Cíl českého golfu v roce 2018: Pokračovat ve vzestupu

Cíl českého golfu v roce 2018: Pokračovat ve vzestupu

Poslední dvě sezony vlily českému golfu do žil optimismus. V Evropě demonstrovali rostoucí kvalitu našeho golfu svými výsledky především profesionálové Klára Spilková a Stanislav Matuš. Ale nebyli to pouze oni, kdo dostali českou vlajku na mezinárodních turnajích vysoko ve výsledkových listinách. Opomenout nelze dobré výsledky hráčů z amerických univerzit, evropských i národních šampionátů a také další úspěchy hráčů na profesionálních okruzích. Proto není divu, že cílem pro letošní sezonu je minimálně udržet vysoko nastavenou laťku či ještě lépe posunout se o další stupínek výš. Pomoci by měl i nový národní kouč Staffan Johansson, který se ujal funkce počátkem roku.


Renomovaný trenér, který v minulosti působil u reprezentačních týmů Islandu, Švédska i Finska, zůstane na blízku českým hráčům celý rok. Základnu bude mít na Albatrossu a s reprezentací bude objíždět mezinárodní turnaje v Evropě. Národní družstva vede osobně sice až v letošní sezoně, nicméně na inspekci v České republice byl už v loňské sezoně, kdy se
jeho působení u reprezentačních výběrů připravovalo. „Všimnul jsem si českých juniorských hráčů a jejích dobrých výsledků už při působení v jiných reprezentacích. Jsou talentovaní, nadějní. Teď jde jen o to přetavit talent v ještě lepší výkony,“ vidí v českých hráčích potenciál Johansson.

Mise zkušeného kouče ze severu začala už v přípravném období, když s většinou reprezentačních hráčů absolvoval tři tréninkové kempy – dva v Turecku, jeden ve Španělsku. Z nich odjížděl s velmi dobrými pocity. Pochvaloval si zodpovědný přístup hráčů a druhý kemp dokonce označil jako nejlepší, který kdy absolvoval. Slova chvály se nesla i opačným směrem, také hráči byli z Johanssona nadšení. Zaujal je hlavně koučův propracovaný systém tréninků.

Trenér s hráči si zkrátka padli do oka. Teď však před nimi stojí daleko složitější úkol – přenést pocity dobře odvedené práce na hřiště a přivézt z prestižních mezinárodních akcí dobré výsledky. Sám Johansson už naznačil, že by si co nejdříve přál útoky na medailové pozice na evropských šampionátech družstev.

Kalendář pro výkonnostní hráče je i letos nabitý. Kromě velkého množství turnajů v zahraničí se řada šampionátů uskuteční v Česku, některé z nich mají dokonce evropský rozměr. Třetí týden v dubnu patřil šestému ročníku European Olympic Hopes Trophy na brněnské Kaskádě, kde se střetla družstva dívčích a chlapeckých týmů do 16 let. V červnu uspořádá Česká golfová federace druhý ročník Czech Ladies Challenge z profesionální série LETAS. Hrát se bude na hřišti Radecký na Konopišti. V červenci se do Česka vrátí po sedmi letech mistrovství Evropy chlapců do 18 let. Na Kunětické Hoře a na Zbraslavi se letos znovu
uskuteční dva turnaje Challenge Tour a na konci srpna se sjedou na Albatross profesionálové z European Tour, kteří ozdobí D+D REAL Czech Masters. Vedle těchto turnajů se uskuteční řada tradičních domácích mistrovství.

Nejvýznamnější akce na území ČR v roce 2018
18. – 21. 4. 6th European Olympic Hopes Trophy Kaskáda

16. – 20. 5. MMČR ve hře na jamky Ypsilon Liberec
24. – 27. 5. D+D REAL Czech Challenge Kunětická Hora
14. – 16. 6. 2. Czech Ladies Challenge (LETAS) Konopiště
5. – 8. 7. Prague Golf Challenge Zbraslav
10. – 14. 7. European Boys Team Championship Kaskáda
2. – 4. 8. Faldo Series Czech Championship Dýšina
8. – 11. 8. MMČR ve hře na rány Šilheřovice
23. – 26. 8. D+D REAL Czech Masters Albatross


Nejvýznamnější akce družstev mimo území ČR v roce 2018
18. – 21. 4. European Nations Championship Španělsko, Sotogrande
10. – 14. 7. European Ladies Amateur Team Championship Rakousko, Murhof
10. – 14. 7. European Amateur Team Championship Německo, Berlín
10. – 14. 7. European Girls Team Championship Švédsko, Göteborg
29. 8. – 1. 9. Espiro Santo Trophy (MS družstev žen) Irsko, Dublin
5. – 8. 9. Eisenhower Trophy (MS družstev mužů) Irsko, Dublin
11. – 14. 9. World Junior Girls Championship Kanada, Ottawa

-ČGF