Lieser byl blízko senzaci. V Polsku prohrál až na desáté jamce play-off

Lieser byl blízko senzaci. V Polsku prohrál až na desáté jamce play-off

Česká republika nebude mít třetího vítěze na Pro Golf Tour. Ondřej Lieser ve středu bojoval, seč mu síly stačily, ale nakonec podlehl po urputném boji na desáté jamce play-off Francouzi Decottignies Lafonovi. Z Polska tak odjíždí jako druhý hráč konečného pořadí. Skvěle rozehraný turnaj měl i Aleš Kořínek, finále mu ale nevyšlo a skončil pátý.


Lieser vstupoval do finálového kola z druhého místa a na skóre -12, lepší byl jen Aleš Kořínek o jednu ránu. Český flight ve finále více vyhovoval Lieserovi, který si na první devítce připsal hned pět birdie. Další přidal na dvanáctce a mířil za svým premiérovým triumfem.

V samotném závěru kola ho ovšem dorovnal Francouz Mathieu Decottingnies Lafon, a oba hráče čekalo play-off. Rozehrávka mezi nejlepšími dvěma muži se však změnila v nekonečný boj o vítězství.

Jak Lieser, tak francouzský golfista hráli shodně devět přidaných jamek. Až na desáté jamce o triumfu rozhodl Francouz berdíkem. Oba hráči byli navíc jedinou ránu od překonání téměř 70 let starého rekordu v počtu jamek jedné rozehrávky. V roce 1949 se hrálo jedenáct jamek navíc na Motor City Open v rámci PGA Tour.

V Evropě se ale nikdy víc jamek v prodloužení nehrálo. Rekord European Tour se zastavil na devíti jamkách. Ondřej Lieser se nyní tímto rekordem postaral společně s Lafonem o přepsání historie golfu. Třetím šampionem z České republiky se však těsně nestal. Na Pro Golf Tour zatím vyhráli jen Karel Skopový (3x) a Stanislav Matuš (2x). 

Ještě lepší výchozí pozici měl před startem finálového kola Aleš Kořínek. Dvě kola hrál suverénně a zaslouženě vedl. Finálové kolo a tíha okamžiku zřejmě zapůsobila. V úvodu si připsal bogey na pětiparové jamce, bleskurychle se vrátil do hry třemi birdie v řadě, ale dalšími dvěma bogey už jeho šance na titul výrazně ochably. Ani na druhé devítce nepřišlo zlepšení, Kořínek skončil dělený pátý.

Cutem do finálového kola prošli ještě další dva Češi. Martin Příhoda po dvou kolech 70-68 nezvládl v Polsku finiš a po 77 ranách ve středu skončil na 38. místě se skóre +5. Michal Pospíšil zahrál i do třetice pod par, když finále zvládl dvě rány pod par a celkově s -7 obsadil dělené 19. místo.

LEADERBOARD