Pelleyho boj s démony konzervativního golfu je (prozatím) úspěšný

Pelleyho boj s démony konzervativního golfu je (prozatím) úspěšný

Když 17. dubna 2015 vedení PGA European Tour vyhlásilo Kanaďana KEITHA PELLEYHO novým výkonným ředitelem, zavládlo mezi golfovou veřejností po celém světě napjaté očekávání. V posledních letech pod vedením jeho předchůdce George O’Gradyho přece jen evropská tour poněkud stagnovala a vůči svému zámořskému konkurentovi PGA Tour ztrácela. A to i přes částečný úspěch konceptu Race to Dubai a sponzorských peněz arabských šejků. Již od svého nástupu Pelley čeří stojaté vody světového golfu i přesto, že musí svádět každodenní boj s dlouhodobou a velice tuhou konzervativností tohoto sportovního odvětví. A zvláště jeho evropského pojetí. Nicméně doposud si vede poměrně úspěšně.


Na svou novou pozici v sídle European Tour (ET) v anglickém Wentworthu nastoupil Keith Pelley oficiálně až 3. srpna 2015. Předtím měl možnost tři měsíce nasávat atmosféru a znalosti mnoha lidí, kteří v minulosti měli či stále ještě mají s evropským profesionálním okruhem něco společného. Poté se hned pustil do práce. Jaké tedy byly jím prosazené nejzásadnější změny, jak probíhaly v čase a co nového již přinesly?

 

  1. SRPEN 2015
    KONFLIKT S PGA TOUR

Hned v prvních dnech po svém nástupu Pelley prokázal, že bude zájmy European Tour hájit velice tvrdě. Když se s americkou PGA Tour nepodařilo vyřešit termínovou kolizi mezi WGC-Bridgestone Invitational a 100. ročníkem Alstom Open de France, rozhodl Pelley nekompromisně. Turnaj WGC-Bridgestone Invitational – poprvé od jeho zařazení do série World Golf Championships (WGC) v roce 1999 – nebyl zařazen do sezonního kalendáře ET. Jubilejní ročník francouzského otevřeného mistrovství tím nakonec získal lepší hráčské pole. Pelley dosáhl svého. Turnaje ve Francii se zúčastnila taková světová esa jako McIlroy, Willett, Westwood, Kaymer, McDowell, Donald či Harrington.

  1. SRPEN 2015
    SPOLEČNÁ VIZE S ASIAN TOUR

Ve druhé polovině srpna ohlásily ET a Asian Tour tzv. „společnou vizi“, která měla být zakončena obchodním splynutím těchto dvou organizací.

  1. LISTOPAD 2015
    NOVÁ STRATEGIE

První výraznou mediální slávu zažil Pelley na tiskové konferenci před finálovým turnajem evropské série 2015 v Dubaji, kde představil nové cíle a strategii pro nejbližší roky. Shrnuli jsme je dále do několika zásadních bodů.

ORIENTACE NA HRÁČE

  • prioritně na hráče – European Tour je především členská (tj. hráči tvořená) organizace
  • nové oddělení pečující o vztahy s hráči, přímo podřízené výkonnému řediteli; zajištění kvalitního servisu pro hráče při respektování jejich národnostní rozmanitosti
  • intenzivní komunikace se špičkovými evropskými hráči – konzultují se s nimi všechna závažná témata a rozhodnutí

OMEZENÍ MIGRACE HRÁČů

  • vytvoření životaschopné alternativy k PGA Tour pro všechny úrovně hráčů a získání dostatečně silného respektu ze strany sponzorů, hráčů a dalších důležitých aktérů v profesionálním golfovém businessu
  • zaměření se na další rozvoj a kapitalizaci (národnostní i teritoriální) rozmanitosti jako největší konkurenční výhody
  • zvýšení finanční dotace turnajů a zajištění více hráčských příležitostí (v horizontu 3–5 let, s prvními viditelnými změnami již v roce 2018)
  • zajištění 8–10 turnajů v kalendáři (mimo majory a turnaje WGC) se srovnatelnou finanční dotací s turnaji PGA Tour
  • zajištění více herních příležitostí a zjednodušení turnajového kalendáře přes lepší geografickou návaznost a méně cestování

EXPERIMENTY S FORMÁTY

  • zavedení nových herních formátů
  • doladění formátu pro-am, který v současné podobě již nevyhovuje

BOJ S POMALOU HROU

  • získání postavení mezinárodního lídra v této oblasti, a to ve spolupráci s R&A a s použitím moderních komunikačních prostředků (chytré telefony, internet); efektivnější monitoring pohybu hráčů po hřišti a dodržování tempa hry

GOLF JAKO ZÁBAVNÝ BUSINESS

  • nabídka golfu jako zábavného businessu s hráči jako hvězdnými herci, kteří poskytují obsah celé show, vše s využitím moderních komunikačních prostředků a sociálních sítí
  1. LISTOPAD 2015
    KALENDÁŘ PRO ROK 2016

V Dubaji dále Pelley představil turnajový harmonogram sezony 2016. Hlavní změnou bylo zúžení počtu turnajů v rámci finálové série Race to Dubai Final Series ze čtyř na pouhé tři, když z ní vypadl zrušený čínský turnaj BMW Masters. Zároveň jihoafrický podnik Nedbank Golf Challenge nahradil turnaj WGC-HSBC Champions ze série WGC, který pro evropské hráče nenabízel dostatek herních míst. Větším propadem než počet turnajů mezi roky 2015 a 2016 (ze 48 na 47) byl ale pokles celkových finančních dotací (z přibližně 184 mil. na 176 mil. USD).

 

  1. LISTOPAD 2015
    ZMĚNY V ČLENSTVÍ

Na dubajské tiskové konferenci oznámil Pelley ještě jednu klíčovou změnu. Ta se týkala povinného počtu turnajů pro získání a udržení členství od sezony 2016, a to ze 13 na pouhých pět ročně, avšak bez započítání turnajů kategorie major a WGC, kterých se ročně hraje osm. Pro hráče první světové padesátky nenastala tímto rozhodnutím de facto žádná změna. Jediným účelem je podpora špičkových evropských hráčů, především reprezentantů týmu Evropy v Ryder Cupu, kteří se nacházejí mimo top 50 světového žebříčku OWGR, a přesto jsou globálními hráči. Změna jim má usnadnit plánování herních kalendářů. Pelley se vyjádřil poměrně výstižně tak, že do budoucna chce dosáhnout stavu, kdy hráči na evropském okruhu budou chtít hrát více, a nikoliv muset hrát více.

 

  1. LEDEN 2016
    HRA V ŠORTKÁCH

Před turnajem Abu Dhabi HSBC Golf Championship 2016, jehož se zúčastnili kromě hráčů evropské špičky i Jordan Spieth a Rickie Fowler, oznámil Pelley další zajímavou inovaci: Hráčům bylo povoleno při tréninkových kolech a také na turnajích pro-am nosit krátké kalhoty. Většina hráčů, včetně zmíněných dvou Američanů, tuto osvěžující změnu nadšeně přivítala.

  1. LEDEN 2016
    BOJ S POMALOU HROU

V Abú Dhabi byla spuštěna ještě jedna novinka. V rámci boje s pomalou hrou byla zpřísněna sankce za porušování tohoto pravidla. Cílem nové politiky bylo identifikovat a vyvinout tlak na pomalé hráče, zbavit stresu z pomalé hry ty rychlé a v konečném důsledku ušetřit pro každou skupinu hráčů cca 15 minut v každém kole. Nová pravidla zavedla tzv. monitoring (sledování) a timing (měření času) problematických skupin a hráčů.

Monitoring skupiny začíná v okamžiku, kdy se na dané jamce pohybuje mimo stanovený čas. Hráčům je rozhodčími striktně měřen čas na přípravu rány, a pokud opakovaně překračují limit, jsou penalizováni pokutami i ztrátou ran. Maximální časový limit na ránu je 50 vteřin pro hráče, který hraje ránu jako první, a 40 vteřin pro další hráče ve skupině, která je sledována. Dvojnásobek (tj. 100 + 80 vteřin) pak platí pro všechny ostatní hráče, kteří nejsou ve sledovaných skupinách.

Na základě vyhodnocení zaznamenalo vedení ET již po prvních turnajích s tímto pravidlem zajímavé zkrácení času hry většiny skupin hráčů a celých turnajových kol, což potvrdilo, že tento krok byl správný.   

  1. KVĚTEN 2016
    NAVRÁCENÍ SLÁVY VLAJKOVÉ LODI

V průběhu turnaje BMW PGA Championship vysvětloval Pelley zástupcům médií, jak hodlá pozvednout uvadající slávu tohoto vlajkového turnaje, hraného v jejím samotném sídle v anglickém Wentworth Clubu. V roce 2016 se totiž několik špičkových evropských hráčů, v čele s Rorym McIlroyem, Henrikem Stensonem nebo Ianem Poulterem, odmítlo turnaje zúčastnit a zůstalo raději na turnajích PGA Tour za oceánem. Hlavními příčinami zhoršujícího se startovního pole tohoto tradičního a prestižního turnaje byly především špatná kvalita hřiště – zejména greenů – a také jeho nový design, o nějž se postaral Ernie Els mezi lety 2005 a 2007. Hned po skončení loňského turnaje proto začali čínští vlastníci na hřišti provádět rozsáhlé úpravy, které by měly zlepšit jeho kvalitu a vrátit ho co nejvíce k původnímu designu legendárního architekta Harryho Colta z roku 1926. Pro rok 2017 by se také měla zvýšit finanční dotace, takže Pelley očekává, že se turnaji vrátí jeho prestiž a znovu se ho budou účastnit všichni nejlepší evropští hráči.

  1. ČERVENEC 2016
    KONEC FÚZE S ASIAN TOUR

Společnou vizi s Asian Tour se nakonec Pelleymu zrealizovat nepodařilo a celá věc skončila oznámením formální „strategické alliance“. Jediným hmatatelným výsledkem bylo vytvoření společné kanceláře obou tour v Singapuru pro optimalizaci jejich obchodních a marketingových zdrojů s cílem rozvoje golfu v Asii a ve světě. Oba okruhy si budou i nadále vyměňovat herní příležitosti pro své členy, ale zůstanou do budoucna samostatnými právními entitami. Neúspěch v této věci se dal očekávat již v polovině května 2016, kdy vedoucí představitelé Asian Tour v médiích signalizovali, že původní záměr právního spojení obou organizací odmítnou hráči z asijského okruhu (především z Thajska). Báli se totiž, aby se Asian Tour po fúzi v ET „neztratila“ a hráči z Asie neměli méně herních příležitostí.

  1. ČERVENEC 2016
    IDEA NOVÝCH FORMÁTŮ

V polovině minulého roku zveřejnil Pelley v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live první podrobnosti toho, jaké formáty turnajů hodlá v budoucnu prosazovat. Od roku 2018 by v kalendáři mělo být zařazeno několik turnajů s atraktivnějšími formáty než jsou klasické 18jamkové na rány. Účelem je zvýšit přitažlivost golfu pro mladou generaci a také televizních přenosů. Jako jednu z možností uvedl Pelley soutěž národních týmů v jamkovce na 6 jamek, za doprovodu hudby, v méně formálním oblečení, s časovým limitem pro rány a možná také pouze s 5 nebo 7 holemi. Zhmotnění této myšlenky v únoru 2017 přineslo do kalendáře nový, dvoudenní turnaj GolfSixes, který se odehraje na hřišti Centurion Club nedaleko Londýna na začátku května 2017. Zúčastní se ho 16 dvoučlenných týmů reprezentujících jednotlivé země a bude se hrát v herním formátu greensome, což znamená odpálení míčku z týčka oběma hráči, zvolení lepšího míče a poté dohrání míčku do jamky střídavě oběma hráči. Organizační formát této soutěže byl inspirován Ligou mistrů UEFA ve fotbale, kdy se nejprve týmy utkají každý s každým ve čtyřech čtyřčlenných skupinách. Dva nejlepší týmy ze skupiny se poté potkají v play-off. Zatímco zápasy ve skupinách se odehrají na 6 jamek, vyřazovací souboje pak na tolik jamek, dokud nepadne rozhodnutí o vítězi. V případě nerozhodného stavu po šesté jamce pokračuje play-off až do rozhodnutí na zkrácené 18. jamce. Diváci budou v bezprostředním kontaktu s hráči, protože kolem týček a greenů jednotlivých jamek budou vytvořeny tribuny v podobě amfiteátrů. Na prvním týčku se počítá s hudbou a pyrotechnikou, na hřišti a ve fan zóně pak s interakcí hráčů s diváky. Celá akce má mít navíc inovativní pokrytí nejmodernějšími prostředky nových médií a samozřejmě televizního vysílání.

  1. ZÁŘÍ 2016
    REVOLUČNÍ FORMÁT

První vlaštovkou s novým, inovativním formátem, byl turnaj ISPS HANDA World Super 6 Perth, který byl oznámen již v průběhu loňského roku. Turnaj se následně konal v polovině února 2017 v Austrálii. První tři dny se hrálo klasickým formátem na rány včetně cutu, nicméně finálové kolo přineslo převratné novinky. Vyhrazeno bylo pouze pro nejlepších 24 hráčů (v případě rovnosti ran po 3. kole rozhodovalo o postupu hráčů play-off), kteří hráli vyřazovací jamkovku na 6 jamek. V případě vyrovnaného stavu po 6 jamkách rozhodovala o vítězství v zápase tzv. vyřazovací jamka – nově vybudovaný a 85 metrů dlouhý par 3 v blízkosti 18. fairwaye, využívající právě green 18. jamky.

TABULKA:
OFICIÁLNÍ HISTORICKÉ TURNAJE EUROPEAN TOUR HRANÉ JINÝMI FORMÁTY NEŽ NA RÁNY (DO ROKU 2016)

TURNAJ

ZEMĚ

ROKY

FORMÁT

Piccadilly Medal

4× Anglie

1972–1975

Jamkovka

Benson & Hedges / Sun Alliance Match Play Championship

5× Anglie,                   3× Skotsko

1972–1979

Jamkovka

Epson Grand Prix of Europe Matchplay Championship

3× Wales

1986–1987, 1989

Jamkovka

Murphy’s Cup

2× Anglie,                    1× Wales

1989–1991

Stableford / modifikovaný stableford

WGC – Andersen Consulting / Accenture / Cadillac / Dell Match Play Championship

16× USA,                     1× Austrálie

1999–dosud

Jamkovka

ANZ Championship

3× Austrálie

2002–2004

Modifikovaný stableford

HSBC / Volvo World Match Play Championship

5× Anglie,                   3× Španělsko,               1× Bulharsko

2004–2007, 2009, 2011–2014

Jamkovka

Saltire Energy / Aberdeen Asset Management Paul Lawrie Match Play

2× Skotsko

2015–dosud

Jamkovka

 

  1. ZÁŘÍ 2016
    ZÁBAVNÝ FORMÁT

Před turnajem British Masters na anglickém hřišti The Grove proběhla na evropské sérii úspěšná premiéra nového zábavného formátu pod názvem Hero Challenge. Šlo o exhibiční jamkovku hranou osmi mediálně zajímavými hráči vyřazovacím způsobem tak, aby sedm zápasů (čtyři čtvrtfinále, dvě semifinále a finále) nezabralo více než hodinu. Turnaj se odehrál ve večerních hodinách na osvětleném hřišti, a to na speciálně upravené jamce číslo 18, přeměněné pro tento účel z paru 5 na par 3. V případě rovnosti v počtu zahraných ran u některého z vyřazovacích zápasů byl vítěz určen menší vzdáleností jeho míčku k jamce po ráně z týčka.

  1. LISTOPAD 2016
    IDEA NOČNÍHO TURNAJE

Před turnajem Turkish Airlines Open, kterého se kvůli zhoršené bezpečnostní situaci odmítlo zúčastnit několik předních světových hráčů, přišel šéf evropského okruhu s dalším nápadem. Na základě své osobní zkušenosti navrhl, aby se v zájmu zvýšení atraktivity v budoucnu některý turnaj uskutečnil v noci pod umělým osvětlením. Tentokrát ale u některých hráčů narazil na odpor. Například Danny Willett tuto myšlenku striktně odmítl jako nepoužitelnou pro oficiální turnaje. „Za těchto podmínek hráči ztrácí míč z dohledu a také čtení greenů při puttování je velice obtížné,“ vzkázal Pelleymu Willett.

  1. LISTOPAD 2016
    ROLEX SERIES A ACCESS LIST

Na tiskové konferenci před finálovým turnajem Race to Dubai 2016 v Dubaji byly ohlášeny další dvě významné novinky. Především šlo o vznik minisérie prestižních turnajů pod názvem Rolex Series (více na straně 74) a také o pomocný žebříček pro „běžné“ hráče s názvem Access List. Kromě celoročního bodového (finančního) žebříčku hráčů Race to Dubai, který bude dále pokračovat, vytvoří od letošní sezony ET ještě nový žebříček s názvem Access List. Jeho cílem je zvýšit šance pro běžné hráče, včetně těch, kteří čerstvě postoupili z nižší série Challenge Tour a Q-school, aby měli větší šanci udržet své členství v následujících letech. Access List neobsahuje oproti Race to Dubai body (finanční výhry) z nejlukrativnějších turnajů evropské série, na které se tito hráči nemají reálně možnost kvalifikovat. Jedná se o všech osm turnajů Rolex Series, čtyři turnaje WGC a dva majory (The Masters a PGA Championship). Na druhé straně se do žebříčku Access List započítávají dva zbývající majory (US Open a The Open), protože mají otevřenou kvalifikaci. Deset nejvýše postavených hráčů z nového, pomocného žebříčku Access List automaticky získá členství na další sezonu spolu s nejlepšími hráči z hlavního žebříčku Race to Dubai. Jejich počet se počínaje sezonou 2017 odpovídajícím způsobem sníží ze 110 na 100. Nejlepší tři hráči z průběžného pořadí Access Series se kvalifikují i na vybrané turnaje Rolex Series.

  1. LISTOPAD 2016
    HUDBA NA DRIVINGU A PRVNÍM TÝČKU

Na HSBC Golf Business Forum na Floridě prezentoval zástupce sponzora turnaje Abu Dhabi HSBC Championship další z Pelleyho vizí, která se následně uskutečnila právě na tomto turnaji v polovině ledna 2017. Na drivingu hrála hráčům moderní hudba, jež je navíc doprovázela také k odpalu na první týčko.

  1. PROSINEC 2016
    KALENDÁŘ EUROPEAN TOUR 2017

Před koncem minulého roku byl ohlášen turnajový kalendář pro rok 2017, jehož klíčovou součást tvoří především turnaje zmíněné Rolex Series. Kalendář zahrnuje 48 turnajů – o jeden více než loni – a po propadu v loňském roce by měla celková výše finančních odměn za všechny turnaje opět zajímavě růst. Není ani překvapením, že po neúspěšné akvizici Asian Tour vypadly pro letošní rok z kalendáře tři turnaje, jež byly spolupořádány právě s asijskou sérií. Naopak po letech opět přibyly turnaje na evropském kontinentu – konkrétně individuální soutěže na legendárním hřišti ve španělské Valderramě, v Portugalsku a na Sicílii a také zmíněná týmová jamkovka v Anglii. 


SROVNÁNÍ TURNAJOVÉHO KALENDÁŘE EUROPEAN TOUR 2017 S PŘEDCHOZÍM ROKEM

ZAŘAZENÉ TURNAJE

 

UBS Hong Kong Open

Vrátil se do kalendáře ET po roční administrativní přestávce a je spolusponzorován Asian Tour

Open de Portugal at Morgado Golf Resort

Staronový turnaj, který se hrál na ET naposledy v roce 2010 jako Estoril Open de Portugal

GolfSixes

Nový turnaj ve formátu týmové soutěže

The Rocco Forte Open

Nový turnaj hraný na Sicílii, který regionálně navazuje na turnaj Sicilian Open z let 2011 a 2012

WGC-Bridgestone Invitational

Vrátil se do kalendáře ET po roční odmlce, kdy byl vyřazen kvůli termínové kolizi se 100. ročníkem Open de France po rozporu ET s PGA Tour

Andalucia Valderrama Masters hosted by the Sergio Garcia Foundation

Staronový turnaj, který se na ET hrál naposledy v roce 2011

 

 

VYŘAZENÉ TURNAJE

 

Nedbank Golf Challenge

V roce 2016 byl administrativně do kalendáře ET zařazen mimořádně dvakrát

True Thailand Classic Presented by Chang

Byl spolusponzorován Asian Tour

Real Club Valderrama Open de España, hosted by the Sergio Garcia Foundation

Byl v letošním roce v kalendáři ET nahrazen jiným španělským turnajem hraným na legendárním hřišti ve Valderramě

AfrAsia Bank Mauritius Open

Byl spolusponzorován Asian Tour a Sunshine Tour, nehraje se pouze v roce 2017 a do kalendáře ET se opět vrátí v další sezoně 

King’s Cup presented by PTT Group

Byl spolusponzorován Asian Tour

 

  1. LEDEN 2017
    ZMĚNY V PODMÍNKÁCH KVALIFIKACE PRO RYDER CUP A ČLENSTVÍ NA EUROPEAN TOUR

Po výrazné porážce týmu Evropy v týmové soutěži Ryder Cup v roce 2016 proběhla intenzivní výměna názorů nejen uvnitř European Tour, ale také navenek v médiích a mezi golfovou veřejností. Tématem diskuze byla kritéria pro nominace, a zda nejsou brzdou pro sestavení nejsilnějšího možného týmu. Debatu uzavřela tisková zpráva o několika změnách do budoucna. Na následné tiskové konferenci k nim podali vysvětlení jak Keith Pelley, tak nedávno zvolený kapitán rydercupového výběru Evropy a předseda turnajové komise, která tyto změny výkonnému řediteli předtím na svém zasedání schválila, Dán Thomas Bjørn.

Od roku 2018 bude ET od hráčů vyžadovat pro získání a udržení členství odehrát ročně pouze čtyři místo současných pěti turnajů (mimo turnaje major a WGC). Důvodem změny je podle Pelleyho snaha povzbudit další hráče včetně neevropských – a to především z TOP 50 světového žebříčku OWGR –, aby se stali členy evropského okruhu a posílili tak její prestiž a konkurenční pozici. Evropské body (European Points List) i světové body (World Points List) v žebříčcích pro kvalifikaci do evropského týmu se budou v posledních několika měsících před startem Ryder Cupu 2018 bonusově násobit koeficientem 1,5 (od turnaje BMW PGA Championship 2018). Za turnaje ve světě, které se budou hrát v letech 2017 a 2018 ve stejných termínech s turnaji zařazenými do Rolex Series, se světové body přidělovat vůbec nebudou. Do evropského týmu budou nominováni čtyři nejlepší hráči z žebříčku s evropskými body, další čtyři nejlepší hráči z žebříčku se světovými body a čtyři hráči na základě divoké karty udělené kapitánem týmu (v roce 2016 byl poměr těchto druhů nominací 4 : 5 : 3). Cílem změn je kromě podpory nového konceptu Rolex Series také důraz na to, aby se do nominace dostali hráči, kteří mají těsně před utkáním Ryder Cupu nejlepší formu, a také větší flexibilita kapitána při výběru.

Nezmění se však v posledních měsících nejvíce diskutovaná podmínka pro nominaci do týmu, a to být členem European Tour. Žádný hráč navíc nebude moci být v budoucnu kapitánem nebo jeho zástupcem, pokud se v jakékoli sezoně předtím vzdal či odmítl členství, na které měl nárok, anebo nesplnil podmínky členství týkající se minimálního počtu odehraných turnajů. Pelley na tiskové konferenci uvedl, že výše uvedené změny – či v jednom případě potvrzení stávajícího stavu – sledovaly dva cíle: mít co nejlepší a nejsilnější tým pro Ryder Cup 2018 a změnami podpořit konkurenční pozici a růst evropské série.

INOVACEMI PROTI KONZERVATISMU

Po nástupu Pelleyho do funkce výkonného ředitele se strhla doslova ideová revoluce. Kanaďan s sebou přinesl do převážně konzervativního (často do sebe uzavřeného) golfového světa nové, progresivní myšlení a uvažování a také spoustu konkrétních nápadů na zlepšení a inovace. Jde jednoznačně o nový přístup v řízení golfových organizací, který jsme v posledních letech u činovníků jiných golfových organizací ve světě ani v Česku – při vší úctě k jejich často poctivě odvedené práci – moc neviděli. Pelley je v pravém slova smyslu manažer, zatímco jinak v drtivé většině převažují ve vedoucích pozicích v golfu administrativní funkcionáři.

Přestože možná ne všechny jeho myšlenky jsou správné a najdou uplatnění, Pelley toho prosadil za krátké období ve funkci již poměrně dost. A to i přes velký odpor převažující většiny „starších“, konzervativních golfových činovníků, kteří nepochopili, že některé věci v golfu už současnému modernímu světu nevyhovují. Beze změn v současné, několik století staré podobě nemůže tato hra dlouhodobě konkurovat moderním, dynamickým sportům, které se dokážou neustále přizpůsobovat poptávce doby, a to včetně zrychlujícího se životního tempa.

Jednu věc, která by golfu přinesla zásadní průlom v boji s jinými sportovními odvětvími na poli atraktivity, však ani Pelley – a pravděpodobně ani nikdo jiný – ještě dlouho nezmění. Jak řekl současný šéf European Tour v lednu 2016 pro CNN Living Golf: „Zbožňuji golf a mám velice rád všechny jeho aspekty, ale kdybych měl v golfu změnit jednu věc, vrátil bych se 200 let do historie a jako standard hřiště bych stanovil 12 jamek.“

Pokud však Keith Pelley neztratí dosavadní dravost a elán, nenechá se znechutit tuhým odporem golfových konzervativců a bude pokračovat v nastoupeném trendu, mohou na tom do budoucna European Tour i golf jako takový hodně vydělat. (G


MALÁ ČESKÁ STOPA
V KALENDÁŘI EUROPEAN TOUR

V lednové tiskové zprávě ET se vyskytla také jedna zajímavá česká stopa. Turnaj D+D Real Czech Masters 2017 bude prvním turnajem, na němž se evropským hráčům budou počítat kvalifikační body pro Ryder Cup. Jelikož harmonogram ET na rok 2018 doposud není oficiálně znám, nebyl ani na související tiskové konferenci specifikován poslední turnaj, kterým bude evropská rydercupová kvalifikace vrcholit. Pokud ale v kalendáři evropské tour v roce 2018 bude turnaji Czech Masters přidělen stejný termín, ve kterém se hrál loni (tj. ve druhé polovině srpna), nastane kuriózní situace a český turnaj se bude započítávat do kvalifikace dvakrát v jednom kvalifikačním cyklu – podruhé dokonce s bodovou bonifikací. Tato drobná pikantnost související s posuny termínů některých turnajů však není nijak výjimečná a opakuje se poměrně často. Například za poslední čtyři cykly kvalifikace pro Ryder Cup se turnaje započítávané dvakrát objevily v kalendáři celkem ve třech případech.

 

Turnaj

Roky kvalifikace pro Ryder Cup

žádný turnaj

2015–2016

Italian Open

2013–2014

Austrian Open

2011–2012

Madrid Masters

2009–2010