Golf v Leogangu: golfový zážitek v alpském ráji

Golf v Leogangu: golfový zážitek v alpském ráji

Plánujete golfovou dovolenou takříkajíc za hranicemi všedních dní, na kvalitních hřištích, ale přitom časově dosažitelnou i autem? Vyzkoušejte Rakousko. Třeba oblast Leogangu. V okruhu 50 kilometrů tady najdete pod alpskými vrcholky rozesetých šest hřišť včetně známého resortu v Zell am See. Jako tip ale vybíráme hřiště Golf Clubu Urslautal.


S ALOISEM ŽATKULIAKEM

Proč? Protože vás tahle osmnáctka prostě nadchne.

GC Urslautal

Proslulý golfový architekt Keith Preston, který zanechal naprosto nepřehlédnutelnou stopu i v Česku díky „svým“ hřištím v Pyšelích, na Albatrossu a Ypsilonce, zasadil osmnáctijamkové hřiště nedaleko Saalfeldenu do alpských kulis doslova mistrovsky. Na každé jamce se můžete kochat výhledy na alpské velikány, které nás Středoevropany berou za srdce. A samozřejmě si především užívat golf.

Přestože jste v Alpách, nemusíte mít obavy z žádné vysokohorské turistiky. Jednotlivé jamky jsou nádherně usazené na alpských loukách, žádné extrémní převýšení, žádné dlouhé přechody. Jen tu a tam mírné převýšení, lehce modelované fairwaye, ale také rafinovaně – nikoliv záludně – umístěné všemožné překážky. Od klasických bunkerů přes potůčky, jezírka různých velikostí, až po biozony.

Od první jamky si tak trochu připadáte jako v neuvěřitelně velkoryse pojatém amfiteátru obklopeným ze všech stran alpskými štíty. Dalším koloritem jsou rozkvetlé horské louky, pasoucí se dobytek a malebná horská stavení všeho druhu a velikosti. Vše dohromady tvoří neobyčejně ladící a harmonický celek.

Hřiště s parem 71 má z bílých bezmála šest tisíc metrů, ze žlutých 5738 metrů a na dámy s červených čeká 4933 metrů golfové zábavy. Ale také zajímavých a sportovních výzev. První devítka je přece jen o něco členitější a tím pádem i náročnější na přesnou hru. Velkým kladem je, že ani na jediné jamce nehrajete první ránu z týčka naslepo – pokaždé hned vidíte výsledek svého úsilí.

Druhá devítka je o poznání rovnější, tak nějak klidnější, proto leckdy dojde beztrestného odpuštění i poněkud méně přesná rána. Co potěší nejspíš každého golfistu, pro něhož není pravidlem trefování fairwayí, jsou i nakrátko střižené roughy, které nejenže umožní nalézt míček, ale především ho odehrát do míst o poznání bezpečnějších.

Do nezbytné „výbavy“ resortu patří ještě i trojlístek tříparových jamek pro začátečníky i bez karty, skvělé tréninkové zázemí včetně rozsáhlého drivingu a klubovna s restaurací a terasou, na které je posezení po hře velice příjemnou tečkou.

GC Gut Brandlhof

Opět jen pár kilometrů od Saalfeldenu se v úzkém údolí Saalachtal ukrývá osmnáctka Golf Clubu Gut Brandlhof. Doslova ukrývá, protože na první pohled se by mohlo zdát, že se do tak sevřeného prostoru ani osmnáct jamek poskládat nedá. Pravda, při naší návštěvě bylo bohužel v provozu pouze devět jamek, takže to byl golfový zážitek tak nějak poloviční. I kvůli nepříjemnému a vytrvalému dešti…

Ani tady ale nepočítejte s žádným výrazným převýšením. O co méně výškových metrů na tomhle hřišti překonáte – a opravdu jich moc není – o to více vás čeká výzev především v podobě překonávání vodních překážek. Těch je na hřišti opravdu dost. Včetně řeky Saalach, přes kterou se hraje hned několikrát a která se během deště změnila z nenápadné a romantické říčky v pěkně dravou šelmu.

Pokud chcete vyrážet za golfem, ale i za jinými alpskými radovánkami – turistikou, ať už pěší, vysokohorskou, nebo na kolech – z jednoho místa, vyzkoušejte hotel Puradies (www.puradies.com).  Zaujme a nadchne vás svou jedinečnou architekturou, službami i rozmanitostí ubytovacích možností – od stylových pokojů, přes suity přímo v hotelu dokonce s vlastními lázněmi až po několik luxusně vybavených chat, tzv. chalets obklopujících hotel.

Kvalita služeb, servisu a všeho, co k hotelu patří, nejspíš nejlépe charakterizuje jeho samotný název Puradies. V něm se totiž skrývá to, co také nabízí: opravdový, nebo chcete-li čistý ráj.