SPILKOVÁ odtajnila nabitý program: LPGA, Symetra Tour i US Open

Klára Spilková
SPILKOVÁ odtajnila nabitý program: LPGA, Symetra Tour i US Open

Kalendář české profesionálky Kláry Spilkové se plní americkými turnaji. Členka Czech Golf Teamu v následujících týdnech odehraje v zámoří v přípravě před US Open turnaj LPGA, plánuje si zahrát i nižší Symetra Tour a jistou má už i účast na KPMG Women’s PGA Championship.


Nejistá budoucnost evropské série Ladies European Tour nutí hráčky zvyklé hrát v Evropě stále vážně přemýšlet o americkém snu. S touhle myšlenkou koketuje i Spilková, která se loni stala na LET vítězkou, ale ráda by si také zahrála velké turnaje ve Spojených státech.

První možnost dostane už příští týden, kdy si zahraje turnaj Kingsmill Championship hraný od 17. května ve Virginii. O týden později by si ráda zahrála nižší americkou sérii Symetra Tour, na které letos válčí její krajanka Karolína Vlčková. Na konci května čeká Kláru první US Women’s Open v životě.

„Jsem šťastná, že mám možnost zahrát si v Americe. Chtěla bych procházet cuty, zahrát si všechna kola by bylo skvělé,“ řekla Spilková na tiskové konferenci v Praze. Americká štace letos průběžně třetí hráčky pořadí Order of Merit Ladies European Tour by mohla mít pokračování. Kromě dalšího potvrzeného majoru KPMG Women’s PGA Championship (28. června – 1. července), na který dostala stejně jako loni pozvánku od globálního týmu KPMG, jehož je členkou, by se mohla představit na dalších třech turnajích nejvyšší americké série LPGA.

„Jsou rozjednané na šedesát sedmdesát procent, dohromady by si tak v USA mohla zahrát minimálně 5-6 turnajů,“ prozradil její manažer Petr Žák. Slibně se vyvíjí její účast na Walmart NW Arkansas Championship (22. – 24. června) a také na Thornberry Creek LPGA Classic (5. – 8. července).

Foto: Martin Kabát

„V Americe je golf vnímaný jinak než v Evropě. Diváci se chodí dívat i na cvičná kola, v tom je asi největší rozdíl. Jinak hřiště jsou do rozlohy podobná jako v Evropě,“ popisuje Spilková, pro kterou je ale stále domovskou tour evropská série. „Doma jsem tady v Evropě, ale věřím, že turnaje se dají vždycky nakombinovat,“ uvažuje do budoucna o střídavých startech na LET i LPGA.

Letos ji čeká ještě jeden major, a sice Women’s British Open. „Tam se mnou pojede trenér Lukáš Martinec,“ dodává.

Foto: Martin Kabát

Spilková už si také hrubě načrtává program před olympijskými hrami v Tokiu. Jasnější obrysy však dostane až příští rok. „Nevýhodou je, že kalendář LET se plní až v průběhu sezóny, proto se toho moc dopředu naplánovat nedá. Ovšem v příštím roce by už Ladies European Tour měla mít pořádný řád, tudíž bychom mohli začít plánovat,“ vysvětloval Žák.

Cílem Spilkové pro další sezonu je LPGA, proto se i letos hodlá vydat na její kvalifikaci. „Bude asi v jiném formátu, hráčky z LET už zřejmě nebudou mít takové výhody,“ zmiňuje Spilková. Kvalifikace LPGA začne první fází 20. srpna v Mission Hills Country Clubu.