JUTANUGARN si oddychla. Dámské US Open vyhrála i přes ztracený OBŘÍ náskok

JUTANUGARN si oddychla. Dámské US Open vyhrála i přes ztracený OBŘÍ náskok

Ani náskok sedmi ran nemusí v golfu nic znamenat. V nedělním finále US Women’s Open se o tom přesvědčila Ariya Jutanugarn. Thajská golfistka přišla na druhé devítce závěrečného kola o luxusní polštářek sedmi ran. S velkou úlevou pak přebírala trofej pro vítězku, kterou si vysloužila až po play-off na čtyři jamky.


Do finálového kola vstupovala Jutanugarn s náskokem čtyř ran na Australanku Sarah Jane Smith. Po devíti jamkách už si mohla Thajka pomalu připravovat závěrečnou řeč při slavnostním vyhlašování a při přebírání trofeje, vedla totiž o sedm ran. Jenže pak se ukázalo, jak je golf nevyzpytatelný. A že dokud není poslední putt na osmnáctce posledního kola v jamce, nemůžete si být jisti ničím.

Druhou devítku zahájila Thajka triple-bogey, zatímco její největší pronásledovatelka ve finále Hyo-Joo Kim proměnila více než 20metrový putt do birdie. Během pár minut se náskok smrknul na tři údery. Na dvanáctce už to bylo jen o dvě a o jednu na patnáctce, kde Kim proměnila další mega putt, tentokrát z šestnácti metrů. Na šestnáctce dala Jutanugarn birdie a k titulu ji stačilo zahrát alespoň jeden par na posledních dvou jamkách. Místo toho ale přišla dvě bogey.

O vítězství rozhodla čtvrtá jamka play-off a hra z bunkeru. Zatímco Kim si přihrála z písečné překážky pouze na pětimetrový putt, Jutanugarn poslala příhru z bunkeru na půl metru od jamky.

„Poté, co jsem měla náskok sedmi ran, a nakonec skončila v play-off, jsem už neměla žádná očekávání. Play-off bylo pro mě poslední šancí, jak vše zlomit, zahrát ránu, kterou jsem měla před sebou a být na sebe zase hrdá,“ uvedla Thajka, která si připsala své druhé vítězství na turnaji kategorie major.

SPILKOVÁ PŘI PREMIÉŘE NEPROŠLA CUTEM

První US Women's Open si na Shoal Creek zahrála Klára Spilková. Česká profesionálka se stejně jako ostatní hráčky musela vypořádat s nepříznivým počasím. Déšť hru přerušoval natolik, že kompletní druhé kolo bylo dohrané až v sobotu dopoledne. Spilková zahrála dvě kola za 75 ran a se skóre +6 neprošla o dvě rány cutem. 

LEADERBOARD