Loreta hraje Ready Golf

Loreta hraje Ready Golf

Pomalá hra je zabiják golfu a nejčastější důvod, proč hráči končí s golfem a věnují se jiným sportům. Časová náročnost našeho sportu je enormní, bohužel si za to mnohdy můžeme sami lpěním na pravidlech a etiketě, která je určena spíše ryze sportovní hře. Léta o tom slýcháme, čteme různé studie, které tato fakta potvrzují. Jmenujte mi ale alespoň pět hřišť, která podnikají aktivní kroky ke zrychlení hry na hřišti. I my jsme byli pasivními účastníky tohoto trendu. Až do letošního roku.


Již několik let se tu a tam objeví v souvislosti s tempem hry termín Ready Golf. Jde o soubor jednoduchých tipů, kterými lze zrychlit a potažmo i zpříjemnit Vaši hru. Pokud nehrajete hru na jamky, dá se aplikovat v podstatě ve všech případech, a to i v turnajovém kole na rány, či stablefordy. Ready Golf doporučují a podporují jak R&A, tak i PGA. Nejedná se tedy o výkřik do tmy. Je to směr, kterým se bude v následujících letech golf ubírat a potvrzuje to i nadcházející znění golfových pravidel platných od roku 2019.

Loreta Golf Club Pyšely je hřiště, které je často velmi vytížené. Tempo hry je tedy v tomto ohledu jistou hrozbou. Byť je hřiště velmi dobře průchozí a bez delších přechodů mezi jamkami, dosáhnout při plném obsazení hřiště na tempo hry za čtyři hodiny, je obtížné. Přesto je právě tento čas pro řadu hráčů při rekreační hře horním limitem jejich trpělivosti. Dle dostupných studií a našich zkušeností, je možno při dodržování pravidel Ready Golfu dosáhnout časové úspory na kolo o 30 až 60 minut. Hráči se nemusí bát, že by se při hře cítili pod časovým tlakem. Při osvojení pár jednoduchých a logických pravidel se jejich hra zrychlí sama, aniž by měli pocit, že musí spěchat.

Loreta Golf Club Pyšely zahájil edukaci hráčů počínaje květnem letošního roku. Každý hráč dostane ke skórkartě letáček se základními pravidly, které může ihned uvést v praxi a vyzkoušet si jejich efekt. Věříme, že se Loreta díky Ready Golfu stane synonymem svižné hry a hráči se k nám budou o to raději vracet.

Jak tedy vypadají naše pravidla Ready Golfu:

Strávit na hřišti 4 a více hodin není žádná velká zábava. Osvojte si pár základních pravidel READY GOLFU a pomozte nám zrychlit hru na Loretě, aniž byste měli pocit, že Vás někdo honí!

  • Časový limit 4:37 platí pro flight 4 hráčů v turnaji. Při běžné hře 4 hráčů platí časový limit 4 hodiny na 18 jamek.
  • Hrajte svou ránu, pokud je to bezpečné v případě, že Váš spoluhráč, který je dál od jamky není připraven ke své ráně.
  • Kratší hráči hrají první, pokud delší hráči čekají na uvolnění dopadové plochy.
  • Z odpaliště hraje první ten hráč, který je připraven k ráně, bez ohledu na skóre na předchozí jamce.
  • Zahrajte svou ránu a teprve poté pomozte spoluhráči hledat jeho míč.
  • Pokud jste připraveni, patujte bez ohledu na pořadí ve hře.
  • Zahrajte svou ránu, pokud spoluhráč hrabe bankr po svém úderu, i když je dál od jamky než Vy.
  • Pokud Váš spoluhráč přehrál green, hrajte z přední strany greenu svůj chip. Nečekejte, než spoluhráč obejde green, aby se připravil ke svému úderu.
  • Zapište své skóre ihned po příchodu na odpaliště. Hráč, který hraje první ránu z odpaliště, zapíše své skóre až po odehrání.

Věřte, že při osvojení těchto jednoduchých pravidel dokážete snížit čas Vaší hry na 18 jamek o 30 minut až hodinu!

Buďte vždy READY zahrát svou ránu. Hrajte READY GOLF!

-Loreta Golf Club Pyšely