JIŘÍ ZUSKA: St. Andrews je pro golfistu nezapomenutelný zážitek, pro mě určitě TOP

JIŘÍ ZUSKA: St. Andrews je pro golfistu nezapomenutelný zážitek, pro mě určitě TOP

Za poslední měsíc se v životě Jiřího Zusky událo opravdu hodně. V květnu složil zkoušku z dospělosti, pak si znovu zahrál Challenge Tour na Kunětické Hoře, drtivě zvítězil v turnaji pro nejlepší české amatéry v Šilheřovicích a nedávno poprvé vstoupil na posvátnou půdu kolébky golfu v St. Andrews. Perspektivní český golfista se zkrátka ani chvíli nenudil.


Nejprve na pár dní odložil hole do kouta, aby se mohl v klidu připravit na maturitu. U zkoušek uspěl, byť s drobnými zádrhely. „Z cizích jazyků jsem měl jedničku, zbytek po trojkách. Pro mě ale bylo klíčové zkoušky splnit, tím jsem si totiž zajistil vstupenku na americkou univerzitu,“ říká devatenáctiletý golfista, který po letních prázdninách zamíří na University of Louisville do amerického Kentucky.

Myšlenkami ještě ve škole byl v předposledním květnovém týdnu na Kunětické Hoře, kam posedmé zamířila Challenge Tour. Zuskovi turnaj nesedl. Za cutem zaostal o osm ran. „Tam jsem moc nezaperlil, ale dařit se pořád zkrátka nemůže,“ nedělal si z výsledku těžkou hlavu. Vždyť turnaje druhé evropské profesionální série jsou pro tak mladého hráče, kterým Zuska je, především obrovskou zkušeností.

Do Šilheřovic o týden později už přijel Jiří Zuska odpočatý a plně soustředěný na golf. Soupeři jeho zběsilému tempu vůbec nestíhali, Zuska hřiště rozsápal osmnácti údery pod par. Druhý v pořadí Vojtěch Kostelka zaostal za vítězem o stejný počet úderů. „Hřiště pro mě bylo velmi krátké, hlavně jsem se ale cítil uvolněně. A kdybych netrefoval drivy, asi by se to vyvíjelo jinak,“ odhaduje Zuska.

Moje poprvé v St. Andrews

Kolébka golfu. Sen každého golfisty. To je St. Andrews a zvláště pak hřiště Old Course ležící na východním pobřeží Skotska. Jiří Zuska měl možnost zahrát si na slavné osmnáctce v rámci prestižního amatérského turnaje St. Andrews Links Trophy. V něm si hráči vyzkoušeli jak Old Course, tak sousedící New Course. Zuska zahrál na New Course jednu nad par (72), na Old Course, kde slavili triumfy z The Open Tiger Woods, Seve Ballesteros, Nick Faldo i Jack Nicklaus, dvě pod. Bezpečně prošel cutem a historický klenot si mohl vychutnat ještě dvakrát. 

„V St. Andrews jsem byl poprvé v životě. Pro golfistu je to nezapomenutelný zážitek. Pravé linksové hřiště, které je zatraceně těžké, pokud se zvedne vítr. Já hrál natolik dobře, abych prošel cutem. Bohužel se mi přestalo dařit v závěrečných kolech. Ale hlavu si z toho nedělám, bylo skvělé tam vůbec být. Je to jedno z nejhezčích hřišť světa, pro mě zatím rozhodně top“ hodnotil svůj premiérový zážitek v golfové mekce.

A co proslulý drive přes hotel vedle sedmnácté jamky? „Nezdá se to, ale člověk může mířit hodně vpravo. Mně to ale pocitově moc nesedělo, tak jsem hrál raději na jistotu více vlevo a hotelu se raději vyhnul.“ Nezbytná fotografie na slavném můstku Swilken Bridge na osmnáctce byla i pro českého golfistu povinností. Pozoruhodné však byly i údaje na lístku s pin pozicemi, které obdržel před startem prvního kola. 

„Docela jsem se zděsil, když jsem viděl na jedné jamce 83 metrů od okraje greenu. Osmdesátimetrový putt? To si nedovedu představit. Můj nejdelší putt v turnaji měřil odhadem 40 metrů, byl z toho trojputt. Jinak jsem ale na tak rozlehlých greenech puttoval velmi dobře, za všechna kola jsem měl vlastně jen dva trojputty,“ těšilo Zusku. Samozřejmostí byly i putty z okolí greenu. Kde není rough, tam se bral do ruky putter. „Pokud se nehraje přes bunker, hraje se putterem skoro pokaždé, když minete green. Greeny byly dost rychlé, ale to už je u hřišť poblíž moře docela normální, vítr je vyfouká,“ dodává.

Ze St. Andrews si tak Jiří Zuska odvezl nejen dobré umístění v turnaji, ale především zážitek na celý život. A kdo ví, třeba se do rodiště zeleného sportu vrátí jako účastník jediného evropského majoru.