KDO bude po THE PLAYERS světovou jedničkou? Existuje 5 variant

KDO bude po THE PLAYERS světovou jedničkou? Existuje 5 variant

Trůn Dustina Johnsona je v ohrožení. Už po The Players ho má šanci sesadit z pozice nejlepšího golfisty světa čtveřice hráčů – Justin Thomas, Jon Rahm, Jordan Spieth, nebo Justin Rose. Jaký scénář musí nastat, aby došlo na čele světového žebříčku k pohybu?


Pořád má všechno v rukách současný vládce DJ. Pokud skončí na děleném 11. místě s jedním hráčem, nemusí se o post nejlepšího hráče světa strachovat. Na druhou stranu, jestliže se mu turnaj nevyvede, může v pondělním vydání žebříčku klidně klesnout i na čtvrtou pozici. Tak vyrovnaná je momentálně situace v mužském profesionálním golfu.

Justin Rose číslem 1?

Angličan je aktuálně na pátém místě, tudíž má ze všech možných adeptů šanci nejmenší. Přesto se na The Players může poprvé ve své dlouholeté kariéře stát nejlepším mužským golfistou na planetě. K tomu ovšem potřebuje bezpodmínečně vyhrát a doufat, že jeho soupeři nebudou mít svůj týden.

Jordan Spieth číslem 1?

Na čtvrtém místě sedí Jordan Spieth, který si už vyzkoušel, jaké to je být číslem 1. Naposledy se tak stalo v roce 2016. V elitní desítce světového žebříčku je ovšem nepřetržitě od konce roku 2014, i to svědčí o jeho vyzrálosti a konzistentnosti v pouhých 24 letech. Pokud chce znovu zažít návrat na trůn, musí skončit na samostatném druhém místě, nebo vyhrát. A doufat, že jeho soupeři mu svými výsledky pomůžou – Thomas musí skončit za 60. místem nebo neprojít cutem, Johnson minimálně za jedenáctým místem a Rahm s Rosem nesmějí vyhrát. „Nikdy nebylo mým cílem udržet si post jedničky po nějakou dobu. Když zůstanu dvojkou a budu vyhrávat majory, budu spokojenější,“ prohlásil Spieth.

Jon Rahm číslem 1?

Španělský mladíček vlétl do profesionálního golfu náramně. Stačilo mu dvanáct turnajů k tomu, aby vyhrál svůj první profi turnaj. Navíc už loni pronikl do první desítky a letos se po vítězství na CareerBuilder Challenge posunul na druhé místo. Z jeho pohledu jsou možné jen dva scénáře: Když vyhraje, Thomas musí skončit na horším než děleném druhém míste s jedním hráčem a Johnson musí skončit hůř než samostatný druhý. Druhou variantou je, že Rahm skončí druhý a Thomas mimo 26. místo, Johnson minimálně na osmém místě a Spieth nesmí vyhrát.

Justin Thomas číslem 1?

Největší šanci na sesazení Dutstina Johnsona má aktuální dvojka Justin Thomas. Když vyhraje, stane se jedničkou bez ohledu na to, jak skončí ostatní. Za jistých okolností může Thomasovi stačit i to, když na TPC Sawgrass neprojde cutem. Pětadvacetiletý Američan má za sebou neuvěřitelné tři sezony, v nichž získal sedm vítězství a je jen krůček od dosažení další životní mety v profesionálním golfu.

Kolik bodů si hráči rozdělí?

Bohaté The Players bude štědře odměňovat nejen na finančních odměnách, ale také na bodech do žebříčku. Vždyť vítěz získá hned 80 bodů, zatímco druhý v pořadí 48, třetí 32 a body bude brát i hráč na 60. místě.

DJ natahuje pobyt na čele

Ačkoliv se zdá situace ve světovém žebříčku nesmírně vyrovnaná už několik let a na pozici prvního hráče světa se vystřídalo několik hráčů, jen čtyři golfisté vydrželi od spuštění OWGR v roce 1986 na první pozici déle než Dustin Johsnon. A dokonce ještě méně hráčů sedělo na trůnu 64 týdnů vkuse.