MICKELSONOVI tikají hodiny. Zlomí konečně prokletí na US OPEN?

MICKELSONOVI tikají hodiny. Zlomí konečně prokletí na US OPEN?

Léta přibývají a v kolonce titulů z US Open stále svítí Philu Mickelsonovi nula. Sedmačtyřicetiletý Američan bude mít v tomto týdnu na Shinnecock Hills další šanci zlomit prokletí a konečně slavný major vyhrát. „Mým cílem je vyhrát všechny majory. Není to nic, před čím bych měl ustupovat,“ říká.


Lefty to bere tak, jak to je. Nehroutí se z každého promarněného pokusu, ale v podvědomí pětinásobného major šampiona je pochopitelně obrovská touha dokončit rozdělanou práci a zkompletovat kariérní Grand Slam.

„Teď, když už jsem vyhrál ostatní tři majory, je pro mě US Open specifické,“ netají se. Šestkrát skončil těsně pod vrcholem, jednou byl druhý i v Shinnecock Hills. V posledních letech byl pro něj ale titul z amerického Open nedostižnou metou. Před dvěma lety neprošel cutem a loni upřednostnil promoci své dcery.

Letošní ročník může být jiný. Mickelson se po pěti letech dočkal turnajového titulu, když ovládl podnik WGC v Mexiku. A připomínal se i na dalších akcích. Má formu a hodlá ji zužitkovat na hřišti, které bude odměňovat precizní údery.

„Testována bude krátká hra, puttování, železa i driver.“ Hráči s komplexní hrou budou v neděli útočit na titul.

Mezi nimi by rád byl i Mickelson, který může využívat zkušeností z předchozích ročníků. A především z roku 2004, kdy o dvě rány zaostal za vítězným Retiefem Goosenem, ale i z roku 1995.  „Z těch zklamání si beru ponaučení. Například v roce 1995 jsem na Shinnecock Hills hrál šestnáctku 6 nad par. Prohrál jsem o čtyři. Kdybych tu jamku zahrál jen v paru, vyhrál bych,“ připomíná nelichotivou bilanci z pětiparové jamky. „Tahle zkušenost mi může pomoci hrát tento týden lépe,“ dodává.

Lefty svůj hon za prvním titulem z US Open zahájí ve trojici s Rorym McIlroyem a Jordanem Spiethem. Shodou okolností rovněž s hráči, kterým zbývá poslední krůček ke zkompletování golfového Grand Slamu. Na rozdíl od Mickelsona jim ale golfové hodiny ještě nebijí.