Zapadl vám míč do zvířecí nory? 
Přihněte si a jděte si pro něj!

Zapadl vám míč do zvířecí nory? 
Přihněte si a jděte si pro něj!

? Trefil jsem bunker a míč zapadl do nory, kterou si tam vyhloubil psoun. Co říkají pravidla?
 JACQUES GARANT, MAGOG, QUEBEC


O Jste si jistý, že to byla psouní nora a ne třeba tunel k protinožcům do Austrálie? Jestli jste si jistý, že útvar vyhrabalo zvíře, přihněte si z flašky, kterou máte u sebe, poklekněte, sáhněte dovnitř a modlete se, aby nikdo nebyl doma. Každopádně ať už se k míči dostanete, nebo ne, pravidla mluví jasně: Spusťte míč do vzdálenosti jedné délky hole od nejbližšího místa úlevy od rezidence pana Psouna, ne blíže jamce. Když míček spustíte uvnitř bunkeru, nemáte trestnou ránu. Můžete dropnout i mimo bunker, pak už ale musíte počítat s trestnou ranou (a s udivenými pohledy všech okolo – včetně psouna –, kteří nebudou chápat, proč si dobrovolně přidáváte ránu).

 

Všiml jsem si, že profíci často opravují stopu po míčku týčkem. Je možné, že by na to týčko fungovalo lépe než klasické vypichovátko?

LARRY BEACH, CLARSKBURG, MASSACHUSETTS

Už jste si někdy zahákl sluneční brýle na zadní stranu kšiltovky? Už jste někdy sebral míč ze země wedgí a přihrál si ho do ruky? Už jste někdy odpálil drive a hned se sehnul pro týčko, aniž byste sledoval míček, protože prostě víte, že jste to trefil dokonale? Zkrátka a dobře, jsou určité dovednosti (mezi něž patří i to používání týčka na pitchmarky), které se profíci učí už na speciálním přípravném kempu pro nováčky na tour, pořádaném každou zimu na utajovaném místě kdesi v Mohavské poušti. Mimochodem šikana ze strany starších hráčů se začíná vymykat kontrole. Minulý leden trvalo šest hodin, než se podařilo vyprostit Emiliana Grilla z jeho skříňky v šatně.

Ale teď vážně. Profesionálové často dělají určité věci jen proto, že vypadají hustě. V jejich světě se někdy věci dělají na efekt. Týčka se sice skvěle hodí na to, abyste si s nimi po skončení kola očistili nehty, ale zeptali jsme se Paula Latshawa, významného funkcionáře v Muirfield Village, jestli je dobrý nápad používat je i na pitchmarky. „Ta myšlenka se mi líbí,“ říká Latshaw, „protože zvlášť u vypichovátek s více hroty mají lidé tendenci s nimi při použití otočit, čímž přestřihnou kořeny.“ Proto doporučuje raději jednohrotová vypichovátka. Ta mají v podstatě stejný tvar jako týčka, ale mají širší plochu, která pomáhá posunout půdu dopředu.

 

Jak se říká hřištím, u kterých devátá jamka nekončí u klubovny?

EDWARD WAITT, NEW ORLEANS

Oficiální termín pro takové hřiště je „kruté & divné“. Fakt rádi si v půlce kola odskočíme na záchod a koupíme pytlík brambůrků. Náš editor přes architekturu hřišť Ron Whitten tvrdí, že se jim říká také „jednokolová“. Naopak na „dvoukolových“ hřištích končí 9. i 18. jamka u klubovny. Staví se tak proto, aby si hráči mohli případně zahrát jen jednu devítku, taky aby se nemusel stavět domek na půli cesty a abyste si mohli koupit nové kalhoty poté, co jste na sedmé jamce hráli z bahna. Pikantní je, že stavitel hřišť Tom Doak nedávno pojmenoval svůj nový výtvor v Michiganu The Loop [smyčka, pozn. red.]. Můžete tam hrát jamky oběma směry, protože všechny mají green na obou koncích. Z toho se jednomu motá hlava, že?

Své palčivé otázky posílejte na: sefredaktor@golfdigest.cz

 

JEDNÍM SLOVEM

?: Jaký míč byste doporučili pro hru v chladném počasí?

O: Plážový.

 

BRRRRRRRR

Leze vám zima bez golfu na mozek? Otestujte se:

1 Držíte hrablo na sníh stejně jako golfovou hůl?

2 Měříte si dálkoměrem vzdálenosti k předmětům na dvorku?

3 Máte u sledování hokeje chuť volat do redakce a upozornit na porušení pravidel?

4 Když parkujete, žádáte spolujezdce, aby vám „přečetl green“?

5 Chodíte do garáže kontrolovat svůj bag, jako by to bylo spící dítě?

6 Jezdíte z práce kolem hřišť…, která neleží cestou?

7 Už plánujete výměnu gripů a spiků na botách?

VYHODNOCENÍ

Odpověděli jste „ano“…

0–2× ► Do dubna vydržíte.

3–5× ► Zajeďte si radši do indooru.

6–7× ► Kupte si letenku do Dominikánské republiky.