WGM Czech Open slaví půlkulatiny. Do Berouna by měla dorazit i amatérská špička

WGM Czech Open slaví půlkulatiny. Do Berouna by měla dorazit i amatérská špička

Pět let letos v srpnu oslaví prestižní český turnaj WGM Czech Open. Tradičně v Berouně s tradiční dotací 600 000 korun a také s již tradiční cenou za hole in one – nákladním vozem Tatra. Podnik je letos prvně zařazen do kalendáře ČGF, na startu by se tak vedle domácích a zahraničních profesionálů mělo objevit i více špičkových amatérů.


Letošní ročník, který se v Beroun Golf Clubu uskuteční od 15. do 18. srpna, počítá s širším startovním polem. I díky zařazení turnaje do kalendáře akcí České golfové federace by se na startu mělo objevit až 140 hráčů. „Platí stále to, že náš turnaj je prioritně pořádaný pro české hráče, pro profesionály i amatéry, ale samozřejmě počítáme i se startem golfistů ze zahraničí,“ uvedl Pavel Suchánek, promotér turnaje a majitel společnosti WGM.

Takzvanou hozenou rukavicí může být turnaj pro účastníky D+D REAL Czech Masters ze série European Tour, který se uskuteční o týden později. Hráči tak budou mít v Berouně poslední možnost otestovat svoji hru na rychlých greenech před vrcholnou akcí na domácí půdě. 

Výzvou bude turnaj také pro řadu špičkových amatérů. Ti budou mít v případě úspěchu možnost získat velmi slušnou porci bodů do světového amatérského žebříčku WAGR. „Budeme podporovat české amatéry, aby se turnaje zúčastnili. Věříme, že dokážou potrápit nejlepší profesionály tak, jako to dokázal loni Filip Ráža. Opětovné zařazení turnaje do WAGRu je velké plus,“ řekl generální sekretář ČGF Aleš Libecajt.

I letos bude v banku turnaje vedle finanční dotace i odměna v podobě nákladního vozu Tatra v hodnotě tří milionů korun. To v případě, že některý z hráčů trefí na tříparové šesté jamce hole in one. Loni na turnaji WGM Czech Open padlo v Berouně první eso, ale nikoliv na šestce, ale na jamce č. 17. Autorem byl Martin Sládek. S Tatrou v předchozích čtyřech ročnících turnaje nikdo neodjel.

Už popáté bude dějištěm turnaje hřiště Beroun Golf Clubu. „Ze všeho nejvíc mě osobně potěšilo zařazení na listinu turnajů ČGF, která se tak stala spolupořadatelem turnaje a tím jsme se zařadili mezi další oficiální turnaje kategorie Open tak, jako je obvyklé ve vyspělých golfových zemích,“ poznamenal Vojtěch Matějček, prezident Beroun GC.

„Pro nás je turnaj WGM Czech Open jedním z vrcholů sezony, na který opět připravíme hřiště v té nejvyšší kvalitě. Greeny budou opět velmi rychlé, chceme výrazně ztížit roughy, které budou o dost hustější,“ doplnil informace o hřišti viceprezident Beroun GC Michal Tůma.

Loňský čtvrtý ročník byl jedním z vrcholů pro nejlepší české profesionální golfisty. Přinesl vítězství Petra Niče a hned několik „nej“ ve čtyřleté historii turnaje. „Padl rekord berounského hřiště, premiérové eso a vítěz dosáhl nejnižšího skóre v dosavadní historii turnaje. Ale především, čtyři dny se hrál v Berouně velice zajímavý golf,“konstatoval Pavel Suchánek, promotér turnaje a majitel společnosti WGM.