NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 14. PROSINCE

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST v prodeji od čtvrtka 14. PROSINCE

SPÁT, BDÍT, SNÍT, LENOŠIT, ČI SE Z NĚČEHO POUČIT?SPÁT, BDÍT, SNÍT, LENOŠIT, ČI SE Z NĚČEHO POUČIT? Patříte k těm, kteří už v říjnu odložili hole do sklepa a ani v myšlenkách se ke golfu nevrátí až do dubna, nebo pro vás zima znamená čas, který se dá využít a n


SPÁT, BDÍT, SNÍT, LENOŠIT, ČI SE Z NĚČEHO POUČIT?SPÁT, BDÍT, SNÍT, LENOŠIT, ČI SE Z NĚČEHO POUČIT? Patříte k těm, kteří už v říjnu odložili hole do sklepa a ani v myšlenkách se ke golfu nevrátí až do dubna, nebo pro vás zima znamená čas, který se dá využít a na novou sezonu se zase o něco lépe připravit? Čas, kdy si v duchu uděláte soupis úspěchů a chyb, připravíte si předsevzetí nebo plán či kodex, zrekapitulujete, co ze své hry vyřadíte nebo čím byste na jaře chtěli být. Najdete si svůj osobní cíl, ať už je veřejný nebo tajný, a příští rok se ho pokusíte naplnit – s trpělivostí a pokorou těch, které v duchu obdivujete. O golfu se říká více než o čemkoli jiném, že je o hlavě. Pokoru dokáže málokdo definovat a trpělivosti nikdo z nás na rozdávání nemá. Přesto čím déle hrajete, tím více si uvědomujete, že v golfu nelze nic uspěchat a zkratky zde zkrátka neexistují. Možná právě proto bychom si vám za celou redakci dovolili popřát jediné: Mějte trpělivost sami se sebou, s vlastní hrou i s námi a pokuste se v příštím roce vzít ze všeho jen to dobré. I když někdy budete pochybovat o štěstí, čas vám ukáže, že nejen golf, ale i život je spravedlivý a to, co chcete, nakonec dostanete. Někdy si stačí jen počkat, jít si za svým cílem a nevzdávat to. (G) P. S.: Nebojte se napsat mi cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co byste v něm v příštím roce rádi našli. Už teď na novinkách pro rok 2018 pilně pracujeme. Napište mi e-mail na adresu sefredaktor@golfdigest.cz.
A CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?
STANISLAV MATUŠ CESTU SI RYJU SÁM NA KDYBY SE NEHRAJE, ale nebýt jedné zlomené ruky ze snowboardingu mohl dnes možná patřit mezi české hokejové hvězdy. Jeho cesta ale vedla od dvanácti let jiným směrem, do Ameriky na studia a pak hned mezi profesionály, i když dnes svůj uspěchaný přestup považuje za největší chybu. Dnes je nejlepším českým golfistou a příští rok bude členem European Challenge Tour. Jeho snem nicméně zůstává zahrát si jednou mezi nejlepšími na PGA Tour nebo na olympijských hrách. K tomu však vede ještě velmi dlouhá cesta.

– S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM 

KAMIL PEČENKA PÁN TRÁVNÍKŮ JE NEJEN JEDNÍM Z NEJRESPEKTOVANĚJŠÍCH ČESKÝCH GREENKEEPERŮ, ale od února 2017 je také šéfem FEGGA – The Federation of European Golf Greenkeepers Associations. Stojí tedy v čele evropských mužů i žen, kteří se starají o úpravu golfových hřišť a bez nichž bychom se hře vůbec nemohli věnovat. Rozhovor s tak zkušeným „trávníkářem“ nabízel skutečně přehršel témat. 

– S ANDREJEM HALADOU

GOLF DIGEST C&S ORDER OF MERIT 2017 POKRAČOVÁNÍ VZESTUPU ČESKÉHO GOLFU ROK 2017 NEMŮŽE BÝT Z POHLEDU ČESKÉHO GOLFU rozhodně považován za neúspěšný – právě naopak! Historicky první vítězství Kláry Spilkové na turnaji nejvyšší ženské evropské profesionální série Ladies European Tour a to, že Stanislav Matuš získal plnohodnotnou kartu na okruh „druhé evropské ligy“ Challenge Tour, jsou jen šlehačkou na poměrně bohatě zdobeném dortu několika dalších úspěšných výsledků českých profesionálů a amatérů. I přes všechny úspěchy českých golfistů však není žádným překvapením, že vítězi žebříčku Golf Digest C&S Order of Merit 2017 mezi profesionály – a s velkým náskokem – jsou zaslouženě právě Klára Spilková a Stanislav Matuš. 

– S DANIELEM TRHONĚM

TOP 9 UDÁLOSTÍ ROKU 2017 JAKÝ BYL A CO PŘINESL SVĚT GOLFU V ROCE 2017? ODPOVĚDĚT JEDNOU VĚTOU NELZE, protože událostí a okamžiků, které braly dech, přinášely radost na jedné straně a slzy bolesti a zklamání na straně druhé, bylo víc než dost. Jen namátkou… Měřeno počtem turnajových titulů má světový golf nového vládce. Hodně nečekaného. Tři ze čtyř majorů vyhráli golfisté, kteří turnaj velké čtyřky dosud nikdy předtím nevyhráli. A jeden z nich čekal dlouhých 21 let. Že se vyplatí znát pravidla, ukázali v klíčových situacích i velcí hráči. A jiní velcí hráči jako by se pro změnu z horních pater výsledkových listin vypařili. Velké věci se děly i na české golfové scéně. Premiérový triumf v první evropské lize i zisk karty do druhé ligy stojí za zaznamenání. Stejně jako další povedený podnik European Tour v Česku. A to nejlepší na závěr: Vrátil se Tiger. Projděte si s námi končící golfový rok 2017.

– S ALOISEM ŽATKULIAKEM

KDE SE TO LÁME? MAPY GREENŮ JSOU NA TOUR ČÍM DÁL POPULÁRNĚJŠÍ  DUSTIN JOHNSON ZE VŠECH STRAN OBHLÍŽEL SITUACI NA GREENU. Na 72. jamce chtěl dosáhnout paru a měl puttovat z pěti metrů. V podřepu se pozorně díval zpoza míčku, pak zpoza jamky a potom ze strany. Jordan Spieth, se kterým se v tu chvíli dělil o první místo, přihlížel, jak se Johnson ještě jednou podíval zpoza míčku. Zdálo se, že teď už konečně přišel čas na rozhodující úder. Ale tak to nebylo. Opakovala se totiž scéna, kterou diváci mohli vidět prakticky každý týden. Austin, Johnsonův bratr a caddie v jedné osobě, přišel blíž a otevřel složku s velmi podrobnou mapou greenu. Nad tím, co viděli, se asi 20 vteřin radili a ukazovali přitom různými směry. Nakonec po minutě a padesáti vteřinách od vrácení míčku na původní místo Johnson zahrál putt. Míček se kutálel doleva, pak se stočil doprava, potom rovně, dostal se na hranu a skutálel se do jamky. Johnson udělal vítězné gesto rukou, a to se u něj stává jen výjimečně. Tím si zajistil vítězství na Northern Trust FedEx Cup Playoff 2017 a hlavní cenu, 1,6 milionu dolarů.

– S GUY YOCOMEM

CO KDYBY BYL TEN NUDNÝ GOLF VÍC COOL, NEŽ JE TEĎ? WENDELL HASKINS TO ZAŘÍDÍ V 90. LETECH MINULÉHO STOLETÍ, když bylo Wendellu Haskinsovi něco přes 20 let, se začal prosazovat v New Yorku s pevným přesvědčením, že díky svému citu pro afroamerickou popkulturu se brzy stane předním znalcem toho, co je „cool“. Na Wendella, syna prvního viceprezidenta Národní městské ligy Williama Haskinse, měly velký vliv významné osobnosti z řad obránců lidských práv, jako byli Jesse Jackson a Vernon Jordan. Od svého spolubydlícího Seana (Diddy) Combse se Haskins hodně naučil o podnikání a tyto znalosti uplatňoval v oblasti hip-hopu, módy a tvůrčího rozvoje s umělci, ke kterým patřili LL Cool J, Mariah Carey, Mary J. Blige a Terrence Howard. Díky tomu začal mít blízko k NBA, kde pomáhal například s poločasovými show při utkáních hvězd, a dokonce navrhl saka pro slavnostní vyhlášení 50 nejlepších hráčů NBA v roce 1997. To vedlo k pevnému přátelství s takovými ikonami jako byl Julius Erving a Magic Johnson. Mezi vlivnými černošskými osobnostmi si Haskins vysloužil pověst znalce aktuálních trendů. „Wendell zná každého a každý zná Wendella,“ říká George (Iceman) Gervin, jeden z těch 50 nejlepších. „Když chcete vypadat dobře nebo plánujete uspořádat nějakou úspěšnou akci, na kterou se hned tak nezapomene, obraťte se na Wendella.“ Jeho schopnosti a konexe by mu zajistily úspěch vlastně v čemkoli. A i když to zní jako nepravděpodobné, nebo dokonce nemožné, ale určitě jako idealistické, posledních dvacet let se Haskins zaměřuje na svět golfu.

– S JAIME DIAZEM

ANKETA ROKU 2017 HLASUJTE PRO NEJLEPŠÍ ČESKÁ HŘIŠTĚ LETOŠNÍ SEZONA JEŠTĚ NESKONČILA a už pro vás máme tradiční anketu o hřiště, jamku, restauraci a trenéra roku. Hlasujte pro své favority, dokud vše ještě máte v živé paměti, a rozhodněte, kdo od vás naším prostřednictvím dostane ocenění GOLF DIGEST C&S za rok 2017.
A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?
PŘEDSTAVUJEME ALEŠ LIBECAJT „Nechci z lidí vymačkat maximum, ale dostat z nich optimum,“ říká nový generální sekretář ČGF SPOLEČNÝ CÍL Když se práce nebo koníček stanou vášní, pak obchodní partnerství může být i přátelství S KLÁROU SPILKOVOU HODNĚ VYSOKÁ LAŤKA Billy Payne pozvedl Augustu National na ještě vyšší úroveň a teď předává žezloFredovi Ridleymu S JAIME DIAZEM HRAJTE CO NEJLÉPE POSTOJ JE ZÁKLAD Když nebudete správně srovnaní, sebekrásnější švih vám nepomůže S FILIPEM MRŮZKEM HODKOVIČKY Č. 6 Kolikrát je lepší mít par v kapse s pokorou než jen přehnanou představu birdie S KARLEM SKOPOVÝM JUN. DUPNĚTE SI Dril, který budete potřebovat, až se vám začne rozpadat švih SE SO YEON RYU POLOVIČNÍ NÁPŘAH Rozvíjení citu v několika krocích S BLAYNEM BARBEREM GOLFOVÝ ŽIVOT TOUR PRO V UTAJENÍ Ticho, prosím! To platí i pro partnery při hře S MAXEM ADLEREM NEBOJTE SE ZEPTAT Můžete se na hřišti podívat na video, jak se zbavit socketu? ÚSPĚCH, ČI NEÚSPĚCH Jediné, na čem záleží, je to, co si myslí sám hráč S BASILEM DALBERTEM NEDRŽTE SE PŘI ZEMI Železa, se kterými můžete švihat mnohem sebevědoměji S MIKEM STACHUROU SETKÁNÍ U GRIPU Ruce golfistů a ručičky hodinek S MARTYM HACKELEM #GOLFJINAK Trénink No. 1. Proč je ten bag tak těžkej? S TOMÁŠEM TOUHOU PŘÍBĚH SBĚRAČE Za čtrnáct let hraní golfu jsem si koupil pouhých deset míčků S ANDREJEM HALADOU KOMENTÁŘ Nejsilnější vůní na golfu je aroma posečené trávy A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH zimního dvojčísla. NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 14. PROSINCE 2017 © 2017 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena