NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 3. KVĚTNA

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji od čtvrtka 3. KVĚTNA

KDYBYCHOM MĚLI NAMALOVAT STROM ŽIVOTNÍ CESTY českého golfisty, měl by dvě větve. Jedna by začínala tam, kde se samostatně zrodí myšlenka jít si zahrát golf, tedy cesta přirozená. Ta druhá, je na pozvání, tedy nepřirozená. Jak se liší a jací golfisté po obou větvích šplhají?


Z té první se časem rodí moudří staří psi. Poznáte je podle rozvážnosti. Nekroutí hlavou nad nepovedenými ranami, když se jim nedaří, nebudou vám o tom několik jamek vyprávět, uvidíte je na hřišti v každém počasí a slečny recepční je většinou mají rády.

Z té druhé, a je jich dnes naštěstí už poměrně málo, se rodí staří mrzutí psi. Poznáte je podle toho, že už na hřiště jedou s nechutí a nic jim není dobré. Golf se mění tak, jak se mění lidé, kteří ho hrají.

Tak snad letos bude zase o něco příjemnější a těch kverulantů na recepcích bude zase o nějaké to procento méně, než tomu bylo třeba před nějakými deseti roky. Poslední dobou vidím na hřišti více těch spokojených než těch brblajících. (G)

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

JIŘÍ NOVOSAD
POŘÁD JSEM TEN PŘÍRODNÍ GOLFISTA

ŘÍKÁ SE, ŽE KAŽDÝ MÁME SVŮJ PŘÍBĚH VEPSANÝ VE TVÁŘI. Podíváte-li se do tváře JIŘÍHO NOVOSADA, musíte mít pocit, že jeho život byl jen samé štěstí, klid a úspěch. Není to až tak pravda, i když svým způsobem štěstí v mnoha případech měl. Nic není náhoda a stejně jako štěstí je jí potřeba jít naproti. Pak se dostaví i úspěch a možná později také klid. Když se do jeho tváře podíváte hlouběji, najdete v ní také sebevědomí, rozhodnost a dnes i nějakou tu rýhu nabytých zkušeností. To vše v pouhých 34 letech a po 18 letech v golfovém průmyslu. Jeho ne právě snadná cesta začala na Šumavě, rebelská léta puberty ho vyhnala do Karlových Varů, snaha naučit se angličtinu na místo au-pair do Southamptonu, škola golfového managementu do Skotska a za zkušenostmi s evropským golfem musel do Beskyd. Sám přiznává, že po pěti letech na Loretě by si nějaký ten klid a čas na rodinu už pomalu zasloužil. Že by ale z golfového světa jen tak zmizel, to zatím nečekejte. Sám sebe považuje za přírodního golfistu a nejraději hraje tak, jak kdysi s golfem začínal, na louce. Zahrát si na kvalitním hřišti je pro něj dodnes svátek a něco za odměnu, nikoliv každodenní samozřejmost.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

ANKETA TRENÉR ROKU 2017
MAREK NOVÝ

NENÍ TO TAK DÁVNO, co na hřebík pověsil svou úspěšnou kariéru profesionálního hráče a rozhodl se věnovat trénování. Bývalý hokejista a plzeňský rodák MAREK NOVÝ vstoupil do světa golfu až později, přesto dokázal čtyřikrát vyhrát žebříček Order of Merit české PGA a byl také prvním českým hráčem, který získal plnohodnotnou kartu na European Challenge Tour. Svou hru nehodlá ještě zdaleka poslat do důchodu a pravidelně se s ním budeme moci setkávat na domácích turnajích. Roli trenéra však bere vážně a je čerstvým absolventem tříleté trenérské školy. Odpověď na otázku, zda má svým studentům co předat, můžete najít ve výsledcích čtenářské ankety magazínu Golf Digest C&S, kterou dokázal za rok 2017 ovládnout.

HOT LIST: GOLFOVÉ MÍČKY
ROZPÍNAJÍCÍ SE VESMÍR MOŽNOSTÍ

KDYŽ JSME PŘI TESTOVÁNÍ V MARRIOTT’S Grande Vista Resortu v Orlandu žádali golfisty, aby ohodnotili golfové míčky pro letošní Hot List, náš základní pokyn zněl: „Ohodnoťte míčky podle toho, jak moc byste s nimi chtěli hrát namísto vašeho současného míčku.“ Pokud šlo o plné rány, našli rozpínající se vesmír naprosto přijatelných míčků a spousta těchto míčků fungovala dobře i při tříčtvrtečních švizích. Ale jakmile jsme začali hrát chipy a pitche kolem greenu, ukázalo se, že některé míčky přece jen nabízejí větší spin. Většina námi doporučených míčků má uretanový plášť (viz stranu 42) a jsou spíš dražší. Znamená to, že u levnějších modelů se budete muset některých výhod vzdát? Asi ano, ale v závislosti na vašich schopnostech to nemusí hrát zase až takovou roli. (Například asi nemá smysl utrácet za drahé míčky s větší rotací u chipů, když v každém kole dva tři míčky poztrácíte.) Je tedy na vás, abyste vyhodnotili, která oblast vaší hry – plné rány, krátká hra, pocit, cena – je pro vás u golfových míčků nejdůležitější. A pak se proberte 32 kousky, které vám letos představujeme. Možná objevíte úplně nový svět.

S MIKEM STACHUROU

XANDER SCHAUFFELE
HRUBÁ SÍLA

UŽ V DOBÁCH, KDYŽ JSEM BYL JEŠTĚ TEENAGER, jsem se vždycky snažil švihat driverem hodně rychle. V těch dobách to znamenalo tak rychle, jak to jen šlo. Teď je mi 24 let a snažím se v rychlosti spíš trochu ubrat. Mám pak v záloze drobnou rezervu, kdybych ji náhodou potřeboval. Smyslem je snížit riziko zranění – zvláště si šetřit záda. Pořád je to ale můj švih. Moje boky budou vždy tou vedoucí silou ve švihu do míčku a vždy budu pálit z pravé nohy. Jasně, Tiger a všichni ostatní paliči udrží pravou nohu při zemi a zdrojem jejich největší síly, kterou přenášejí do míčku, je jejich hromotlucké tělo, ale já nemám Tigerovy parametry. Vtip je v tom, že vás vaše fyzické proporce nemusí brzdit v tom, abyste posbírali nějaké ty metry navíc, když víte, na čem zapracovat. Nechte mě vás navést správným směrem a prozradit pár detailů o mém tréninku. Budou to pocity a drily, které mě ještě jako kluka naučil můj otec – a také jediný trenér – Stefan, a dodnes jsou u mě ve hře. Dokonce si myslím, že jsou natolik univerzální, že pomohou posílat míčky dál i vám. Zkuste je a podívejte se, jestli nedokážou přidat metry i vám.

S RONEM KASPRISKEM

ŽIVOT KEDÍKA NA TOUR 2018
BÝVALO TO TĚŽŠÍ, ALE S PENĚZI PŘICHÁZÍ I VĚTŠÍ TLAK

KDYŽ MIKE CHRISTENSEN DODĚLAL V ROCE 2000 VYSOKOU, ani ho nenapadlo, že si bude vydělávat jako caddie. Snil o tom, že bude na PGA Tour působit jako hráč. A kdyby se tento sen nesplnil, měl v záloze titul ze sociologie. Několik let strávil na různých mini túrách, kde se potkával i s Kevinem Streelmanem, svým spolužákem z univerzity. Ale když se blížil ke konci rok 2007, Christensen se začal vážně zabývat myšlenkou, že se vrátí do školy dodělat si postgraduál nebo že si najde běžnou práci. „Už bylo načase,“ vzpomíná. „Přišel čas vzít svůj život pořádně do rukou.“ A pak zasáhl osud. Streelman mířil do Q-school, kde mu měl nosit hole Christensenův bratranec Mark, ale na poslední chvíli se mu do toho něco dostalo, takže Streelman poprosil bývalého spolužáka, aby za Marka zaskočil. „Na posledních šesti jamkách zahrál pět birdie a těsně postoupil dál,“ líčí Christensen. „A ukázalo se, že nám to oběma změnilo život.“

S JOHNEM FEINSTEINEM

LIBEREC – MACHNÍN
GOLF S ÚSMĚVEM POD SILUETOU JEŠTĚDU

VŠECHNO JE JEDNOU POPRVÉ. V tomto konkrétním případě možnost zahrát si premiérově na hřišti Golf Clubu Liberec v Machníně. Tohle hřiště s netradičním parem 68 zaujme už na první pohled – ať už si ho prohlížíte na mapě, nebo takříkajíc „in natura“. Jeho zvláštností je to, že ho železniční trať rozděluje na dvě nestejné části – na jedné straně se rozkládají úvodní dvě jamky plus závěrečná a spolu s nimi klubovna, restaurace, cvičné plochy a driving a na té druhé zbývajících patnáct jamek. „Umělecký“ dojem zvyšuje liberecká dominanta Ještěd se stále – i po desítkách let – ohromující siluetou televizního vysílače na vrcholku. Na hřišti se pohledu na něj nabažíte do sytosti. K vidění je prakticky z každé jamky a dodává hřišti jistou noblesu a vznešenost.

S ALOISEM ŽATKULIAKEM

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

MAVERICK MCNEALY
Členem PGA Tour zatím není, ale dělá všechno proto, aby mezi nejlepšími jednou byl. Zkuste to jako on a začněte správnou předletovou kontrolou
S ASHLEY MAYO

PLAYERS CHAMPIONSHIP
Náš redaktor si zahrál na TPC Sawgrass z nejkratších a pak i z nejdelších odpališť. Raději se ani neptejte, jak to dopadlo
S DAVIDEM OWENEM

SKUTEČNÝ PŘÍBĚH
Pátý major se rodil poněkud jinak, než jak to v současné době prezentují média
S DANIELEM TRHONĚM

PAN BAVLNA
Mariánskolázeňským královským hřištěm prošla řada osobností. Nejvíce je s ním ale dodnes spojen anglický šampion Henry Cotton
S ANDREJEM HALADOU

HRA V PODZÁMČÍ
Z Hluboké sálá klid – jako by tak odrážela charakter jihočeské krajiny

BEŘOVICE Č. 1
Jamka férová, nedlouhá, ale také s nebezpečným autem vlevo
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

VYPADÁ LEHCE, ALE…
Nenechte si lehkým parem 4 zdevastovat den
S BUTCHEM HARMONEM

ČISTĚ JAKO SERGIO
I vy to zvládnete, když víte, kdy zpomalit
S JIMEM McLEANEM

PĚTIMINUTOVÁ KLINIKA
Postavení míčku při hře středními železy je stále stejné, ale jsou výjimky
S BARBOROU VEJLUPKOVOU

PANORAMA RIVER
Nevíte si rady s kácovskou devítkou Řeka? Když víte jak, jde to i snadno
S MARKEM NOVÝM

TOUR PRO V UTAJENÍ
Vítěz majoru otevřeně o limitech pro vybavení
S MAXEM ADLEREM

NEBOJTE SE ZEPTAT
O botách, o půjčených holích a poskakování na greenu

DEBATY O DÉLCE
Připravují snad USGA a R&A nová pravidla o délce drivů?
S MIKEM STACHUROU

MOMENTY MASTERS
Tahákem letošního 82. ročníku nebyl jen Tiger Woods. Stalo se toho mnohem víc

KOMENTÁŘ
Podíváme-li se dnes na české prostředí, vidíme především hráče s bagy na vozíku

TOTÁLNÍ VÝPRODEJ
Nezaručené rady, jak se dostat z každé pozice, od @ClubProGuy, našeho velkého Favorita mezi profíky na twitteru
S GUYEM YOCOMEM


A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH květnového čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 3. KVĚTNA 2018

© 2018 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena