Začíná PRO GOLF TOUR 2018, Češi na ní ale budou spíše jen trénovat

Začíná PRO GOLF TOUR 2018, Češi na ní ale budou spíše jen trénovat


Zatímco v loňském roce byla německá třetiligová série ze strany českých médií a fanoušků ostře sledována, letos tomu bude pravděpodobně částečně jinak. Místo souboje o postup na vyšší evropský okruh Challenge Tour bude většina ze sedmi českých hráčů kartu zajišťující účast na turnajích na tomto okruhu používat jako tréninkovou základnu pro ladění formy na jiných, jimi preferovaných profesionálních sériích. Jako téměř vše v životě, má výše zmíněný přístup české profesionální ekipy dvě strany mince.

– DANIEL TRHOŇ

HRÁČI POSTUPUJÍCÍ ODSPODU

Na jedné straně je škoda, že česká profesionální špička nenásleduje loňský příklad v současnosti nejlepšího českého profesionála Stanislava Matuše. Dlouhé roky naši nejlepší profesionálové opakovali stále dokola neúspěšnou taktiku snažit se dostat do nejvyšších pater evropského golfu, aniž by předtím dlouhodobě potvrzovali patřičnou výkonnost a uspěli na nižších profesionálních okruzích. Až Matuš se předloni rozhodl nepřeskakovat výkonostní stupně a začít progres ve své kariéře odspodu na třetí evropské lize ProGolfTour, která je i geograficky (a tudíž i nákladově) pro Čechy tak blízko, že se sama nabízí. V roce 2016 ještě Matuš skončil v jejím celoročním žebříčku poměrně těsně za postupovými místy, ale loni již svými výbornými výkony po celou sezonu plnohodnotnou kartu na Challenge Tour získal. Kromě faktu postupu do vyšší ligy je téměř stejně důležité, že Matuš získal mnoha opakovanými umístěními ve špičce turnajů na loňské ProGolfTour sebedůvěru ohledně své herní konkurenceschopnosti. To mu výrazně zvyšuje šanci na minimálně udržení se na Challenge Tour v delším horizontu. Na ProGolfTour bude mít Matuš kartu k dispozici i letos, ale bude ji samozřejmě využívat pouze občas pro přípravu na turnaje vyššího evropského okruhu. Metodou postupného kariérního růstu se u Matuše nechal inspirovat Michal Pospíšil, který se stal profesionálem až v červenci minulého roku. Po absolvování amerických univerzitních studií spojených s golfem tak Pospíšil zvolil ProGolfTour jako svoji startovní platformu do profesionálního golfu. Jako pravděpodobně jediný český hráč by měl absolvovat v letošním ročníku německého třetiligového okruhu drtivou většinu turnajů. Se svojí současnou výkonností ale Pospíšil bude těžko bojovat o kartu na Challenge Tour už letos. Letošní ročník ProGolfTour tak bude pro Pospíšila spíše „seznamovacím“, aby se mohl o postup směrem výše reálně pokusit v dalších letech.

HRÁČI SE SPONZORSKÝMI KARTAMI

Kromě Matuše a Pospíšila jsou letošními členy na ProGolfTour také někteří další čeští hráči, kteří si účast na turnajích Challenge Tour nezasloužili svými výkony o úroveň níže, ale hrají turnaje této druhé ligy na tzv. divoké karty. Jde o členy profesionálního RELMOST týmu Filipa Mrůzka, Jana Cafourka a Daniela Suchana. Jelikož každý z nich má od promotéra RELMOST zajištěno 9 startů v druholigové evropské sérii ročně, nelze se jim divit, že kartu na ProGolfTour využijí pouze pro pár turnajů, aby se rozehráli či si doplnili svůj turnajový kalendář. Je nezpochybnitelné, že možnosti startů na Challenge Tour těmto hráčům v krátkodobém horizontu umožňují získávat důležité hráčské zkušenosti při konfrontaci se špičkovými zahraničními hráči. Na druhé straně postup cutem na třetině či dokonce čtvrtině absolvovaných turnajů Challenge Tour jim může těžko budovat potřebné hráčské seběvědomí. Mrůzek s Cafourkem sice uhráli na mezinárodní scéně v minulých letech už pár zajímavých výsledků a prokázali svůj potenciál, avšak loňská sezona se jim nevydařila podle jejich představ. Letošní rok tak bude pro tyto dva nadějné hráče pravděpodobně rozhodujícícm prubířským kamenem, zda-li tento pragmatický přístup startů v druhé evropské lize na sponzorské karty dává pro jejich další profesionální kariéru smysl.

DALŠÍ ČEŠTÍ HRÁČI

Posledními dvěma českými členy ProGolfTour 2018 jsou Cyril Suk jun. a Martin Příhoda. Oba tito hráči vystřídali v posledních letech několik různých profesionálních sérií, bez pevného zaměření a výraznějších celkových úspěchů. Navíc Suk vlastní ještě kartu na další třetiligový okruh MENA Golf Tour odehrávajícím se na Středním východě, který si s mnoha turnaji ProGolfTour termínově koliduje. Dříve zmíněné dva přístupy jsou pro nezávislé pozorovatele racionálně pochopitelné a je u nich koneckonců stejně důležité pouze to, čemu sami hráči více věří, že povede v jejich kariéře dopředu. U Suka s Příhodou je ale velkou otázkou, proč se na ProGolfTour přes její Q-School vůbec kvalifikovali, když se nezúčastní kompletního turnajového kalendáře a nebudou tak mít reálnou šanci bojovat o kartu na Challenge Tour.

PRVNÍ TURNAJE V SEZONĚ

Až do roku 2015 se na turnaje ProGolfTour kvalifikoval každý golfista, který se včas přihlásil. Neexistovala žádná kvalifikační škola a ani kategorie členství hráčů, které byly zavedeny až od sezony 2016. Dnes je již obtížné bez členské kategorie dostat se na části turnajů této série do startovního pole. Proto se nedá počítat s tím, že bychom kromě českých turnajů a s drobnými výjimkami viděli na tomto okruhu startovat některé další české hráče kromě dříve zmíněné sedmičlenné sestavy. Jako obvykle startuje i letos sezona na ProGolfTour několika zimními turnaji – nejprve nyní v lednu v Egyptě a poté v měsících únor až duben na sedmi turnajích v Maroku, kde se v posledních letech paradoxně koná více turnajů této série než v mateřském Německu. Africké turnaje jsou kvůli svým příznivým klimatickým podmínkám právě příkladem přípravných, rozehrávacích akcí, a proto na nich bude startovat poměrně početná ekipa českých hráčů. Na následujících evropských turnajích v sezoně mimo Česko už to s účastí českých hráčů tak valné nebude. Přestože letos pravděpodobně nebudeme pozorovat napínavý thriller ohledně boje našeho reprezentanta o postup na Challenge Tour jako v loňském roce, i nadále stojí za to turnaje ProGolfTour sledovat českou optikou. Vždyť našim golfistům nepůjde pouze o výhry z turnajů a přípravu na turnaje jiných profesionálních okruzích, ale také o body do oficiálního světového golfového žebříčku OWGR. KATEGORIE ČLENSTVÍ NA PRO GOLF TOUR 2018 ČEŠTÍ HRÁČI A JEJICH POSTAVENÍ UVNITŘ KATEGORIÍ

KATEGORIE KRITÉRIUM ČEŠTÍ HRÁČI
1 Vítězové turnajů Pro Golf Tour 2017 Stanislav Matuš
2 TOP 30 hráčů z finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2017  
3 TOP 5 hráčů z průběžného žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2018 a vítězové turnajů Pro Golf Tour 2018  
4 TOP 5 hráčů z finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2012 až 2016  
5 TOP 20 hráčů z Pro Golf Tour Q-School 2017 Jan Cafourek (T13), Cyril Suk jun. (T13)
6 10 pozvánek na příslušný turnaj na základě rozhodnutí Pro Golf Tour  
7 Hráči umístění na 31. až 65. místě finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2017 Filip Mrůzek (59)
8 Hráči umístění na 21. až 60. místě Pro Golf Tour Q-School 2017 Michal Pospíšil (T24), Martin Příhoda (T56)
9 Hráči umístění na 66. až 90. místě finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2017  
10 Hráči umístění na 61. až 90. místě Pro Golf Tour Q-School 2017 Daniel Suchan (T86)

ČEŠTÍ HRÁČI PŘIHLÁŠENÍ NA AFRICKÉ TURNAJE PRO GOLF TOUR 2018 (k 13.1.2018)

DATUM TURNAJ ZEMĚ ČEŠTÍ HRÁČI
16.-18.1. Red Sea Egyptian Classic 2018 Egypt Suk, Mrůzek, Pospíšil, Příhoda
22.-24.1. Red Sea Ain Sokhna Classic 2018 Egypt Suk, Mrůzek, Pospíšil, Příhoda
4.-6.2. Open Prestigia 2018 Maroko Matuš, Cafourek, Suk, Pospíšil, Příhoda, Suchan 
8.-10.2. Open Casa Green Golf 2018 Maroko Matuš, Cafourek, Suk, Pospíšil, Příhoda, Suchan 
25.-27.2. Open Madaef 2018 Maroko Cafourek, Suk
1.-3.3. Open Palmeraie Country Club 2018 Maroko Cafourek, Suk, Pospíšil
25.-27.3. Open Ocean 2018 Maroko Cafourek, Pospíšil
29.-31.3. Open Tazegzout 2018 Maroko Cafourek, Pospíšil
4.-6.4. Open Royal Golf Anfa Mohammedia 2018 Maroko Cafourek, Pospíšil