PRAGUE CITY GOLF RESORT ZBRASLAV

PRAGUE CITY GOLF RESORT ZBRASLAV

Velmi dobře designovaná osmnáctka,
jen kousek z centra Prahy
Zbraslavské hřiště bylo otevřeno roku 2009 a zahájení provozu se účastnil dokonce prezident Václav Klaus nebo Alex Čejka. 


Hřiště s velkými ambicemi ale bylo ve svém rozletu trochu brzděno. Od počátku se například v jeho blízkosti těžil štěrkopísek, což se některým hráčům příliš nezamlouvalo. V roce 2013 zasáhla hřiště povodeň tak ničivým způsobem, že se areál vzpamatoval až v následujícím roce. Došlo také ke změně majitele hřiště. Ale v posledních dvou letech šla Zbraslav výrazně nahoru. Uvažuje se i o změnách na hřišti samotném, realizováno bylo asfaltové parkoviště. Areál přitom disponuje nejen velmi kvalitním hřištěm s devatenácti (18+1) jamkami, ale také unikátní puttovací osmnáctkou a dalšími devíti jamkami malé akademie. (G) – PŘIPRAVIL ANDREJ HALADA

 

INFORMACE O HŘIŠTI

Rok otevření: 2009
Architekt: Jeremy Ford, Alex Čejka
Nadmořská výška: 210 m n.m.
Webové stránky: www.praguecitygolf.cz
Telefon: +420 608 495 465
GPS lokace: 49°58'11.051"N   14°22'24.321"E
Adresa: K Radotínu 15, Praha 5 – Zbraslav

DATA HŘIŠTĚ:
Počet jamek: 18 + 1 cvičná
18 jamek puttovací hřiště Himaláje
9 jamek cvičná akademie PAR 3
Par: 72
Ženy červená PAR 72 | 4938 m | CR 72,0 / SR 131,0
Ženy modrá PAR 72 | 5306 m | CR 75,1 | SR 136,0
Muži žlutá PAR 72 | 5766 m | CR 70,9 | SR 134,0
Muži bílá PAR 72 | 6161 m | CR 73,6 | SR 139,0
PRO černá PAR 72 | 6556 m | CR 76,3 | SR 144,0

CENY HRACÍCH FEE 9/18

Pondělí: 690/990
Úterý - pátek: 690/1290
Víkend, svátek: 990/1690

Pondělí a středa,
senior nad 60 let,
student do 26 let: 790

HAPPY HOURS
Sobota, neděle, svátek
od 14.00: sleva 30 %

9 jamek, start z jamky 10
od 7.30 do 8.50
Pondělí - pátek: 450
Víkend, svátek: 550

 

Martin Raufer

AKTUÁLNÍ HCP: 19,2
VĚK: 48 LET
GOLF HRAJE OD ROKU: 2007
POČET HER ROČNĚ: 20
KLUB: Český golfový klub

Zasazení hřiště do prostoru se mi líbí, krajině a místu to vyloženě pomohlo. Vlhký kout u soutoku Berounky a Vltavy dostal svůj význam a energii, je tu cítit neopakovatelná atmosféra povodí obou řek. K tomu panorama Cukráku, východní hřeben Brd a cyklostezka s alejí vysokých stromů uprostřed. Mám rád, když golfové hřiště není rezervace odříznutá od okolního světa. Člověk tu má skoro chuť pozdravit se s projíždějícími cyklisty, připadá si být na jedné lodi – sportuje, hýbe se, je v přírodě. Na hřišti se mi líbí jeho modelování, rozlehlé a velmi kvalitní greeny, kontrast oranžových písečných ploch s temně modrou hladinou vody. Přestože mám raději hřiště hodně přírodní, v lese a v kopcích, Zbraslav patří k mým nejoblíbenějším.

Největší devizou hřiště je jeho snadná dopravní dostupnost z hodně rozlehlé spádové oblasti, z Prahy i širokého okolí. Vždycky si sice vybavím dlouhé nástupy na úvodní jamky obou devítek, ale když jsem na místě, nezdá se to až tak dlouhé. Driving je z ruky, dobrý je však putting a warm up driving. A skvělé je, že se už na parkovišti tak šíleně nepráší.

Na hřišti se mi nikdy nehraje snadno. Při mé výkonnosti na mě nečeká mnoho nástrah při prvních ranách. Jako stěžejní považuji ránu do greenu, jeho dokonalé přečtení a správný odhad umístění jamky na obrovských plochách s výrazným vlnobitím. Ale hřiště není zrádné, hráči nic netají, nechystá zradu. Karty jsou na stole - jen je dobře číst, zvolit správnou strategii a pak ránu správně zahrát.

Mám rád jamky č. 9 a 10, zdají se mi dobře hratelné, nikdy z nich nemám stres, baví mě. Vždy se těším na jamku č. 14, dlouhý čtyřpar okolo jezera: chce to sebevědomí, dobrou první ránu a ještě lépe západní vítr, abych si troufl hrát druhou přes vodu rovnou na green. Většinou do toho jdu. Naopak neřešitelná mi připadá dvanácka. Jsem krátký, musím hrát hodně doprava, a pak druhou nebo třetí přes hluboké bunkry na green, na který není moc vidět. Je umístěný vysoko a udržet na něm míček není jednoduché. Mám rád pohled z týčka patnáctky, vodní plocha vlevo hrozí málokdy, jamka je kratší než se zdá a široký green příjemně nabízí svou náruč. Pohled je hezky barevný a taky už to odtud není daleko do klubovny.

HODNOCENÍ HŘIŠTĚ

KVALITA/DESIGN              4,5/5
HERNÍ OBTÍŽNOST           4/5
ATMOSFÉRA                      4/5
TRÉNINKOVÉ ZÁZEMÍ     3,5/5
POMĚR/CENA VÝKON     5/5

 

JAN kvíčala

AKTUÁLNÍ HCP: 15
VĚK: 48 LET
GOLF HRAJE OD ROKU: 2007
POČET HER ROČNĚ: 50
KLUB: Golf Klub Botanika

Zasazení areálu v údolí Berounky je pěkné, zajímavé jsou výhledy na vysoké svahy směrem k radotínu i k vysílači Cukrák. A koneckonců i na jihozápadní část Prahy. Jako celek působí areál - s dominující alejí vzrostlých stromů a cyklostezkou - harmonicky a vyrovnaně. Také okolní svahy dodávají hřišti neobvyklý prostorový ráz. Obzvlášť ve večerních hodinách, kdy je slunce již nízko, vynikne kontrast velkoměsta na jedné straně a členitá krajina údolí Berounky na druhé. Velká škoda stavebního ruchu na hranicích hřiště u jamky č. 14, velkého množství stožárů vysokého napětí a hluku z blízké dálnice.

Líbí se mi, že se hřiště dělí na dvě naprosto rozdílné devítky. Zatímco první působí jakoby nudně, nejsou tu žádné výrazné či zapamatovatelné jamky (jdou vedle sebe, tam a zase zpátky), na druhé devítce je několik hezkých vodních ploch, které dávají hře úplně jiný náboj. Výrazné jsou jamky, které obcházejí vodní překážky, zejména č. 13, 14 a 17. V porovnání s jinými areály jsou v podstatě unikátní. 

Hřiště se hraje velice dobře, ze žlutých odpališť mají jamky příjemnou délku a ani pro průměrné hráče není často problém dosáhnout greenu v regulaci. Jamky jsou navíc krásně přehledné a čitelné, je jasné, co je potřeba kde hrát. Zejména na druhé devítce je možné vzít z týčka i delší železo a tím částečně eliminovat nebezpečí vodních překážek. Poznávacím znakem hřiště jsou velké pískové plochy a také různé členitosti a obrovské trsy trávy umístěné v těsné blízkosti a na krajích fairwayí. To bohužel přináší do hry i prvek náhody, kdy zcela pokažený odpal může skončit v bezproblémové pozici mimo fairway, zatímco povedená rána na fairway se zatoulá do takového trsu trávy. V lepším případě to znamená pouze nutnost vyseknout míč, v horším se míč nenajde vůbec. Trsy jsou komplikací i z hlediska plynulosti hry, resp. když se v nich hledá.

Zajímavé jsou určitě greeny. Někde až příliš členité, ale v každém případě v dobrém stavu a obtížné. Velkou roli u nich hraje umístění jamky - lepší hráči rozhodně musí s umístěním jamky kalkulovat dopředu a podle toho volit délku a umístění rány z odpaliště. Na tomto hřišti tak obzvlášť vynikne skutečnost, že polovina celé golfové hry se odehrává právě na greenech.

HODNOCENÍ HŘIŠTĚ

KVALITA/DESIGN              4/5
HERNÍ OBTÍŽNOST           4/5
ATMOSFÉRA                      4,5/5
TRÉNINKOVÉ ZÁZEMÍ     3/5
POMĚR/CENA VÝKON     3/5

 

Golf Digest C&S

Jednoznačně nejsilnější stránkou hřiště je jeho design, který je perfektní, profesionální a hráč si tak může stěžovat jen sám na sebe, pokud mu hra nejde. Nápaditost designérského řešení spočívá i v tom, že „snadná“ rovina celého prostoru je vyvážena relativně obtížnými vlnitými greeny a dramatickými bunkery. Zbraslav je lehké i těžké hřiště zároveň, ale hraje se tu jaksi samozřejmě a jamky jsou velmi přehledné. Jistěže: okolí není nic moc, k odpališti jedničky je to příliš daleká cesta, „velký“ driving není blízko. Ale Zbraslav zase těží z toho, že je pro velkou část hráčů z Prahy pohodlně dostupná. A dnes už je rozdíl, když jedete na golf dvacet minut nebo padesát, ne-li víc než hodinu. Kladem je i pěkně rekonstruovaný ovčín – klubovna.

Zbraslav by jen potřebovala ke stoprocentnímu výkonu upravit víc okolí, možná vysadit nějaký ten strom i na hřišti, resp. na jeho okolních hranicích (chválím nové stromy v místní nádherné aleji), možná jinak poskládat jamky – kvůli jedničce. Tyhle plány v resortu mají, zda, jak a kdy se budou realizovat, to se uvidí. Ale hřiště je to dobře založené, jeho potenciál lze jen rozvíjet. A pokud jde o cenu za hru: maximální nezvýhodněné víkendové fýčko je skoro 1700, což je dost, ale lze využít spoustu levnějších možností daných časem, dnem v týdnu, věkem, počtem hraných jamek atd. Nakonec to zase tak drahé není. – AH

HODNOCENÍ HŘIŠTĚ GOLF DIGEST C&S

KVALITA/DESIGN              4,5/5
HERNÍ OBTÍŽNOST           4/5
ATMOSFÉRA                      3,5/5
TRÉNINKOVÉ ZÁZEMÍ     4/5
POMĚR/CENA VÝKON     4/5

 

REAKCE MANAŽERA

Děkuji za pozitivní názory hodnotících, k některým postřehům mohu dodat: pokud jde o stavební ruch v zadní části hřiště, tak se jedná o výstavbu vodní plochy. Momentálně probíhají úpravy břehů, do května bude stavba ukončena a stroje odvezeny. Pokud jde o výsadbu nových stromů: vzhledem k naší poloze v záplavovém pásmu nesmíme nové stromy vysazovat a musíme se jen omezit na výměnu starých za nové. Co se týče vzdáleného drivingu: chystá se zajištění dopravy mezi klubovnou a drivingem pomocí shuttle. Chystáme i úpravu parkoviště u drivingu a zaměříme se jak na zlepšení zázemí, tak tréninkových ploch. Upravíme je tak, aby se zde dala trénovat krátká hra z různých druhů trávy i písku. Doděláme zázemí pro golfisty, zejména šatny a toalety, ale i analyzátory švihu a dílnu na fitting holí. Bude tu venkovní fitness zóna pro strečink a speciální golfový cvičební program. Na hřišti samotném se pak pro letošní rok zaměříme zejména na greeny a jejich rychlost. Tak, aby si trvale udržovaly stoprocentní kvalitu. Také jsme doseli a upravili některá místa přechodů, která nebyla dostatečně zatravněna.

– MILAN HEIDLER, Prague City Golf Resort Zbraslav