MICKELSON po zkratu na US Open nabízel odstoupení

MICKELSON po zkratu na US Open nabízel odstoupení

Phil Mickelson se zapsal do historie letošního US Open jinak, než bývá zvykem. Neútočil na titul, neskončil posedmé druhý, místo toho řadu lidí pořádně naštval. Na třinácté jamce třetího kola totiž udeřil svůj míček v pohybu na greenu, za což byl následně penalizován dvěma trestnými ranami. Po vlně kritiky pak nabízel šéfovi USGA odstoupení z turnaje.


Ten moment jako by byl vyústěním napjaté atmosféry, která v sobotu v Shinneccock Hills panovala. Hráči se s hřištěm prali, řada z nich kroutila hlavou nad brutálně těžkým hřištěm. Mnozí si po dohrání na setup linksové osmnáctky stěžovali. Phil Mickelson dal svou frustraci najevo na třináctém greenu.

Když jeho putt na bogey minul jamku a míček prchal dál za jamku a pravděpodobně by se ani neudržel na greenu, rozeběhl se a kutálející se balonek zahrál. I se dvěma trestnými si odnesl z jamky desítku a čekal, jakou dohru incident bude mít. 

„Věděl jsem, že za to dostanu dvě trestné rány. Netuším, jestli bych se zachránil ranou zpoza greenu za bunkerem, proto jsem raději přijal trest a dohrál to na greenu. Nikoho jsem tím nechtěl urazit nebo poškodit,“ vyjadřoval se k zvláštnímu okamžiku.

Mimochodem, celá situace rozproudila debatu o pravidlech golfu. USGA v prohlášení uvedla, že Mickelson porušil pravidlo 14-5 Hra pohybujícím se míčem, Objevily se ale i názory, že Mickelsonův přestupek mohl být posouzen dle pravidla 1-2 Ovlivňování pohybu míče nebo změna fyzických podmínek. V závažných případech pak může soutěžní výbor hráče diskvalifikovat.

„Phil míček nezastavil, ani nezměnil jeho fyzické podmínky. Pravidlo 14-5 výslovně hovoří o případu, kdy hráč zahraje míč v pohybu. Proto jsme pracovali s tímto pravidlem,“ objasnil John Bodenhammer z USGA.

Po vlně kritiky, které se Mickelsonovi dostalo na turnaji i na sociálních sítích, levoruký golfista zvažoval odstoupení z turnaje. „Když to slyšel, volal Miku Davisovi (výkonný ředitel USGA) a řekl mu, že jestli se dopustil něčeho, co je za hranicí, okamžitě odstoupí,“ uvedla manželka Mickelsona Amy.

„Nebyl to jeho nejsvětlejší okamžik, ale snad se z toho poučí. Každý přece děláme chyby,“ dodala Mickelsonova žena. Lefty turnaj dohrál, v neděli zahrál 69 a obsadil konečné dělené 48. místo.