ROSE vyhrál v Texasu. Proč nehrál DOMA prestižní turnaj ve Wentworthu?

PGA TOUR
ROSE vyhrál v Texasu. Proč nehrál DOMA prestižní turnaj ve Wentworthu?

Justin Rose získal v neděli na Colonialu v Texasu svůj devátý titul na PGA Tour, k němuž došel vskutku impozantním výkonem. Všeříkající jsou kola 66-64-66-64. O to víc může anglické fanoušky mrzet, že svého miláčka neviděli v top formě doma ve Wentwortu, kde se uskutečnil turnaj s daleko zvučnějším jménem BMW PGA Championship. Též známý jako vlajková loď European Tour. Proč musel Angličan upřednostnit turnaj Fort Worth Invitational?


V jeho případě totiž hrály roli předpisy PGA Tour. Ty říkají, že se hráči musejí zúčastnit alespoň jednoho turnaje, který v posledních čtyřech sezonách ze svého kalendáře vyškrtli, nebo na něj prostě nejezdí. PGA Tour si tak defacto pojistí hvězdy na méně zvučné turnaje, na něž je obtížnější sehnat sponzory. Předpisy vešly v platnost v sezoně 2016-2017.

Rose měl vzhledem ke svému kalendáři na výběr ze tří „nucených“ turnajů: Fort Worth Invitational, John Deere Classic a Wyndham Championship. „Rozhodl jsem se pro Fort Worth. Je to jediná možnost a zapadá dobře do přípravy před US Open,“ uvedl Angličan, který místo John Deere Classic raději zvolí Scottish Open týden před The Open v Carnoustie a kvůli nabitému programu na konci léta a zkraje podzimu (Play-offs FedEx Cupu, Ryder Cup) si dá pauzu a Wyndham vynechá. Jedinou volbou byl tedy turnaj na hřišti Colonial v Texasu.

Tam se Rose objevil poprvé od roku 2010. A nejspíš se bude rád vracet, i když v příštím roce se to zdá nepravděpodobné, neboť v jednom z rozhovorů slíbil, že za rok si zahraje ve Wentworthu. Na každý pád bude na týden v Texasu vzpomínat hodně rád. Hřiště s parem 70 rozmetal 20 údery pod par, vládnul takřka všem statistikám a jen o jednu ránu nedorovnal rekord Zacha Johnsona v nejnižším celkovém skóre turnaje, kterým je 259 ran.

Na otázku, jak by ohodnotil svou hru železy, odpověděl: „Je pravděpodobně v top stavu.“ A že není Rose daleko od pravdy svědčí i fakt, že na vítězství nestačila ani kola 62 a 61 ran v podání Kevina Na, který skončil čtvrtý, nebo finálových 63 Brookse Koepky.

Ten chrlil na adresu svého přemožitele jen slova chvály. „Bylo úžasné, jakým způsobem dnes hrál. Neudělal chybu. Nikomu nedal šanci,“ poznamenal Koepka.

Za tři týdny se rozeběhne US Open. Na jediný major, který Rose vyhrál, je výborně připravený. Aktuální světová trojka bude patřit jednoznačně k favoritům na vítězství.

Konečné výsledky Fort Worth Invitational