ČTENÁŘI ROZHODLI: Trenérem roku 2017 je MAREK NOVÝ

ČTENÁŘI ROZHODLI: Trenérem roku 2017 je MAREK NOVÝ

NENÍ TO TAK DÁVNO, co na hřebík pověsil svou úspěšnou kariéru profesionálního hráče a rozhodl se věnovat trénování. Bývalý hokejista a plzeňský rodák Marek Nový vstoupil do světa golfu až později, přesto dokázal čtyřikrát vyhrát žebříček Order of Merit české PGA a byl také prvním českým hráčem, který získal plnohodnotnou kartu na European Challenge Tour.


Svou hru nehodlá ještě zdaleka poslat do důchodu a pravidelně se s ním budeme moci setkávat na domácích turnajích. Roli trenéra však bere vážně a je čerstvým absolventem tříleté trenérské školy. Odpověď na otázku, zda má svým studentům co předat, můžete najít ve výsledcích čtenářské ankety magazínu Golf Digest C&S, kterou dokázal za rok 2017 ovládnout.

JSEM MOC PŘEKVAPENÝ – asi by mě ani nikdy nenapadlo, že bych se vůbec kdy mohl v podobné anketě o Trenéra roku objevit. Nové profesi se věnuji teprve tři roky a plnou certifikaci jsem získal až na konci roku 2017. Proč mi studenti rozumí? Možná je to tím, že ve výuce dokážu využít své hráčské zkušenosti a to, co kdysi hodně pomohlo i mně. Není to vše úplně podle metodiky, která se na škole vyučuje, a občas to jsou moje objevené zkratky. Když jsem dříve hrál a něco nefungovalo, sám jsem si je vymyslel a fungovaly na hřišti hned, i když to asi nemusí být úplně předpisové.

PŘESTOŽE SE TRÉNOVÁNÍ NAPLNO VĚNUJI POUZE DVA ROKY, zatím se mi nestalo, že bych měl klienta, který by s mými radami nebyl spokojený a nedokázal je do své hry zapojit. Doposud mám velmi dobrou zpětnou vazbu a radost, když vidím, jak se hráči dokážou ve hře rychle zlepšovat.

JE PRAVDA, ŽE ZA OCENĚNÍM může být i fakt, že se hodně snažím svou práci prezentovat nejen v golfových resortech, kde působím, ale také na svém webu, sociálních sítích nebo ve spolupráci s golfovými magazíny. Dávám všem možnost si mé rady přečíst a posoudit zdarma a pak, pokud mají zájem a zalíbí se jim, jim vše můžu vysvětlit osobně. Ostatně tak to dělá i většina těch nejlepších trenérů – umí se o své rady nezištně podělit.

BYL TO VELKÝ KROK DO NEZNÁMA. Být dobrým hráčem nemusí nutně znamenat, že budete i dobrým trenérem. Sám jsem nevěděl, do čeho jdu a zda to bude mít úspěch. Sám jsem byl překvapený, jak se mi líbí, když někomu poradím a ono to funguje. Jakou z toho můžeme mít já a student společnou radost. Otevřelo to přede mnou další golfový rozměr. Nejvíc se mi teď líbí ta šance předat to, co umím a čemu rozumím. Je to asi ta největší satisfakce. Pomoci všem začít hrát lepší golf co nejjednodušeji. Snažit se změnit co nejméně, ale tak, aby to mělo co největší efekt. Neznám nikoho, kdo by přišel a řekl: „Chci změnit celý švih a celý rok si nezahrát.“ Takhle to nefunguje.


CELÝ ČLÁNEK
naleznete v květnovém vydání

magazínu GOLF DIGEST C&S,

které vyšlo ve ČTVRTEK 3. června 2018