KATEŘINA KRÁSOVÁ: Profesionální golf? Brzy jsem zjistila, že to tak jednoduché nebude

KATEŘINA KRÁSOVÁ: Profesionální golf? Brzy jsem zjistila, že to tak jednoduché nebude

V květnu úspěšně ukončila studium na Florida International University a hned poté řešila, co dál. Kateřinu Krásovou si mnozí pamatují jako nadějnou českou amatérku, mimo jiné vítězku mezinárodního juniorského mistrovství České republiky. Teď už u jejího jména hendikep nenajdou. Půvabná golfistka totiž posílila řady českých profesionálek, kde ovšem záhy naráží na mnohá úskalí.


Jednoduchý nebyl ani přesun za oceán v roce 2014. Odloučení od rodiny, přátel, velká dřina na tréninku i ve škole, na to všechno si musela nějaký čas zvykat. „Byla to i taková vysoká škola života. Člověk neustále běhá z posilovny do školy, pak na turnaj, na zkoušky…času na oddych nebylo mnoho. Ale jsem za to ráda. Amerika mi dala rozhled,“ shrnuje svou studijní etapu.

NEBUDE VÁM PŘECI JEN V NĚČEM FLORIDA CHYBĚT?

Počasí a pár velice zajímavých lidí, které jsem potkala, mi chybět budou. Ale neplánuji se tam vrátit, po čtyřech letech tam jsem si uvědomila, že mi chybí Evropa. Zajímám se o umění, a to evropské mi tu prostě chybí. Přijde mi, že v Evropě jsou navíc stále vřelejší mezilidské vztahy. Lidi se baví víc mezi sebou. S holkami na pokoji jsme si psali na mobilu, to lidi oddaluje.

ČEKÁ VÁS NOVÁ KAPITOLA – PROFESIONÁLNÍ GOLF. KDY JSTE SE DEFINITVNĚ ROZHODLA VYDAT TOUTO CESTOU?

Už když jsem nastupovala na školu, tak jsem na ni šla s cílem se jednou profesionalizovat. A jelikož jsem chtěla pokračovat i ve studiu, Amerika pro mě byla jasnou volbou. Teď už profesionálkou jsem a brzy zjišťuji, že to tak jednoduché nebude.

CO JE NA PŘESTUPU MEZI PROFÍKY NEJTĚŽŠÍ?

Všechno musíte důkladně promýšlet, ale přitom se rozhodovat rychle. Dřív jsem si myslela, že si prostě budu hrát golf, když mi to půjde, ale teď musím řešit náklady, trénink, plánování, lidi, kteří mi v tom budou pomáhat. Za to jsem moc vděčná rodičům, kteří mě nadále podporují. Do budoucna těch lidi ale budu potřebovat víc.

VE FINSKU JSTE ABSOLVOVALA PRVNÍ TURNAJ LETAS JAKO PROFESIONÁLKA. CO VÁM UKÁZAL?

Mou ne zrovna stoprocentní připravenost. Doprava tam byla složitá, neměla jsem ani jeden den volný. Prostě jsem si to celé špatně naplánovala. Přicestovala jsem tam hned po vítězství na Czech PGA TOUR v Kácově. Každopádně mi to ukázalo, jak se na takový turnaj příště lépe připravit. Jsem strašně vděčná České golfové federaci, že takové turnaje můžu hrát a sbírat na nich zkušenosti. Teď se ještě musím naučit, jak si lépe věci organizovat, kde například ušetřit, a hlavně musím zůstat trpělivá. Trpělivost je v golfu na prvním místě. Musím postupnými krůčky zlepšovat svou hru, zdokonalovat se ve všem, pak přijdou i výsledky.

TEĎ VÁS ČEKÁ PREMIÉRA PŘED DOMÁCÍM PUBLIKEM NA KONOPIŠTI, KDE SE HRAJE DALŠÍ PODNIK LETAS. JAK PROBÍHALY PŘÍPRAVY?

V úterý jsem si zahrála devítku, ve středu oficiální cvičné kolo a ještě předtím jsem trénovala na Černém Mostě. Soustředila jsem se jen na lehké úpravy, na to, co mi nešlo ve Finsku. Na Konopiště a hřiště Radecký se už moc těším. Mám ho radši než D’Este. Vždycky jsem tu strašně ráda hrála, hřiště mi sedí. Jako malá jsem tu vyhrávala komerční turnaje, takže snad se mi bude dařit i teď, i když je tu nesmírně silná konkurence.

AŽ TURNAJ NA KONOPIŠTI SKONČÍ, CO BUDE DÁL?

Od České golfové federace jsem obdržela kartu na LETAS do Švýcarska, tam už se taky moc těším. Program na červenec budu teprve plánovat. Ale pravděpodobně budu hrát turnaje z Czech PGA Tour a kdykoliv by se naskytla šance hrát LETAS, ráda na ni pojedu. A podle toho, jak se bude odvíjet sezóna v létě, bych zvážila účast v q-school Ladies European Tour.