už se vidíme na hřišti, spěcháme, abychom ušetřili každou minutu, takže výsledkem bývá fušerská práce. Ale s tím je teď konec. Představujeme vám náš vůbec první kufřík rad s názvem „Udělej si sám“, díky němuž zažijete (možná poprvé v životě?) hrdost, uspokojení a pocit mužnosti, jaký dobře znají kutilové. Ale nebojte: Všechny projekty se budou samozřejmě týkat golfu. Určitě je zvládnete. Vy na to máte. 

– S MAXEM ADLEREM

ANKETA ROKU 2017 HLASUJTE PRO NEJLEPŠÍ ČESKÁ HŘIŠTĚ
LETOŠNÍ SEZONA JEŠTĚ NESKONČILA a už pro vás máme tradiční anketu o hřiště, jamku, restauraci a trenéra roku. Hlasujte pro své favority, dokud vše ještě máte v živé paměti, a rozhodněte, kdo od vás naším prostřednictvím dostane ocenění GOLF DIGEST C&S za rok 2017.
HLASOVAT V ANKETĚ MŮŽETE >>ZDE
  A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?
> Představujeme
JUSTIN THOMAS Změnil puttování a tím si do kapsy přihrál téměř 20 milionů dolarů HEZKÁ ZÁCHRANA Že je život rodin hráčů na PGA Tour jedna velká párty? Horschelovi vás vyvedou z omylu SE SAMEM WEINMANEM FILIP RÁŽA V deseti byl v drivování nejdelším mladým hráčem na světě a dnes má stejné parametry jako DJ MICKEY WRIGHT Je nejen podmanivou dámou, ale také bez debat nejlepší golfistkou všech dob S GUYEM YOCOMEM
> Hrajte co nejlépe
DLOUHÉ PUTTY Nemusíte se jich bát, když do hry pustíte jemný pohyb zápěstí S KARLEM SKOPOVÝM JUN. LORETA Č. 14 Někdy stačí jedno jezero, a konec nudy s výzvou je na světě  ZERO GOLF Trénovat můžete doma v garáži nebo v obýváku. Jen pozor na lustry S MARKEM NOVÝM PÍSEČNÁ MENTALITA Z fringe na green použijte stejnou techniku jako v písku S TOMEM WATSONEM PĚTIMINUTOVÁ KLINIKA Proč hrát vysoký pitch, když můžete míček na green dokutálet ČISTĚ TECHNICKOU ŘEČÍ Data na vzorku 90 milionů švihů ukázala, že hlavní roli v odpalu hrají ramena
> Golfový život
TOUR PRO V UTAJENÍ Proč jsem se rozhodl změnit značku oblečení S MAXEM ADLEREM BLOG PŘES OCEÁN Když nehraju, jsem doma a vařím večeři S KLÁROU SPILKOVOU TŘI RADY Na co by se měli zaměřit mladí golfisté, aby měli větší šanci uspět, podle Sørena Kjeldsena S BASILEM DALBERTEM CESTOVÁNÍ NA TURNAJE Spousty a spousty kilometrů autem, kdy limitem je jen Evropa SE STANISLAVEM MATUŠEM JE TO OSOBNÍ Kovová dřeva, která umí řešit váš problém S MIKEM STACHUROU NEPSANÁ PRAVIDLA Co ještě jde a co už nejde v golfu porušit S ALEŠEM LIBECAJTEM BUDE 13 ŠŤASTNÁ? Jen dva Češi ve hře o karty v evropské kvalifikační škole 2017 S DANIELEM TRHONĚM KOMENTÁŘ Kolik hráčů je norma pro ekonomické přežití golfového hřiště? S ANDREJEM HALADOU A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH listopadového čísla. NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 2. LISTOPADU 2017 © 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena