SUPERFLIGHTY pro US Open: Kdo s kým a v kolik

SUPERFLIGHTY pro US Open: Kdo s kým a v kolik

Tohle by měla být setsakramentsky dobrá podívaná. Týden před startem US Open zveřejnila USGA složení flightů pro úvodní kola v Shinnecock Hills. A není náhodou, že ve trojicích na sebe narazí opravdu těžké váhy profesionálního golfu, které by tak měly být zárukou fenomenálních momentů. Na které superskupiny se mohou diváci těšit?


19:47 čtvrtek, 14:02 pátek: Justin Thomas, Tiger Woods, Dustin Johnson

Tiger Woods nastoupí k prvnímu US Open od roku 2015. Zároveň uběhne 10 let od jeho posledního vítězství na majoru, kterého dosáhl právě na US Open v roce 2008 na Torrey Pines. Od roku 2010 čeká na umístění v první desítce turnaje z velké čtyřky. Zahraje si se současnou světovou jedničkou Justinem Thomasem, který loni dosáhl na US Open nevídaného výsledku 63 v jednom kole, čímž vyrovnal rekord tohoto majoru. Třetím do party bude Dustin Johnson. Dlouhou dobu muž číslo jedna ve světovém pořadí předloni vyhrál US Open v Oakmontu. Loni ovšem neprošel cutem.

14:02 čtvrtek, 19:47 pátek: Rory McIlroy, Phil Mickelson, Jordan Spieth

Věčný čekatel na zisk titulu z US Open Phil Mickelson bude mít na Shinnecocku další možnost zlomit prokletí a k šesti druhým místům konečně přidat místo první. Jeho o dost mladší spoluhráči ve flightu Rory McIlroy a Jordan Spieth už pohár z US Open mají. McIlroy se ho dočkal v roce 2011 v Congressionalu, ale od té doby přidal už jen jedno top 10 z druhého majoru sezony. Jordan Spieth se svého premiérového triumfu dočkal v 21 letech na Chambers Bay v roce 2015. Také on ale v následujících letech příliš nezářil – v posledních dvou ročnících neskončil v první třicítce pořadí.

19:47 čtvrtek, 14:02 pátek: Adam Scott, Henrik Stenson, Martin Kaymer

Adam Scott měl namále. Po 67 startech na majorech v řadě mu hrozilo, že si letošní US Open nezahraje a skvostnou sérii nepřetržitých startů přeruší. Do první šedesátky světového pořadí se sice nevešel, ale zato uspěl v závěrečné fázi kvalifikace, kde si vstupenku do Shinnecocku zajistil o jednu ránu. Henrik Stenson má na US Open rozporuplné vzpomínky. Jeho nejlepším umístění je dělené čtvrté místo v Pinehurstu v roce 2014, v posledních dvou letech ale jednou z turnaje odstoupil a jednou neprošel cutem. Dvojnásobný major šampión Martin Kaymer už ví, jaké to je vyhrát US Open. Titulu se dočkal v roce 2014 právě v Pinehurstu. 

13:40 čtvrtek, 19:25 pátek: Bubba Watson, Jason Day, Brooks Koepka

Bubba Watson se po loňské protrápené sezoně letos vrátil ke svému standardu. Nejprve ovládl Genesis Open v únoru, aby o měsíc později slavil vítězství ve světové jamkovce. Na US Open má ovšem mizernou bilanci: Jen jednou skončil v top 10, ale šestkrát neprošel cutem z celkového počtu 11 startů. Také Jason Day je letos už dvojnásobným vítězem na PGA Tour. Radoval se na Farmers Insurance Open a druhý titul přidal na Wells Fargo Championship. A stejně jako Watson i Day neměl bůhvíjakou loňskou sezonu. Ale na US Open se mu daří – z dosavadních sedmi startů skončil hned pětkrát v top 10, z toho dvakrát druhý. Třetím hráčem ve flightu je loňský šampion US Open Brooks Koepka. Letos se vrátil po zranění, ovšem stopy na jeho výkonech to nezanechalo. Nedávno skončil druhý na Fort Worth Invitational a jedenáctý byl na The Players.  

14:13 čtvrtek, 19:58 pátek: Hideki Matsuyama, Marc Leishman, Rickie Fowler

Hideki Matsuyama loni dělil druhé místo na Erin Hills a k tomu přidal dvě vítězství na PGA Tour stejně jako o rok dříve. Letos na titul čeká. Marc Leishman dosud ještě nezískal ani jedno top 10, loni ovšem prožil nejlepší sezónu na tour, když dvakrát vyhrál. Rickie Fowler měl z této trojice k titulu na US Open nejblíž. V úžasné sezoně 2014, kdy skončil na všech majorech do pátého místa, bral z US Open druhou příčku. Pátý skončil loni na Erin Hills. Loni vyhrál turnaj PGA Tour Honda Classic.

19:14 čtvrtek, 13:29 pátek: Sergio García, Jon Rahm, Rafa Cabrera-Bello

Nesmírně zajímavé bude sledovat, jak si vedle sebe povedou tři Španělé García, Rahm a Cabrera-Bello. Nejvýše postavený na světovém žebříčku je nejmladší z nich Jon Rahm, aktuální světová čtyřka, která bude mít šanci se v příštím týdnu dostat až na trůn. Loňský vítěz Masters Sergio García má z US Open bohaté zkušenosti, vždyť už se zúčastnil 18 ročníků. Nejlépe skončil dělený třetí v roce 2005. Rafa Cabrera-Bello se výraznějšího úspěchu na majorech dočkal až loni, kdy skončil čtvrtý na The Open. Na US Open startoval čtyřikrát, nejlepšího umístění dosáhl předloni, když skončil na 32. místě.