TIGER 2018 – očima jiných a anonymně

TIGER 2018 – očima jiných a anonymně

JAK SI ČTYŘNÁSOBNÝ VÍTĚZ POVEDE PŘI SVÉM NÁVRATU NA MASTERS? ZEPTALI JSME SE NA NĚJ (A NA DALŠÍ FAVORITY) ODBORNÍKŮ. A TI SE VŮBEC NESHODLI. VRACÍ SE NA AUGUSTU NATIONAL, aby si po tříleté pauze opět zahrál na Masters. Ano, golfový svět bude se zatajeným dechem sledovat,


JAK SI ČTYŘNÁSOBNÝ VÍTĚZ POVEDE PŘI SVÉM NÁVRATU NA MASTERS? ZEPTALI JSME SE NA NĚJ (A NA DALŠÍ FAVORITY) ODBORNÍKŮ. A TI SE VŮBEC NESHODLI. VRACÍ SE NA AUGUSTU NATIONAL, aby si po tříleté pauze opět zahrál na Masters. Ano, golfový svět bude se zatajeným dechem sledovat, jak Tiger Woods zvládne útok na páté zelené sako poté, co kvůli zranění vynechal 12 z 27 posledních majorů. Nabízí se spousta otázek: Má na to, aby vyhrál? Podařilo se dostat jeho křehké tělo do takového stavu, aby zase mohl připomínat toho dominantního hráče, který měl ve 32 letech na kontě už 14 majorů? Teď je mu 42 let – jak zvládne 13 let od svého posledního vítězství na Masters a skoro 10 let od poslední výhry na majoru tuto výzvu v hlavě? Podepsal se na něm nějak boj s yipsem při chipování a s nespolehlivým drivováním? Kdo další má největší šance dobýt trůn Masters? Kdo z favoritů se potýká s třesem při puttování? (Jedno jméno vás zaručeně překvapí.) Abychom na tyto otázky našli odpovědi, vyzpovídali jsme tucty hráčů – mezi jinými 11 šampionů z majoru a pět kapitánů týmu pro Ryder Cup – a také kedíků, trenérů a komentátorů, a to anonymně. Jak uvidíte, i oni sami si kladou spoustu otázek. Na konečné odpovědi si budeme muset počkat do 5. dubna, kdy se na zelených luzích v Georgii rozehraje největší golfové divadlo.

PROČ MŮŽE TIGER POPÁTÉ VYHRÁT MASTERS (A PROČ NEMŮŽE)

VÍTĚZ MAJORU Pořád má kolem sebe určitou auru. A to mu bude hrát do karet, jestli se dostane do boje o vítězství. Každý bude vědět, kdo to je. A ostatním se z toho můžou trochu rozklepat kolena. KOMENTÁTOR Ano, o svou neporazitelnost přišel. Mladí kluci se ho nebojí – aspoň se to říká. Ale jestli je to pravda, to se ukáže až ve chvíli, kdy bude Tiger v neděli někde na první straně leaderboardu. VÍCENÁSOBNÝ VÍTĚZ NA TOUR Tiger šel na Bahamách ve skupině s Justinem Thomasem, hráčem roku 2017, a ten hrál najednou konzervativněji. Zajímavé. TRENÉR Alespoň několika hráčům bude letos na Masters fungovat driver. A několika z nich půjde i puttování. Takže jestli má Tiger vyhrát, musí všichni tihle hráči nakupit dost chyb v ostatních aspektech hry. Samozřejmě můžou mít všichni špatný týden. Ale není to moc pravděpodobné.

MLADŠÍ HRÁČI NIKDY NEZAŽILI TOHO STARÉHO TIGERA, KTERÝ VÁS ZPRAŽIL TÍM CHLADNÝM POHLEDEM… TEN POHLED, TO BYLA TIGEROVA OBRANA.

TRENÉR Letos vyhrát může. V předchozích letech nemohl. Musel se rozhodnout a on se rozhodl si udělat pořádek v životě. Nikdy dřív to neudělal – že by se postavil svým životním traumatům čelem. Řekl bych, že Tigerův tým se hodně zabýval jeho fyzickými bolestmi, ale podle mě trpěl i v duši. To řízení pod vlivem bylo zlomovým bodem, protože dopadnout to mohlo všelijak. Našli ho, jak spí za volantem auta s prázdnými pneumatikami – v oblasti, kde klidně můžete někde sjet z útesu. V krvi měl ty opiáty: Řešil jimi bolesti zad? Jen zdravotní problémy? Jasně. Ale trpěl i jiným druhem bolesti, jestli mi rozumíte. V Albany [na Bahamách] mluvil o tom, že je vděčný. A vděčnost je projevem pokory. V minulosti asi ani nevěděl, co to vděčnost znamená. My lidé si začneme vážit toho, co v životě máme, teprve když si projdeme těžkým obdobím. Tiger se potácel blízko propasti a teď cítí vděčnost za to, že se z toho srabu dokázal vyhrabat. Vážně si myslím, že klidně mohl umřít. Jen si vzpomeňte, jak vypadal na té fotce pořízené po zatčení. Myslíte si, že by se mohl dostat do takového stavu třeba v roce 2000, kdy byl na špici žebříčku? Tehdy byl modlou. Prošel si hroznými věcmi – a teď neřešme, jestli si za to může sám, nebo ne –, jakými si v životě projde málokdo. Nakupila se na něj hromada trablů, ale vypadá to, že si prošel nějakou vnitřní obrodou a nechal to zkrátka všechno plavat. TRENÉR Každý se ptá: Může Tiger v Augustě vyhrát? Tak především vůbec musí nastoupit. Musí být fyzicky v pořádku, což není automatické. Jestli toho před Masters dost odehraje a půjde mu to, umím si představit, že v neděli půjde v jedné z posledních skupin. Ale těžko vyhraje. Každý týden se na tour stane, že jeden hráč obrovsky riskuje, všechno mu vyjde a vyhraje. Vy můžete hrát dobře a takticky a skončit za ním druzí. Abyste na tour vyhráli, musíte být ochotní hrát tak agresivně a riskantně, že kvůli tomu třeba neprojdete cutem. S tím se bude muset Tiger vypořádat na hřišti, kde se riskantní hra může hodně vymstít. A přinejmenším jeden elitní golfista bude určitě hrát jako z partesu. Dokáže ho Tiger porazit? Těžko.   KOMPLETNÍ ČLÁNEK NA 12 STRANÁCH A MNOHEM VÍCE NÁZORŮ NA NÁVRAT TIGERA WOODSE PO TŘECH LETECH NA MASTERS. To vše se dozvíte již ve čtvrtek 5. dubna 2018 kdy vychází nové číslo magazínu Golf Digest C&S.