Bareš obhájil titul jamkového mistra, ženám vládla Melichová

Bareš obhájil titul jamkového mistra, ženám vládla Melichová

Jakub Bareš znovu potvrdil, že v jamkové hře je těžko k poražení. V neděli obhájil na Ypsilonu loňský titul mezinárodního šampiona, celkově však šlo o jeho už čtvrtý triumf. Vítězkou v kategorii žen se stala Jana Melichová, která je letos k nezastavení: po vítězství na Karlštejně slaví i u Liberce.


Mistrovství České republiky v jamkové hře se hrálo podruhé jako mezinárodní a na hřiště Ypsilon si našlo cestu několik cizinců. Několik z nich trápilo české hráče v jamkové hře, které předcházela dvoukolová kvalifikace na rány. Ze 103 hráčů do jamkové části proniklo 32 mužů a 16 žen.  

V neděli byla na programu semifinálová utkání v obou kategoriích, finále i souboje o bronz. Dopoledne slavily postup do finále Jana Melichová a Marie Luňáčková. Melichová porazila loňskou vítězku mistrovství Terezu Meleckou 3/2, Luňáčková si poradila s Michaelou Kulhánkovou 6/5.

Zápasy mužů dospěly až na osmnáctou jamku, kde o nejtěsnějších výhrách rozhodli ve svůj prospěch Jakub Bareš, který porazil Davida Soukupa o jednu jamku. Ondřej Lisý udolal stejný výsledkem Jana Jedličku.

Ve finálovém zápasu žen se tak proti sobě postavily Jana Melichová a Marie Luňáčková. Vyrovnaný duel skončil na šestnácté jamce. Melichová vyhrála 3/2.

„Že vyhraju, jsem věděla na patnáctém greenu, kde jsem proměnila důležitý putt do birdie. Jinak byl ale zápas s Marií velmi náročný. Byla jsem už hodně unavená, nervózní a chybovala jsem, ale Marii se taky moc nedařilo,“ popisovala Melichová, pro kterou je vítězství na MM České republiky ve hře na jamky dalším v řadě úspěchů v letošní sezóně.

Už na profesionální sérii LETAS ve Francii začátkem dubna hrála skvěle a výsledkem bylo páté místo. Minulý týden zase ovládla druhý díl Raiffeisenbank Czech Golf Amateur Tour na Karlštejně. „Dobré výsledky vyplývají z lépe vedeného tréninku. Výrazně mi pomohly zimní kempy a taky to, že letos nemám školu a můžu se naplno věnovat golfu,“ dodala nová šampiónka.

Závěrečný boj o titul mezi Jakubem Barešem a Ondřejem Lisým dopadl lépe pro Bareše. Jamkový specialista se vrátil teprve před týdnem z univerzity ve Spojených státech, ale na jeho hru to nemělo vliv. Golfový maratón na Ypsilonu zvládl a připsal si už čtvrtý titul na domácím mistrovství republiky v kariéře.

„Jamkovku mám rád, je to můj oblíbený formát hry,“ říká. V semifinále mu dlouho kladl odpor David Soukup a Bareš ho porazil až berdíkem na poslední jamce. Ve finále už hrála roli velká únava. „Ondra říkal, že už byl hodně unavený. Já v Americe hraju 36 jamek za den celkem pravidelně a teď se mi to hodilo. Byl to hlavní faktor zápasu,“ hodnotil po vítězství 4/3.

Bareš teď může vynikající formu předvést na D+D Real Czech Challenge na Kunětické Hoře, kde si zahraje společně s dalšími českými amatéry i profesionály vedle evropských profesionálů.

V soubojích o bronz byli úspěšní Tereza Melecká a Jan Jedlička.

Výsledky - semifinále, finále, o bronz