MATUŠ: Maroko ukázalo správnou cestu přípravy, ale Keňa asi nevyjde

MATUŠ: Maroko ukázalo správnou cestu přípravy, ale Keňa asi nevyjde

tanislav Matuš má za sebou první dva „testovací“ turnaje, které absolvoval na začátku února v Maroku. Test změn, na jakých přes zimu s Karlem Skopovým jun. pracovali, a které by se měly projevit až na prvním turnaji Challenge Tour. Zda to bude již v Africe, na druhém turnaji v Číně nebo až na třetím v Turecku se teprve uvidí. Limitující je kategorie karty, kterou si uhrál v minulé sezoně na ProGolfTour a síla startovního pole. Jak je tedy Matuš na novou přelomovou sezonu připraven?


-S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

S JAKÝMI POCITY SES Z MAROKA VRACEL?
S velice pozitivními. Na čem jsme pracovali přes zimu se potvrdilo jako správná cesta, a hlavně mě přestala bolet záda. Nebolí ani pod turnajovým tlakem, ani po v podstatě sedmi odehraných kolech v řadě. Vydrží v pohodě, a to je ta nejpozitivnější zpráva. Zajímavé zjištění bylo, že poslední tři jamky jsem nezahrál dobře. Na nich jsem v minulé sezoně většinou skóroval. Je to ale tím, že jsem se nesoustředil na výsledek, ale na novou techniku. Možná jsem jen tentokrát technice obětoval víc, než jsem původně chtěl.

SPRÁVNÁ CESTA A ZMĚNY SE TEDY POTVRDILY?
Spousta věcí ano, zvláště krátká hra, ale na té již pracujeme dlouho. Horší je to s drivy, kde ještě trochu bojujeme s rychlostí. Pořád se ještě moc soustředím na to, abych jen trefil fairway. Ale byla to první turnajová kola a důležité bylo projít cutem. Zatím to není ještě úplně doladěné, ale v podstatě máme ještě dva měsíce na práci. Zatím to nevypadá, že bych se do Keni dostal, takže máme dost času.

CO BYLY NEJVĚTŠÍ ZMĚNY, NA KTERÝCH JSTE V HODKOVIČKÁCH PRACOVALI?
Bylo jich hodně. Od základů, třeba postoje: pořád jsem stál hodně na špičkách, hlavně na levé a pro dobrý drive potřebujete spíš základnu v pravé patě. Od toho se odvíjí i nápřah a spousta dalších souvislostí. Bylo to i trochu frustrující, vždy to nešlo úplně podle představ, ale ty změny bylo potřeba udělat.

PROČ JSTE PO TAK ÚSPĚŠNÉ SEZONĚ K TAK RAZANTNÍM ZMĚNÁM PŘIKROČILI?
Ty změny neděláme jen proto, abych se udržel na Challenge Tour, ale abych měl šanci postoupit dál. Mohlo by se mi stát, že bych se brzy dostal na svůj výkonnostní strop a dál by to už nešlo. Švih potřebuje být relevantní kvalitě tour. Zahrát za celý rok 141 ran pod par na ProGolfTour neznamená, že vám to bude stačit na Challenge Tour. Švih musí držet i na hřištích, která se prodlužují, kde už jsou fairwaye užší, greeny tvrdší a vyžadují jiný typ ran. Míček na ně musí dopadat z větší výšky, měkce a pod větší kontrolou. Asi by se dalo hrát i beze změn, ale na hřišti by mě to mohlo hodně vytrestat. Každá změna zkrátka bolí, ale nejhorší byla ta před třemi roky, když jsem se přestěhoval do Prahy, teď už vím, o čem to je a jde to snadněji.

JAK AŽ VELKÝ VLIV MĚLA NA VÝSLEDKY V MAROKU ZIMNÍ FYZICKÁ PŘÍPRAVA. NEHRÁLA ROLI ÚNAVA?
To ne, to není poprvé, co jsem dal přes zimu do fyzické přípravy tolik sil. Vím, ale na co narážíte, na výsledek. Ta ztráta koncentrace v závěru kol byla možná spíš dána dlouhou herní přestávkou. Zase si budu muset na turnajovou zátěž pomalu zvyknout. Spíš to byla opravdu jen nerozehranost a možná podcenění závěru. Z toho jsem se ale rychle probudil a výsledky zatím moc neřešil. Žádná panika není na místě, vím moc dobře, kde je chyba. Tři měsíce jsem nebyl na trávě, takže co chybělo, byla síla udržet koncentraci až do konce.

SÁM JSI TO UŽ NAZNAČIL, KEŇA SE ZATÍM NEZDÁ JAKO REÁLNÁ ŠANCE NA PRVNÍ START V SEZONĚ…
Nevypadá to. Nejlíp dotovaný turnaj hned na začátku sezony, navíc se v tom týdnu nehraje ani European Tour a je tu rok, kdy se berou body pro Ryder Cup. Pokusím ještě požádat přímo ředitele tour o kartu kategorie 3 pro tento jediný turnaj. Stejný problém má i Petr Dědek, promotér chce výměnou za jedno hrací místo karty dvě, což není zrovna výhodné. Je možné, že z Čechů nikdo do Afriky ani nepoletí. Velký turnaj, velká tlačenice. Pravidla tour jsou jasná, vše se dozvíme až někdy kolem 10. března, takže pracujeme na přípravě dál. Když nebude Keňa, nedá se nic dělat, jen budeme mít víc času na vše se ještě lépe připravit.

KOLIK TEDY PLÁNUJEŠ ODEHRÁT TURNAJŮ, A KTERÝ MĚSÍC BUDE NEJNABITĚJŠÍ?
Těžká věc na posouzení. Uvidíme, co mi dovolí moje kategorie. V loňském roce to vypadalo na 80 % turnajů, ale do karet nám nehraje rydercupový rok a zvedají se prize money, což znamená větší motivaci pro hráče. Sám očekávám, že odehraji minimálně 75 % turnajů. Tentokrát se do žebříčku ani nezapočítávají body z domácího turnaje European Tour na Albatrossu, takže zase o jeden turnaj méně. Opět se počítá The Open a na kvalifikaci určitě pojedu. I když to je těsně před druhým domácím turnajem na Zbraslavi.

JAK SE NA OBA DOMÁCÍ TURNAJE NA KUNĚTICKÉ HOŘE A NA ZBRASLAVI VLASTNĚ TĚŠÍŠ?
Moc, ale budu to brát jako jedny z dalších turnajů. Větší tlak na sebe ani necítím. Na obou hřištích už jsem hrál a strašně rád se na ně zase vrátím. Bude to taková malá nostalgie se na obě hřiště opět v turnaji vrátit. Větší tlak projít cutem nebo se umístit v top 10 to bude pro kluky, kteří budou hrát na pozvánky. Pro mě to je spíš plus, budu hrát na hřištích, která znám. Bude to větší pohoda, je to doma. Na zbraslavském turnaji mohu spát dokonce ve vlastní posteli.