KOLÉBCE golfu v St. Andrews hrozí velké potíže. Kvůli změnám klimatu

KOLÉBCE golfu v St. Andrews hrozí velké potíže. Kvůli změnám klimatu


Zmizí slavný Old Course z golfové mapy? Podle nejnovější vědecké studie to není nereálné. Golfová hřiště na britském pobřeží už totiž pociťují důsledky globálního oteplování. Změny v množství srážek, zvyšování mořské hladiny a eroze se mohou podepsat i na tradičním hostiteli The Open Championship.

- Jonáš Mencl

„Zrušená fotbalová utkání, zaplavená hřiště pro kriket, a drolící se golfová hřiště do moře: Změna klimatu ovlivňuje hru a sledování sportů, které milujeme,“ stojí v úvodu jedné z kapitol zprávy Game Changer: Jaký dopad mají klimatické změny na sporty ve Velké Británii, kterou podala skupina vědců kolem klimatologa Pierse Fostera z Univerzity v Leedsu. Věta, z níž mrazí v zádech, je pouze úvodem do problematiky globálního oteplování a jeho dopadů na čtyři sportovní odvětví, jimž se výzkumníci věnovali: golfu, fotbalu, kriketu a zimním sportům.  Pohled na můstek Swilken Bridge a klubovnu v St. Andrews (Foto: Profimedia) Golfové fanoušky bude jistě nejvíc zajímat kapitola o golfu. Ta má ještě tři podkapitoly: 1) Dopad klimatu na greeny 2) Případová studie hřiště Montrose Golf Links 3) Udržitelnost hole in one. Oteplování a vyšší vlhkost vzduchu má kromě zvyšování mořské hladiny za následek nárůst silných dešťů a silnějších bouří. To se dotkne především hřišť situovaných na pobřeží, kterých je například ve Skotsku jedna šestina. Výzkumníci ve zprávě také upozorňují na to, že ze sedmi roků s rekordní vlhkostí jich ve Velké Británii zaznamenali od roku 2000 hned šest.

Důsledek? Pokles tržeb golfových hřišť

Špatné počasí pochopitelně není jedinou příčinou poklesu tržeb golfových hřišť, ale významně se na tom podílí. Od roku 2005 klesly tržby na hřištích v Anglii a Skotsku o 20%. A to už je hodně citelná ztráta. „Uzavření hřišť kvůli nadměrným srážkám a extrémnímu počasí vůbec znamená pro majitele hřišť nižší příjmy, kompenzace návštěvníkům a další ztráty. Peníze pak chybí na údržbu a na opatření proti takovým účinkům extrémního počasí,“ vysvětluje Richard Windows ze Sports Turf Research Institue (STRI). Jen v letech 2016/2017 se v oblasti kolem města Glasgow ve Skotsku hrálo o 20% méně než v letech 2006/2007. Extrémní výkyvy počasí mají vliv i na ekonomiku státu. Vždyť Angličané ročně utratí za golf 4 miliardy liber.

Extrémní počasí = obrovská zátěž pro hřiště

Výzkumníci ze STRI dávají komplexní zprávu o dopadech extrémního počasí na greeny, fairwaye, odpaliště, roughy a bunkery.

PŘEDPOVĚĎ DOPAD
Nadměrně vlhký podzim a zima Měkčí půda, zavřené greeny, blátivé podmínky, více pitch marků, hřiště ve špatné kondici na jaře, choroby trávníku, více času pro dosažení ideální kondice greenů v létě.
Mírnější podzim a zima Narušení půdy, více škůdců, větší škála chorob trávníků
Sušší léto Nižší kvalita půdy v období sucha, více zavlažování, stres trávníku, větší zátež
Montrose už na změny klimatu doplácí

Na případu Montrose Golf Links - jednoho z pěti nejstarších hřišť na světě (zdroje uvádí první golfovou hru roku 1562) - ukázali výzkumníci dopady extrémního počasí. Po dlouhých 450 letech hřišti hrozí, že bude zaplaveno. A to kvůli zvyšování mořské hladiny a erozím. Výzkum publikovaný v roce 2016 univerzitou Dundee ukázal, že Severní moře se za posledních 30 let přiblížilo Montrose o 70 metrů. Jamky na pevnině u moře se hroutí, Montrose je v ohrožení. „Tím, že se hladina moře zvedá a pobřeží mizí, už není kam jít. Změna klimatu je často diskutovaná jako budoucí problém, ale naše hřiště už užírá teď,“ naříká Chris Curnin, ředitel Montrose Golf Links. „Loni jsme dosáhli kritického bodu. Málem jsme ztratili kamennou výztuž, která chránila odpaliště druhé jamky a green jedničky. Při bouři bychom mohli během pár dnů ztratit 5 až 10 metrů pevniny. Proto jsme se rozhodli, že obětujeme třetí odpaliště (což je jedna z našich ikonických jamek) a že odtud přesuneme kameny k jedničkovému greenu,“ dodává Curnin. Případ Montrose je varováním pro další tradiční skotská linksová hřiště u pobřeží jako je Old Course v St. Andrews, Royal Birkdale, Royal Liverpool. Royal Lytham & St. Annes, Muirfield, Royal St. George’s a Turnberry. Všechna tato hřiště hostí pravidelně jediný evropský major The Open Championship.

„Zelený“ program má nejslavnější hřiště udržet nad vodou

Golfové organizace R&A, European Tour, Scottish Golf, nadace GEO a STRI vyvinuly program, který má slavná golfová hřiště ochránit. Tzv. Zelený program byl spuštěn před startem 145. The Open Championship v Royal Troon v roce 2016. Má chránit životní prostředí, šetřit přírodní zdroje a přinášet hodnoty místním společenstvím. Hřiště ale musejí splňovat několik kritérií, aby byla do takového programu začleněna. Všechna výše zmíněná hřiště ale kritéria splnila.