KOEPKA obhájil titul z US OPEN: O tom se mi ani nesnilo, rozplýval se

KOEPKA obhájil titul z US OPEN: O tom se mi ani nesnilo, rozplýval se

Brooks Koepka je po roce znovu šampionem US Open. Ve finálovém kole zahrál dvě pod par a před Tommy Fleetwoodem, který se blýskl na závěr 63 ranami, zvítězil o jeden úder. Koepka se stal sedmým golfistou v historii, který dokázal obhájit titul na US Open. Naposledy se povedlo Curtisu Strangovi v letech 1988–1989.


„Ještě mi to pořád nedošlo,“ soukal ze sebe teď už dvojnásobný major šampion. Koepka svým triumfem potvrdil, že je mužem velkých okamžiků. Loni vítězným skóre -16 na Erin Hills překvapil, letos si poradil i s brutálním hřištěm Shinnecock Hills. Nezastavilo ho ani 75 (+5) v úvodu.

 V závěru turnaje měl být jeho největším soupeřem Dustin Johnson. Šampion US Open 2016 však v neděli nenašel recept na zrádné hřiště. Až příliš často chyboval, a na Koepku tolik potřebný tlak nevyvíjel. Nedařilo se to ani Danielu Bergerovi a Tony Fianuovi, kteří vstupovali do finále jako lídři.

Poněkud překvapivě, ale zcela zaslouženě se tak nejobávanějším soupeřem pro Koepku stal Tommy Fleetwood. Angličan dokonce útočil na rekord US Open, na osmnáctce měl před sebou dvoumetrový putt do 62, ale minul. Fantastické kolo pro něj končilo hořce. Právě tato rána ho nakonec stála play-off. 

„Upřímně, vůbec jsem si nemyslel, že bych byl mimo hru,“ řekl Fleetwood, který na lídry před startem kola ztrácel šest ran. Už loni skončil na čtvrtém místě a i letos měl šanci vyhrát. „Potřeboval jsem dobrý start,“ prohlásil. To se také povedlo. Čtyři birdie zahrál na prvních sedmi jamkách, pak přidal sérii čtyř v řadě na druhé devítce.

Koepka věděl, že pokud chce vyhrát, musí dohrát se skóre +1 a nižším. V klíčových okamžicích zachraňoval putty pary, na jedenáctce bogey. Na osmnáctce si mohl dovolit bogey. Pak už se mohl těšit na přebírání trofeje pro vítěze US Open.

„Každý říkal, že Erin Hills bylo pro mě jako stvořené, ale vyhovovalo hře mnoha bomberů. Mně se jen dařilo o něco víc. Letos to bylo typické US Open, kde vyhrává jedna nad par. Byl to boj, ale nemůžu být šťastnější. O tomhle se mi ani nesnilo,“ uzavřel novopečený šampion. 

OBHÁJCI TITULŮ Z US OPEN

 

1903 – 1905 Willie Anderson

1911 – 1912 John McDermott

1929 – 1930 Bobby Jones

1937 – 1938 Ralph Guldahl

1950 – 1951 Ben Hogan

1988 – 1989 Curtis Strange

2017 – 2018 Brooks Koepka