Zvládl to. SCOTT se kvalifikoval na US Open, WESTWOOD ne

Zvládl to. SCOTT se kvalifikoval na US Open, WESTWOOD ne

Poprvé musel jít Adam Scott do kvalifikace, aby nepřerušil dlouhou sérii účastí na majorech. Bývalá světová jednička se v maratónu na 36 jamek zapotila, ale nakonec vše zvládla a přesně na ránu se na druhý major sezóny kvalifikovala. Takové štěstí už neměl jiný kdysi nejlepší golfista světa – Lee Westwood.


V tzv. sectional qualifying se na dvanácti místech na světě uskutečnila závěrečná část bojů o místa v US Open. A jak už to tak u US Open bývá, o druhý major sezony byl velký zájem. Zahrát si v Shinnecock Hills toužilo 9 049 hráčů, ale jen 156 z nich se nakonec objeví ve startovní listině 118. ročníku turnaje.

Z lokálních kvalifikací se do závěrečné fáze kvalifikace dostalo už jen 500 hráčů, které doplnili hráči z profesionálních tour po celém světě. Tradičně se kvalifikací účastní i bývalé světové jedničky, major šampióni i bývalí vítězové na PGA nebo European Tour.

Adam Scott se zúčastnil kvalifikace v Brookside Golf & Country Clubu, kde si postup mohlo zajistit 14 hráčů z celkového počtu 120 hráčů. Australan zahrál dvě kola s celkovým skóre -6 a přesně na ránu postoupil, a prodlouží tak svou sérii účastní na majorech už na 68 startů v řadě, což je druhá nejdelší série hned po Serrgiu Garcíovi.

„Byl to boj, ale nějak se mi povedlo proplout,“ řekl bývalý vítěz Masters. Nejen podle něj jsou kvalifikace psychicky ještě náročnější než samotné turnaje. „Buď uspějete, nebo jedete domů.“ Scott položil základ úspěchu už prvním kolem, které zvládl za 66 ran (-6), ve druhém už spíše jen přežíval. Zahrál sice jen v paru, ale na postup to stačilo.

Spolu s ním se z postupu radoval jiný bývalý major šampion – Keegan Bradley. Ten se skóre -8 skončil na děleném třetím místě. Postoupili i Shane Lowry, Shubhankar Sharma nebo Aaron Baddeley, v Brooksidu naopak neuspěl bývalý vítěz The Open Stewart Cink.

V anglickém Walton Heath Golf Clubu vyhrál kvalifikace Andrew „Beef“ Johnston, kvalifikoval se také vítěz z minulého týdne na European Tour Thorbjørn Olesen. Kvalifikovat se nedokázal trojnásobný major šampion Padraig Harrington ani bývalá světová jednička Lee Westwood. Chybět bude ale i Thomas Pieters, bývalý vítěz Czech Masters na Albatrossu. 

Do startu US Open v Shinnecock Hills zbývá jeden týden. Hraje se od 14. do 17. června.