US Open bude bez bývalého vítěze. USGA zamítla jeho žádost

US Open bude bez bývalého vítěze. USGA zamítla jeho žádost

Je dvojnásobným vítězem US Open, před 14 lety vyhrál v Shinnecock Hills, kde se hraje i letos. Navíc si stále udržuje solidní výkonnost. Retief Goosen však letošní ročník amerického majoru hrát nebude. Důvod? Výsledkovou cestou se nekvalifikoval a když požádal USGA o pozvánku, byl odmítnut.


Poslední vítěz US Open z Shinnecock Hills může turnaj sledovat pouze z televize. Pozvánku od USGA podruhé nedostal. „Jen sedmi hráčům v historii jsme poslali více než jednu pozvánku. Retief o ni zažádal už před dvěma lety, a dostal ji,“ vysvětloval generální ředitel pro pravidla a turnaje Open.

Těch sedm hráčů, kteří dostali pozvánku víc než jednou, jsou členové Světové síně slávy: Jack Nicklaus, Hale Irwin, Gary Player, Lee Trevino, Arnold Palmer, Tom Watson a Seve Ballesteros. První čtyři jsou vícenásobní šampióni US Open, Palmer a Watson vyhráli Open jednou a Ballesteros Open nikdy nevyhrál, ale na US Open hrál také na speciální pozvánku.

Goosen žádal o pozvánku do Oakmontu 2016. Dostal ji. Letos nikoliv. Šéf USGA Mike Davis ovšem tvrdí, že jeden z řídích orgánů v golfu nepostupuje v udělování divokých karet tak, že když už jednu pozvánku udělí, druhou nedává. „Takhle to dělat nemůže. Pokud tím začneme říkat, že hráč, který nedostal pozvánku jeden rok, má záruku v dalším roce, dostaneme se do těžké pozice. Co když ten hráč nebude konkurenceschopný nebo nebude hrát? Máme se tím zavazovat k udělení pozvánky?“

V případě Goosena však nejde o nekonkurenceschopnost. Ani o to, že by nehrál. Letos uhrál tři umístění v top 20 na PGA Tour, minulý týden v Memphisu byl dokonce šestý.

Speciální pozvánky uděluje USGA od roku 1950, kdy byl Ben Hogan 11 měsíců mimo hru po vážné nehodě a nekvalifikoval se do turnaje řádnou cestou. Od té doby dostávali pozvánky bývalí vítězové US Open, zvláště ti, kdo měli na konkrétním hřišti obhajovat nebo 11 let po vítězství v jejich první sezóně, kdy se nekvalifikovali svými výsledky. Touhle cestou si US Open zahrál Hale Irwin v roce 1990, a vyhrál ho.

Goosena zaskočila pozvánka před dvěma lety. Překvapivější ale je, že právě letos ji nedostal. O pozvánku žádal také Corey Pavin. Také neuspěl. V jeho případě je však rozhodnutí USGA přijatelnější. Je mu 59 let a poslední major hrál v roce 2010.