Kritizovaný komentátor plánuje návrat ke hře: Byl jsem mimořádný golfista, míní

Kritizovaný komentátor plánuje návrat ke hře: Byl jsem mimořádný golfista, míní

Jeho tweetům se vysmívají hráči z PGA Tour i golfoví fanoušci. Někteří si přejí jeho odchod z amerického Golf Channelu. Kontroverzní komentátor a analytik Brandel Chamblee však hodlá veřejnost přesvědčit o tom, že jeho názory mají váhu. Pomoci mu má i návrat k profesionálnímu golfu, v létě se pokusí kvalifikovat na seniorské The Open.


V současnosti asi neexistuje jediný komentátor, který by tak často zvedal ze židle jako Brandel Chamblee. Nad jeho názory kroutí hlavou řada hvězdných hráčů, experti i diváci u televize. Olej do ohně přilévá i na Twitteru, kde jeho tweety napadá nemalé množství uživatelů sociální sítě.

Důvod? Jeho kritici se ohánějí komentátorovou nekompetentností. Podle mnohých nemá právo kritizovat hráče světové třídy, zatímco sám vyhrál pouze jeden turnaj PGA Tour, na žádném majoru nikdy nevynikal a do historie profesionálního golfu se jako hráč zkrátka zdaleka tak nezapsal jako jeho o mnoho úspěšnější soupeři.

Chamblee proslul výroky směřovanými na adresu Tigera Woodse, Roryho McIlroye a dalších úspěšných hráčů. Jen namátkou, před dvěma lety projevil obavu nad McIlroyovými příliš častými návštěvami posilovny, které ho v budoucnosti mohou stát část kariéry stejně jako kdysi Tigera Woodse. Na to odpovídal McIlroy dalšími videy z posilovny a také údaji z Trackmana, kterými chtěl jasně demonstrovat, že síla mu ve hře pomáhá. Ovšem netřeba chodit dál do minulosti. Letos zkritizoval švih Tigera Woodse po návratu k soutěžnímu golfu. Dle komentátora by stačily dvě minuty, a Woodsův švih by opravil. Při lednovém turnaji šampiónů zase nazval dělový drive Dustina Johnsona nejlepší ranou v golfu všech dob. Fanouškům vadilo, že vynechal rány, kterými hráči vyhrávaly ty největšímu turnaje.

Americký komentátor teď chce všem svým kritikům zavřít ústa. Vstoupí do kvalifikace na seniorské The Open Championship a zvažuje také účast v kvalifikacích na některých turnajích PGA Champions Tour a možná dokonce zkusí i q-school.

„Dostává se mi posměšků od lidí, kteří se snaží znevážit mou kariéru,“ řekl Chamblee Golf Worldu. „Byl jsem mimořádný golfista, a to říkám s veškerou pokorou,“ pokračuje. „Golf hraje 25 milionů golfistů na celém světě a já byl 58. nejlepším hráčem. Byl jsem docela dobrým hráčem na tour, na nejvyšší úrovni jsem hrál velkou část z patnácti let. Chvílemi jsem byl zatraceně blízko být opravdu hodně dobrý,“ říká sebevědomě.

Otázkou zůstává, proč Chamblee v dobře našlápnuté kariéře nepokračoval a skončil už v roce 2003. „Prostě jsem se rozhodl dělat něco jiného. Neskončil jsem proto, že bych hrál špatně, nebo že bych byl zraněný. Skončil jsem kvůli rodině a chtěl jsem si v životě vyzkoušet i něco jiného a zjistit, jestli v tom budu dobrý. Takhle to bylo,“ objasňuje Chamblee.

Podle něj byla možnost zahrát si letos seniorské The Open na Old Coursu až příliš lákavá na to, aby ji nevyužil. Pětapadesátiletý Chamblee bude týden předtím komentovat The Open z Carnoustie, pak by se rád přemístil do St. Andrews, kde se od 26. do 29. července odehraje seniorské Open.