Děláte si ze mě srandu?

Děláte si ze mě srandu?

Představujeme pár opravdu
podivných místních pravidel
 

Skoro každé golfové hřiště má své specifické rysy, které musí ošetřit tzv. místní pravidla. Když tedy navštívíte cizí hřiště, vždycky si je projděte – najdete je na vývěsce, na skórkartě nebo nějaké ceduli. Může vám to ušetřit jednu dvě rány nebo (jako v případě těch, která jsme vybrali pro náš přehled) vám to vyloudit pobavený úsměv na tváři.


RÁNA Z LÁVOVÉHO POLE

Když na hřišti Sky Mountain Golf Course ve městě Hurricane v Utahu minete fairway i rough, často najdete míček mezi vulkanickou horninou. Místní pravidlo proto hráčům dovoluje nosit s sebou 15. hůl, otloukánka, aby si nepoškodili ostatní hole.

 

VE HŘIŠTI,
A PŘITOM V AUTU

Pokud vám na 4. jamce Hanover Country Clubu v Abbottstownu v Pensylvánii zaletí míč za tyče vyznačující linii autu, je rána automaticky v autu, i když pak míček přistane ve hřišti. Podobné pravidlo o jakémsi „vzdušném autu“ mají i v minnesotském Winthrop Golf Clubu na 6. jamce. Pokud vám míč zaletí vpravo od vlajky, která je 180 metrů od týčka, je v autu. (V obou případech je účelem tohoto pravidla ochrana sousední jamky.)

 

TO JSEM Z TOHO JELEN

V Albertě se zvířata procházejí před golfisty jako někde na střelnici. Místní pravidlo na hřišti Banff Springs uvádí, že „pokud trefíte jelena nebo jiné zvíře, můžete ránu zahrát znovu bez trestu“. Také hřiště Jasper Park Lodge vztahuje pravidlo na veškerou zvířenu: „Pokud trefíte jakékoli divoké zvíře, můžete ránu bez trestu opakovat.“

 

ZVÍŘECÍ KLEPTOMANI

Zvířata na Aljašce jdou ještě dál. Místní pravidlo v North Star Golf Clubu ve městě Fairbanks (nejseverněji položené hřiště v USA) uvádí: „Pokud vám havran nebo liška odnesou míč, můžete na místě tohoto zločinu beztrestně spustit nový míč.“

 

V ŘÍŠI FANTAZIE

Na hřišti Bogalusa Country Clubu v Louisianě měli při navrhování tak málo místa, že na 1. jamce (416metrovém doglegu) je zakreslena vodní překážka, která ve skutečnosti neexistuje. Teoreticky má pohlcovat nepřesné druhé rány a přinutit golfisty, aby jamku hráli jako par 5.

 

ZAŘÍKÁVAČ HADŮ

Na hřišti Lake Powell National Golf Course v Arizoně může přijít ke slovu „občasné chřestýšové pravidlo“, a to v případě, že váš míč přistane v blízkosti chřestýše. Smíte míč zvednout, bez trestu ho spustit… a pak zřejmě rychle odpálit a vzít nohy na ramena.

 

HRAVÍ TLUSTOKOŽCI

Myslíte, že stádo slonů je dostatečným důvodem pro beztrestnou úlevu? Omyl – v Elephant Hills Golf Clubu poblíž Viktoriiných vodopádů v Zimbabwe platí místní pravidlo, že golfista „se smí k míči vrátit a musí ho hrát, jak leží, bez ohledu na to, zda na něj zvíře stouplo, či nikoli“.

 

„NEŠLÁPL JSTE DO NĚČEHO?“

Na hřišti Royal North Devon v Anglii se volně pasou ovce i koně. Hrajete tedy v podstatě na pastvině, což přináší svá specifika. Místní pravidlo určuje, jak si poradit s jistou smrdutou záležitostí: „Pokud váš míč leží v tuhém či tekutém hnoji nebo se ho dotýká, můžete ho zvednout, očistit a spustit bez trestu.“ V Tavistock Golf Clubu v jihozápadní Anglii výslovně uvádějí, že hráč si „nesmí vzít úlevu, pokud mrva překáží jeho postoji“. Jinými slovy nemusíte z lejna hrát, ale možná si do něj budete muset stoupnout. Na stejném hřišti si ale můžete vzít na greenu úlevu od jiných stop koňské přítomnosti, včetně „otisku kopyta, okusu [nebo] trávy spálené močí“.

 

TAK TROCHU JINÉ HOLE-IN-ONE

V Caverns Country Clubu v Luray ve Virginii leží uprostřed pětiparové 1. jamky vstup do jeskyně. Když ho trefíte, nedostanete kolo zdarma, ale můžete použít nový míč – a dropovat bez trestu.

 

LEPŠÍ POLOVINA

Na historickém hřišti Oakhurst Links v Západní Virginii, kde lidé hrají hickory golf v dobovém oblečení, mají místní pravidlo určující, co má hráč udělat, když se mu během hry rozpadne gumový míč: Dohrát jamku největší kusem, který z míče zbyl.

 

VÝBUŠNÉ PRAVIDLO

Hrát půlkou míče asi není legrace, ale co takhle odehrát všech 18 jamek, zatímco kolem vás vybuchují bomby? V roce 1940 měli v Richmond Golf Clubu v anglickém Surrey sedm pravidel, mimo jiné toto: „Hráč, jehož úder ovlivní nečekaná exploze, může hrát z téhož místa znovu. Trest: jedna rána.“