SPILKOVÁ titul neobhájila. Vítězství jí uteklo v play-off

SPILKOVÁ titul neobhájila. Vítězství jí uteklo v play-off

Nesmírně blízko byla Klára Spilková obhajobě titulu na Ladies European Tour v Maroku. Česká bojovnice se dostala až do tříčlenného play-off, ve kterém se ale radovala na druhé dodatečné jamce Švédka Jenny Haglund. Šideri Váňová skončila třiapadesátá.


Chybělo tak málo a golfové Česko mohlo znovu po roce společně s Klárou Spilkovou slavit velký triumf. Na Lalla Meryem Cup v marockém Rabatu předváděla Češka skvělý golf, díky němuž se ze všech sil rvala o titul. Ten jí utekl až na druhé jamce play-off.

Po třech kolech se Spilková držela na čtvrtém místě a na vedoucí hráčky ztrácela pouze dvě rány. Finále pro ní nezačalo nejlépe – na obou pětiparech na první devítce zahrála bogey. K jejímu štěstí ale soupeřky na vedoucí pozici do trháku nešly, a tak byla Spilková nadále ve hře. Na druhé devítce už pětiparové jamky využila a před poslední jamkou se dotáhla na čelo, na němž se usadila společně s Jenny Haglund a Sarah Kemp.

Trio hráček zamířilo na odpaliště osmnácté jamky. Všechny na čtyřparové jamce dlouhé 345 yardů zahrály par, a proto musely k odpališti jamky zamířit ještě jednou. Na druhý pokus už bylo o vítězce jasno. Švédka Haglund proměnila birdie, zatímco její dvě soupeřky, včetně Spilkové, nenašly odpověď.

„Bezprostředně po play off se samozřejmě cítím trochu zklamaná, ale celkově beru výsledek všemi deseti. Jsem na sebe pyšná. Kdyby mi někdo před turnajem garantoval, že skončím druhá, tak mu řeknu, že se zbláznil, že to není možné. Pro mě je to úlet,“ řekla obhájkyně.

„Celý týden, před odletem do Maroka i na místě, jsem cítila nervozitu. Přece jen jsem ještě takovou obhajobu nezažila. Byl to pro mě jeden z nejtěžších turnajů. Večer si půjdu dát pivo, i když bohužel ne české,“ rekapitulovala Spilková.

Do finále už šla podle svých slov „nabuzená s tím, že se může stát všechno.“ Na předposlední, pětiparové jamce dala čtyřmetrový putt na birdie. A pak, na 72. jamce, měla další, dvoumetrový putt znovu na birdie. To by bývalo znamenalo vítězství, ale míč do jamky nespadl. Birdie putt na první dodatečné jamce už byl z větší vzdálenosti, asi z osmi metrů, ale opět se nezdařilo. „Tak snad nějaký rozhodující birdie putt padne na jiném důležitém turnaji,“věří hráčka globálního týmu KPMG a reprezentantka Czech Golf Teamu po svém druhém nejlepším výsledku kariéry na Ladies European Tour.

Za dělené druhé místo inkasuje česká hráčka 33 750 euro a posouvá se na třetí místo Order of Merit.

Šideri Váňové závěrečné kolo nevyšlo. Dvakrát zahrála double bogey, k tomu čtyři bogey a jen dvě birdie. Osmasedmdesát ran na závěr ji poslalo na konečné dělené 53. místo.

LEADERBOARD