KOMENTÁŘ: Čím vším voní golf?

KOMENTÁŘ: Čím vším voní golf?

Jaké komentářové téma zvolit pro měsíc prosinec, který bývá tak trochu golfově plonkovým? Sezona je již dávno uzavřená, hřiště osiřela a lidé při shonu mezi prací a nakupováním dárků ani do indooru nezavítají. V prosincových dnech je světla pomálu, až by člověk nejraději zalezl do brlohu, spal a snil o nějakém svěže zeleném hřišti. Automaticky mi při takovém snění vytane na mysli jedna věc: vůně golfu. 


Čich je u člověka v porovnání s jinými živočichy méně rozvinutým smyslem. Motýli, žraloci či šelmy cítí výrazně lépe. Skvěle je na tom pes: Jeho 150 cm² čichové sliznice je oproti 4 cm² u člověka mohutný rozdíl. Přesto i člověk cítí tak intenzivně, že se čichovými vjemy řídí ve věcech klíčových. Například váš životní partner by vám měl „vonět“.

Jak voní golf? Patrně nejsilnější vůní, jakou při tomto sportu vnímáme, je aroma posečené trávy. Sekáním se do vzduchu dostávají látky, o nichž australští vědci zjistili, že člověka zbavují stresu a vytvářejí v něm libé pocity. Tedy další důvod, proč hrát golf! Tráva přitom voní nejvíce v ranních hodinách, kdy od seče uplynul krátký čas a vůně se mísí s vlhkostí.

Svůj nádech má i podvečer. To nevoní jen tráva, ale celé hřiště, především po teplém, slunečném dni. V podvečerním aroma jako by se mísilo vše silné a dobré, co země i příroda do sebe přes den vstřebaly. Někomu ale naopak nejkrásněji voní hřiště po odpoledním dešti, s vzduchem chladnějším a pročištěným, prachu a pylu zbaveným.

Hřiště voní jinak v různých ročních obdobích. Mně bývá příjemné někdy v dubnu, kdy ještě stromy a keře vůkol obvykle nekvetou v plné síle, ale slunce už hřeje a ve vzduchu je cítit jaro. Pro tuto specifickou vůni je důležitá teplota: Když je tak okolo 12 stupňů, není to ono, ale nad 15 už ano. Nejlépe v brzkých odpoledních hodinách; pak už se zase ochlazuje.

NEJSILNĚJŠÍ VŮNÍ NA GOLFU JE AROMA POSEČENÉ TRÁVY.

Co takhle podzim? Sychravo, tlející listí, vlhkost, ale k tomu krásné paprsky nízkého slunce. S podzimním golfem se mi vždycky spojí vůně vyhřátých kluboven, zvláště těch, v nichž mají krb a v něm to hoří. Člověk si po hře posedí a rychle zapomene i na to, že dneska mu to moc nešlo. Jen pozor: nerozseďte se v teple příliš, pokud jedete z hřiště domů delší cestu. Abyste neusnuli za volantem.

Ne všechna hřiště voní stejně. Ta výše položená, s výraznějšími větry, jsou čerstvější, vzdušnější, a pokud mají výhledy, cítíte vůni dálek. Třeba na Cínovec, zdejší vysokohorskou devítku, někdy dokonce zavane odér mořského vzduchu odkudsi z Baltu. Jinak voní hřiště obklopená lesem, jinak ta polní. Slovenské Penati, kde je všude spousta stromů, v létě sálá specifickou borovicovou vůni. Poděbrady voní listím nížinného Polabí, Mstětice v září a říjnu zase hlubokou orbou z polí poblíž.

I téměř každá klubovna má svůj čichový tón. Někdy bývá trochu umělý, někdy chladný, jindy vřelý či přirozený – záleží na použitých materiálech. Mám rád vůni kamene a dřeva na Čertově břemeni, ale stejně tak mi voní některé malé klubovničky regionálních devítek. Tam to sálá především lidským teplem; místa je tu málo, takže lidé mají k sobě blízko. Klubovny velkých hřišť voní vznešeně a luxusem, což má někdo rád, ale někdo takový vzduch prosycený navíc drahými nápoji či silnými doutníky nevyhledává.

Na golfu má svoji vůni i mnoho věcí. Krásně voní nové hole: chladný kov ve spojení s gumovými gripy, ještě neosahanými, „nezapocenými“. Snad i proto si hráči rádi kupují nové hole, byť je nutně nepotřebují. Úžasně voní nová rukavice natažená poprvé na ruku. I nové míče jsou cítit příslibem skvělých ran. Ale jednou jsem dostal nové míčky méně známé značky, a ty skoro smrděly. Rovněž vůně head-coveru k dřevům či hybridům prozradí, jak kvalitní hůl jste si pořídili. Levné covery voní uměle a na omak jsou hrubší, ty dražší se snaží někdy vonět jako kůže. A co teprve samotné bagy! Těžký, klasický kožený bag, to je jiná vůně než lehčí bagy z umělých látek. Jen opět pozor: banán spadlý do nitra bagu a tam uleželý několik týdnů zaručeně vonět nebude.

Golf jako sport prostě voní, a to desítkami příjemných esencí. To se nedá říct o každém sportu – budiž jim všechna čest, ale v některých, těch fyzicky náročných, například převládá lidský pot. Neznám také golfistu, který by golf vůbec necítil, byl k jeho vůním lhostejný. Tak se těšme na novou sezonu a její vůně. Ty 4 cm² nám k dobrému prožitku stačí.

– ANDREJ HALADA
Autor je zástupcem šéfredaktora magazínu Golf Digest.