PANNA nebo OREL? O hráči pro US Open rozhodoval hod mincí

PANNA nebo OREL? O hráči pro US Open rozhodoval hod mincí

V lokální kvalifikaci US Open došlo k opravdu hodně kuriózní situaci. Dva hráči se ocitli v Orange Tree Golf Clubu v Orlandu na posledním postupovém místě, ale dál mohl jít pouze jeden. K play-off ovšem nedošlo, protože oba hráči v domnění, že jejich výsledek na postup stačit nebude, z resortu zmizeli. O postupujícím tak rozhodli rozhodčí hodem mincí.


Shodou okolností byl jedním z hráčů Cristian DiMarco, syn trojnásobného vítěze na PGA Tour Chrise DiMarca. A právě on měl při hodu mincí smůlu. Volba padla na soupeře Luise Gagneho. Oba amatérští golfisté zahráli v Orange Tree Golf Clubu v paru a dělili poslední páté postupové místo.

Za takových okolností se pochopitelně hraje play-off, které má o postupujícím rozhodnout. Oba hráči ale z areálu prchli dřív, než měli. A tak o jejich osudu rozhodli rozhodčí.

Podle USGA šlo o naprosto regulérní způsob, jak určit postupujícího do finálové části kvalifikace. „The Florida State Golf Association, která kvalifikaci řídila, postupovala správně.  Hod mincí rozhoduje o posledním postupovém místě v případě nepřítomnosti hráčů, kteří se měli utkat v rozehrávce. Pokud by play-off měli hrát více než dva hráči, rozhodoval by los. Je ovšem nešťastné, že hráči nezůstali v resortu a že o postupu nerozhodovalo play-off,“ uvedla v oficiálním vyjádření USGA.

Cristian DiMarco, který tak přišel o možnost zahrát si své první US Open, litoval zbrklého úprku. „Mysleli jsme, že nemám žádnou šanci, že je to předem rozhodnuté,“ řekl s tím, že loni ve stejné kvalifikaci na stejném hřišti zahrál 71 (-1) a ani zdaleka se postupovými místům nepřiblížil.

„Je to pro mě lekce. Jsem strašně zklamaný, ale věřím, že nic zásadního to pro mou kariéru není. Doufám, že si zahraju US Open ještě mnohokrát,“ dodal. Přitom ještě nevěděl, že jeden z postupujících mu uvolnil místo a DiMarco jako první náhradník mohl o US Open dál snít. Další příležitost dostal v závěrečné kvalifikaci.  

Jeho soupeř Luis Gagne druhou šanci využil. Uspěl totiž i v závěrečné fázi kvalifikace v Bear’s Clubu, kde v pondělí nastřílel 68 a 70 ran. Se skóre šest ran pod par vyhrál a zajistil si vstupenku do Shinnecock Hills. „Nemám slov. Je to splněný sen,“ zářil golfista z Kostariky.

DiMarco skončil dělený třetí a protože tentokrát se hrálo jen o tři místa, znovu bylo na programu play-off. Na druhý pokus už se ho DiMarco zúčastnil. Sice v něm neuspěl, ale zajistil si alespoň status druhého náhradníka, tudíž naděje, že si zahraje US Open, stále žije.