FITTING: Zaklínadlo dnešních dnů

FITTING: Zaklínadlo dnešních dnů

Pokud bychom měli vyjmenovat současné golfové trendy, pak fitting bude určitě na jednom z prvních míst. Co to vlastně je? Stručně: jde o výběr či úpravu holí přesně na míru zákazníkovi. Žádná konfekce, zkrátka originál jen pro vás. Je ovšem fitting vhodný a potřebný pro každého? Nejde jde spíše o módní fenomén? A může taková úprava holí snížit počet ran, které hráč na hřišti zapíše? Hledali jsme odpovědi a sami celý proces vyzkoušeli.


– ANDREJ HALADA


K FITTINGU MNE PŘIVEDLA moje šestka železo. Koupil jsem ji před třemi lety ve výprodeji za 400 korun, líbila se mi. Kovaná hlava, malý ofset, čistá stříbrná barva. Kráska Callaway za babku. K mému překvapení se mi s touhle holí začalo i výtečně hrát. Šestku železo ze svého standardního setu Callaway Razr Tour jsem nikdy netrefoval čistě, spíš se jí bál, ale z téhle kované se náhle stala hůl téměř skórovací. Nehraji dál, ale mám vyšší trajektorii. A to nejsem žádný skvělý hráč, spíš trochu lepší bogey golfista (HCP okolo 10). Jak je možné, že mi sedí „závodní“ hůl, kterou bych teoreticky neměl dobře trefovat?

Rozhodl jsem se zjistit o ní pravdu. Třeba je celý můj set nevhodný a potřeboval bych jinou sadu. A to mi ukáže jenom návštěva fittéra.
Kdosi mi před časem řekl, že pro fitting je důležité zvolit osobu, které věříte. Stejně jako byste měli mít důvěru ve vašeho doktora. Já tu osobu našel hodně rychle: Štěpán Hudec (30) se pod hlavičkou společnosti Golfsmith věnuje fittingu už přes sedm let, golf hraje od svých tří let a při přestupu k profesionálům měl handicap něco přes 3. Jeho matkou je Amara Zemplinerová, někdejší mistryně Československa v golfu. Protože Amaru znám osobně, tak i Štěpánovi důvěřuji.

JSEM TAKOVÝ PRŮMĚRNÝ
Základní fitting není nic sofistikovaného a složitého. Má dvě hlavní části: fitting statický a dynamický. Při statickém vám fittér změří délku rukou a velikost dlaně a podle toho určí délku shaftu a velikost (tloušťku) gripu. V dynamickém fittingu pak odpalujete míče a podle parametrů švihu se určuje typ a tvrdost shaftu. Oboje jsem absolvoval ve fittérské kóji Golfsmithu na drivingu v pražské Čechii.

Při statickém fittingu mi vyšlo, že mám délku paží normální, ale měl bych mít o jednu pásku silnější grip. Rozdíl té „jedné pásky“, která je pod gripem, jsem při vyzkoušení dvou gripů nebyl schopen rozeznat. Připadaly mi úplně stejné. Výsledek statického fittingu proto zněl: Nepotřebuji nic extra, délku ani grip holí upravovat nebudu.

Většině mužů doporučujeme ocelové shafty, protože hrají spíše silovým způsobem, ale dnes se technologie výroby shaftů posunula tak daleko, že je možné z grafitu i oceli vyrobit nejrůznější typy – Štěpán Hudec

Při dynamickém švihu se měří rychlosti hlavy hole a také tempo švihu. Se sedmičkou železem švihnu 128 km/h, takže jsem typický rekreační hráč. Driverem švihnu 153 km/h, což je prý mírně lepší rekreační hráč. Opět nepotřebuji nic extra, takže běžný shaft R (regular) je pro mě vhodný. Tyhle shafty mám, takže měnit nebudu.
Pak mi Štěpán nalepí na sedmičku železo zespodu modré samolepky a odpaluji míčky z umělohmotné podložky. Jsou to příšerné rány, když hůl bouchne do podložky, ale Štěpán z nich vyčte, že mám špičku hole příliš nakloněnou směrem ven a potřeboval bych upravit lie hole (úhel hlavy a shaftu) asi o 3–4 stupně. Ale protože moje hole mají lité hlavy, stejně by je o tolik nešlo ohnout. Ohýbat lze jen kované.

Pro mne to znamená, že kdybych chtěl mít ideální hole, musel bych si koupit komplet nové, navíc kované, a ty si nechat „ohnout“, tedy upravit lie. Což se mi nechce. Hlavně z finančních důvodů, protože by to byla investice okolo dvaceti tisíc.

SHAFT JE KLÍČEM, HLAVA NE

Podobným procesem projde každý zájemce o fitting. Fittér nejprve shromáždí data, tedy míry a čísla týkající se švihu. Na jejich základě pak nabízí hráči různé varianty shaftů a hlav holí.

„Klíčem k dobré volbě hole je především shaft, ten dělá až osmdesát procent výsledku celé hole,“ říká Štěpán Hudec. „Hlavy holí se už delší dobu moc nemění, všechny varianty jsou známé a výrobci je jen mírně modifikují. Máte hlavy lité, kované, s ofsetem, bez něj, žiletky, masivní hlavy s velkou tolerancí atd. Hráč si jen vybere značku a tvar, který se mu líbí. Je celkem jedno, jestli je to Callaway, Titleist, TaylorMade, Ping nebo Nike. Ale shaft je potřeba vybírat pečlivě. V jeho správném určení spočívá hlavní fittérova práce.“

Zkouším dle Štěpánových instrukcí tři typy regular shaftů. Těžký (125 gramů), střední (110 g) a lehký (90 g). Nevím, který je který, a nedokážu je mezi sebou ani rozpoznat. Hraji s hlavou číslo 7 a míče mi dopadají do kruhové výseče o průměru asi dvaceti metrů. Vidím dopady jak na obrazovce počítače, tak i sám dle dopadů míčů na plochu drivingu. S jistou omluvou Štěpánovi sděluji, že nejsem schopen určit, který z těch shaftů mi vyhovuje víc a který míň.

„Když sám hráč nepozná rozdíl, musí mu fittér vybrat ten shaft, který bude sedět. Samozřejmě preferujeme délku a přesnost rány,“ říká Štěpán Hudec. V mém případě, protože všechny varianty se ukázaly být totožné, by vybral středně těžký. Jak se později na té mé šestce ukáže, byla by to správná volba.

Tento proces hráč absolvuje nejen pro železa, ale také pro wedge a pak pro driver (a podle něj se určují i další dřeva). Je možné zkoušet nejrůznější varianty, vybírat z mnoha typů shaftů i hlav. Když má někdo čas a zaplatí si skutečně kompletní fitting, lze zkoušet hodiny a hodiny. Ale málokterý hráč dokáže během detailního fittérského vybírání a zkoušení švihat konzistentně. Unaví se a odpaluje čím dál hůř. Takže je nutné v určitém momentu přestat a říct si: Tohle beru.

Jak je to s často zmiňovanými rozdíly mezi grafitovými a ocelovými shafty? „Většině mužů doporučujeme ocelové shafty, protože hrají spíše silovým způsobem,“ říká Štěpán Hudec. „Ale dnes se technologie výroby shaftů posunula tak daleko, že je možné z obou materiálů vyrobit nejrůznější typy. Neplatí tedy, že grafitový shaft je pro hráče s horší výkonností, pro starší a že přidává metry. Vždycky záleží na konkrétním typu a jeho parametrech.“

CELÝ ČLÁNEK naleznete v novém čísle magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 1. září.


GD_0916_COVER_300A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH podzimního čísla.

Aby vám nic neuniklo, můžete si magazín PŘEDPLATIT jako klasickou nebo e-verzi, případně si předplatné objednat i přes bránu SMS.
Více se o předplatném dozvíte ZDE

PODZIMNÍ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 1. ZÁŘÍ 2016.

© 2016 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.