ČTENÁŘI ROZHODLI: Známe ty nejlepší loňského roku

ČTENÁŘI ROZHODLI: Známe ty nejlepší loňského roku

A VÍTĚZEM V ANKETĚ GOLF DIGEST C&S ZA ROK 2017 SE STÁVÁ… Bude to překvapení, anebo Loreta zopakovala své předchozí úspěchy? Čtěte dále, ale jak sami uvidíte, do výsledků nově zasáhlo jedno velké české hřiště otevřené právě před rokem. „Wow efekt“ se zde –


A VÍTĚZEM V ANKETĚ GOLF DIGEST C&S ZA ROK 2017 SE STÁVÁ…

Bude to překvapení, anebo Loreta zopakovala své předchozí úspěchy? Čtěte dále, ale jak sami uvidíte, do výsledků nově zasáhlo jedno velké české hřiště otevřené právě před rokem. „Wow efekt“ se zde – stejně jako pár let předtím v Pyšelích – projevil v plné síle. Zkrátka co je nové, to prostě vyvolává pozornost a táhne. Uvidíme, jak se povede našim premiantům do budoucna, ale už teď je možné říct, že čeští hráči na jedné straně mají své priority a těm zůstávají věrní, na straně druhé jsou přesto otevření novým příležitostem a zajímavým řešením. Ukazuje se také, že o vítězi často rozhoduje oblíbenost nebo atmosféra v klubovně – tedy věrnost členské základny a sounáležitost s klubem.

HŘIŠTĚ ROKU

1. MÍSTO LORETA GOLF CLUB PYŠELY Pyšelská Loreta je zase první, stejně jako tomu bylo v předchozích dvou letech. Tomuto hřišti nejde vytknout nic zásadního, vyhrává vyvážeností všech složek: skladbou jamek, krajinou okolo, dostupností, přístupem personálu a službami. Klíčovou kapitolou je design, který přesně padne do ruky běžnému rekreačnímu hráči s výkonností mezi HCP 10 až 36. Loreta není přehnaně lehká, ale nejsou tu žádné záludnosti, které by hráče často trestaly za chyby. Byť pár autů a biozón vytváří potenciální nebezpečí. A je zajímavé, že Loreta, ač není vůbec na rovině, působí na hráče dojmem fyzicky méně náročného areálu.

JAMKA ROKU

1. MÍSTO ALBATROSS GOLF RESORT Jamka č. 16, par 3 Tříparová šestnáctka na Albatrossu prošla během zimy 2016/2017 významnou proměnou. Voda původně jen lemující jamku zleva se dostala více do hry, zdejší green teď obklopuje z přední i zadní části. Jamka byla už v minulosti jednou z nejhezčích na hřišti a nyní svůj potenciál ještě zvýšila. Herně je tenhle třípar náročný, byť délka 151 metrů ze žlutých z něj dělá nejkratší jamku. Je to především otázka psychologická, zda hráč dokáže dostat míček přes vodu na green. Strategicky je to přitom snadné – široká fairway nabízí spoustu prostoru, takže není potřeba riskovat a hrát první ránu rovnou na green!

DAJÍ SE VŮBEC HŘIŠTĚ POROVNÁVAT A VYBÍRAT MEZI NIMI TO NEJLEPŠÍ?

VĚČNÁ OTÁZKA, NA KTEROU MŮŽE BÝT ŘADA – A VĚTŠINOU VELMI ROZDÍLNÝCH, PŘESTO SPRÁVNÝCH – ODPOVĚDÍ. Tentokrát jsme se na tuto otázku nesnažili odpověď najít my. Nechali jsme ji na golfistech a jejím výsledkem je pořadí v anketě roku. Také jsme se zeptali čtyř odborníků na to, jak by odpověď zformulovali oni sami. Zde je jejich pohled na otázku, proč ankety organizovat a na podobné otázky odpovědi hledat: S hřišti je to jako s ženami: Někomu se líbí černovláska, jinému blondýna. Posuzovat golfová hřiště je věc zcela subjektivní, ale každý tak činí a je to dobře, ke golfu to patří. Navíc nikde na světě nenajdete dvě úplně stejná hřiště, takže ta rozmanitost k sestavování žebříčků a hodnocení přímo vybízí. To není jako v tenisu, kde máte od lajny k lajně vždycky 23,77 metru – v Čechách, Japonsku, Brazílii i Americe. V golfu se do hodnocení promítá nejen design a umístění v krajině, ale také údržba a lidé, kteří na hřišti pracují. Pro někoho jsou například málo Hodkovičky, kde je jen devět jamek, ale jiný hráč na ně nedá dopustit, protože jsou lehčí, na rovině a Pražáci to sem mají blízko. Někdo miluje Čertovo břemeno kvůli krajině, atmosféře a lidem, někomu vadí ta stoupání. Třešňovka u Kouřimi (Molitorov) je jiné kafe než Albatross, ale každé má přitom něco do sebe.  S hřišti je to jako s ženami: Někomu se líbí černovláska, jinému blondýna. Posuzovat golfová hřiště je věc zcela subjektivní, ale každý tak činí a je to dobře, ke golfu to patří. Navíc nikde na světě nenajdete dvě úplně stejná hřiště, takže ta rozmanitost k sestavování žebříčků a hodnocení přímo vybízí. To není jako v tenisu, kde máte od lajny k lajně vždycky 23,77 metru – v Čechách, Japonsku, Brazílii i Americe. V golfu se do hodnocení promítá nejen design a umístění v krajině, ale také údržba a lidé, kteří na hřišti pracují. Pro někoho jsou například málo Hodkovičky, kde je jen devět jamek, ale jiný hráč na ně nedá dopustit, protože jsou lehčí, na rovině a Pražáci to sem mají blízko. Někdo miluje Čertovo břemeno kvůli krajině, atmosféře a lidem, někomu vadí ta stoupání. Třešňovka u Kouřimi (Molitorov) je jiné kafe než Albatross, ale každé má přitom něco do sebe.  

– JIŘÍ VELDLEN golfový architekt (Čertovo břemeno, Hodkovičky, Slapy, Bitozeves aj.)

A JAK TO DOPADLO DÁL? Kdo byl druhý, třetí, jaká restaurace se stala v roce 2017 tou nejoblíbenější? To vše se dozvíte již ve čtvrtek 5. dubna 2018 kdy vychází nové číslo magazínu Golf Digest C&S.