LIESER po prohraném maratónu: Připadal jsem si jak na BEAT the PRO

LIESER po prohraném maratónu: Připadal jsem si jak na BEAT the PRO

Jedna jediná rána. Tolik dělilo Ondřeje Liesera od prvního titulu ze série Pro Golf Tour v Polsku. Český golfista se o vítězný úder přetahoval ve středečním finále s Francouzem Decottingniesem Lafonem až do soumraku. Za celý den absolvoval 42 jamek. Dvanáctkrát se přitom postavil na odpaliště osmnácté jamky.


V jednu chvíli to vypadalo, že souboj mezi oběma hráči nebude mít vítěze. Poté, co Lieser i Decottingnies Lafon dohráli v řádné hrací době se skóre -18, přišlo na řadu play-off. Ani v něm ale nebylo o novém šampionovi dlouho jasno. Konkrétně hodinu a osmačtyřicet minut. Tak dlouho trvalo prodloužení.

Pro českého profesionála skončilo smutně. Na desáté jamce s Francouzem prohrál. „Jsem rád, že to mám za sebou,“ funěl po náročném dni Lieser. Porážka pochopitelně mrzela, na druhou stranu bylo závěrečné birdie Francouze tak trochu vysvobozením po vyčerpávajícím finiši. 

„Únava už se podepsala na výkonu na posledních sedmi osmi jamkách kola, tam už jsem se spíš zachraňoval,“ popisoval Lieser svou poslední devítku. A i když to byl on, kdo v play-off na úvodních jamkách tlačil, v závěru už mu síly došly kompletně. „Už jsem nemohl, nebyl tam ani žádný adrenalin, tělo mělo dost, a nakonec vypnula i hlava,“ líčil zklamaný Lieser.

Šestadvacetiletý golfista si skutečně sáhl na dno fyzických sil. Ve středu ráno dohrával čtrnáct jamek druhého kola, které bylo v úterý přerušené kvůli nepříznivému počasí. Pak se vrhnul do finálového kola na osmnáct jamek, v němž zahrál čistě bez jediného škobrtnutí v podobě bogey a se šesti birdie. A na závěr si střihnul deset jamek play-off. 

„Už jsem si připadal jako na Beat the Pro,“ připomněl Lieser formát, ve kterém se nespočet amatérských hráčů na komerčních turnajích snaží porazit profíka, který tak absolvuje jednu jamku za den třeba i patnáctkrát. K tomu Lieser opravdu daleko neměl. Tříparovou osmnáctku hřiště Gradi si totiž ve středu prošel dvanáctkrát! Jednou v rámci dohrávky druhého kola, jednou ve třetím kole a desetkrát v play-off. 

Rekordní play-off Pro Golf Tour v Polsku

Foto: Facebook PGT

Ondřej Lieser se sice nezapsal do historie turnaje jako vítěz, ale jeden zajímavý primát mu patřit bude. Společně s Francouzem totiž překonali rekord v počtu odehraných jamek v play-off na profesionálních sériích v Evropě. Ten dosud patřil Raphaelu Jacquelinovi, Felipe Aguilarovi a Maxi Kiefferovi, kteří v roce 2013 došli na Open de France (European Tour) až na devátou jamku tzv. náhlé smrti. Světový rekord Sudden Death (náhlá smrt) play-off drží dvojice Cary Middlecoff a Lloyd Mangrum. Oba dva major šampioni se o vítězství na Motor City Open 1949 přetahovali jedenáct jamek.

Pro Golf Tour Play-off rekord (Foto: Twitter PGT)

Foto: Twitter PGT

A co na svůj počin říká český golfista? „Je to fajn. Jen škoda, že budu zapsaný v kolonce poražený a ne jako vítěz,“ vstřebává stále zklamání. Ondřej Lieser se ale za svůj výkon rozhodně stydět nemusí. Během tří kol zahrál celkem 18 ran pod par a před blížícím se domácím podnikem Challenge Tour na Zbraslavi je v ve vynikající formě.

„Takhle dobře se cítím už od zimy, ale až teď se to všechno konečně sešlo. Hřiště bylo spíše technické, bylo třeba umisťovat železa do správných míst. Já si navíc dobře přihrával wedžemi. Puttoval jsem dobře, ale v mnoha případech jsem v podstatě jen doklepával do birdie. Myslím ale, že zlomový moment přišel v Lázních Bohdaneč, kde jsem začal skórovat. Od té doby mi to tam padá,“ připomíná svůj nedávný triumf na Czech PGA. 

Po vyčerpávajícím turnaji v Polsku a dlouhé cestě domů čeká Ondřeje Liesera jeden den volna. Pak už začnou přípravy na Prague Golf Challenge na Zbraslavi. „V pátek a v sobotu budu ještě trénovat ve Mstěticích, v pondělí se chystám na cvičné kolo na Zbraslav, v úterý si dám minimálně driving a ve středu si možná zahraju Pro-Am. Od čtvrtka se jde na to,“ burcuje se před startem domácího podniku druhé evropské profesionální série.

Ondřej Lieser obsadil na stupňích vítězů Polish Open druhé místo

Ondřej Lieser obsadil na stupňích vítězů Polish Open druhé místo (Foto: Facebook PGT)