NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S v prodeji

Končí vaše míčky poslední dobou neobvykle často v bunkerech, tedy v písku, vlastně „na pláži“? Třeba vám chtějí něco naznačit. Možná nadešel čas odjet na dovolenou. A je to poněkud zvláštní, protože golfisté se v tomto případě obvykle dělí na dvě skupiny – a těžko odhadnout, která z nich je ta větší: na ty, kdo se jako první podívají na mapu, kolik hřišť mají v okolí pobytu, a na ty, kdo se podívají na mapu také, ale chtějí se ubezpečit, že žádná golfová hřiště v blízkosti jejich pobytu nejsou. Obě varianty jsou pořádku. První skupina hráčů jede na dovolenou za golfem, druhá si jede od golfu odpočinout.


Ať už tak nebo tak, zkuste si v průběhu léta odpočinout od starostí a užít si golf v jeho pravé podstatě. Pro nás rekreační hráče by měl golf více než o sportovním výsledku být o radosti. A pokud už se třeba dostanete do sporu s jiným soutěživých hráčem, vzpomeňte si na staré psy, kteří už vědí, že tyto nesmyslné momenty nebo spory lze přejít i s úsměvem na rtech a důstojným mlčením. Nejde přece o život a kazit si dny volna okopáváním kotníků ani za těch několik minut nestojí. (G)

P.S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

Hezké léto a (ne)uhrajte se golfem.

 

CO NOVÉHO SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

 

DAVID FEHERTY
V OČÍCH SLZY, NA RTECH ÚSMĚV

NA PÓDIU V SÍNI ATLANTSKÉHO SYMFONICKÉHO ORCHESTRU je už téměř dvě hodiny. Má před sebou asi 1200 posluchačů, kteří se přestali smát jenom ve chvíli, kdy jim jedna jeho historka způsobila křeč bránice. „S Tigerem Woodsem je víc legrace, než byste čekali,“ vypráví Feherty. „Jednou jsem s ním šel do CBS a on si narazil klobouk tak nízko, aby kamery nemohly zachytit, co říká. On je totiž přesvědčený, že každý, kdo ho pozoruje, dokáže odezírat ze rtů. A povídá: ‚Poslyš, Farty,‘ – tak mě oslovuje – ‚víš, jak se říká černochovi, co sedí za kniplem letadla?‘ Já na to: ‚No, to nevím.‘ A on říká: ‚Pilot, ty jeden zas..ný rasisto!‘ “

S JOHNEM FEINSTEINEM

 

JORDAN SPIETH
ODJIŠTĚNÝ A PŘIPRAVENÝ

MÁM DOCELA ZKUŠENOSTI S TÍM, JAK SE AMATÉŘI PŘIPRAVUJÍ NA HRU. Vídám to totiž ve středu při pro-am. Pro řadu z nich je to velký den a mně se líbí, jak ze všech čiší energie a touha se v dobrém slova smyslu předvést. Jenže hrát před zaplněnými galeriemi a po boku profesionálů, to je něco, co může rekreačního hráče úplně rozložit. Samozřejmě nevím, jestli se rozehrávají stejně jako při svém běžném kole, ale z toho, co při pro-am vídám, mám pocit, že většině z nich by prospělo, kdyby své přípravě na hru dali určitý řád. Protože buď můžete před kolem naladit svou mysl i tělo na hru, nebo můžete jen bušit do míčků. Abyste mě chápali – tvrdý trénink má své místo, ale nikdy ne před kolem. Já osobně mám dva různé způsoby, jak se rozehrát: Jeden trvá půl hodiny a ten druhý hodinu a čtvrt. Ten kratší jsem nedávno natáčel na video ve spolupráci s magazínem Golf Digest. Já a Cameron McCormick (který mě trénuje už od mých dvanácti) jsme při tom měli mikrofony a celý záznam si můžete pustit na Golf Digest All Access. Na následujících stranách vám s Cameronem představíme takový souhrn toho nejdůležitějšího. A nebojte, na to, abyste se řádně připravili na hru, nepotřebujete nějaké extra dovednosti. Stačí sebekázeň. Až budete díky dobré přípravě častěji hrát svůj nejlepší golf, přestanete litovat jakékoli námahy.

S MAXEM ADLEREM

 

GOLF NA SLOVENSKU
Z MOSTA DO PROSTA

„NEZAPOMNĚL JSEM NA VÁS, ALE PROSTĚ NESTÍHÁM, MUSÍTE SI POČKAT,“ zněla odpověď, která by vás mohla překvapit a jakou občas dostanete na dotaz, kdy už vám obsluha donese to před dvaceti minutami objednané kafe a kolu. Přímá odpověď bez politiky, vytáček, výmluv, jasná a odzbrojující – mimochodem jsem se jí dočkal před pár lety v klubovně na Penati. Tenkrát mě překvapila, později jsem ji pochopil. Vlastně přesně zapadla do všeho, co se mi na Slovensku a Slovácích nejvíc líbí. Pojďme se ale krátce podívat na slovenskou golfovou historii – mimochodem je stejně dlouhá jako ta česká a první záznamy naleznete již z roku 1905 –, popovídat si s prezidentem Slovenské golfové asociace a představit si dvě hřiště nedaleko Bratislavy, Hrubou Boršu a Sedin. Obě leží jen pár minut za hlavním městem a obě spojují tři důležité charakteristické rysy: Jsou nová, jsou hravá a jsou nesmírně kvalitní.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

BOGEY, KTERÉ VYHRÁLO OPEN
POHLED DO ZÁKULISÍ SOUBOJE SPIETHA A KUCHARA V BIRKDALE

JESTLI MASTERS ZAČÍNÁ, jak se to traduje, na začátku druhé devítky finálového kola, pak loňské The Open začalo v neděli na 13. jamce hřiště Royal Birkdale. Před touto jamkou měli dva vedoucí hráči, Jordan Spieth a Matt Kuchar, stejné skóre, načež Spieth poslal svůj drive „tak moc doprava, že to bylo skoro doleva“, jak to vtipně glosoval komentátor NBC David Feherty. A jeho kolega Roger Maltbie dodává: „Letělo to až za někam za kopec.“ Začalo zběsilé hledání míčku. „Byl to naprostý chaos,“ popisuje to jeden ze stovek diváků, kteří prohledávali hustou, vysokou trávu. Spiethovi i jeho caddiemu Michaelu Grellerovi se začaly vracet vzpomínky na quadruple bogey, které je stálo vítězství na Masters 2016. Jak se brzy dočtete, během chvíle, která následovala, se Greller na svém hráči dopustil už druhého malého podvůdku toho dne. Abychom se v těch všech zmatcích vyznali, vyzpovídali jsme přes dva tucty osob, které hrály v tomto dramatu hlavní role, včetně Spietha, Grellera, Kuchara a jeho caddieho Johna Wooda, a také rozhodčí, kteří se podíleli na rozhodnutí, po němž následovala ona bizarní scéna, kdy Spieth odpálil následující ránu zpoza kamionů s vybavením ze sousedícího drivingu. (Během této vynucené přestávky prohodil Feherty směrem ke Kucharovi vtípek, který tady nemůžeme opakovat.) Rok poté, co jsme sledovali dechberoucí souboj Henrika Stensona a Phila Mickelsona na Royal Troon, jsme se dočkali dalšího duelu, který vstoupí do dějin. Jestli jste zvědaví, co se hráčům a kedíkům honí v takových vypjatých momentech hlavou, čtěte dále. Upřímné komentáře zainteresovaných vás přenesou přímo doprostřed dění na turnaji, který si budeme už vždycky pamatovat.

S DAVEM SHEDLOSKÝM A JOHNEM HUGGANEM

 

BEN HOGAN
ÚVAHA O JEHO TAJEMSTVÍ A CO TO ZNAMENÁ BÝT PRAVÝ CHLAP

STALO SE to jednoho večera roku 1922 na texaském venkově. Kovář Chester Hogan se pohádal se svou ženou, odešel do vedlejší místnosti, vytáhl revolver ráže .38 a zastřelil se. Někteří lidé říkali, že jeho devítiletý syn Ben byl v té místnosti s ním. Čeho byl Ben Hogan svědkem? Viděl otcovu sebevraždu? Jaký dopad na něj to trauma mělo? Jaké to bylo, vyrůstat bez otce? Jaké to bylo, vědět, že muž, který ho zplodil a který byl jeho idolem, došel k nevratnému rozhodnutí, že nestojí za to žít?

S JOHNEM BARTONEM

 

NÁŠ TOUR PRO V UTAJENÍ
MILÍ FANOUŠCI, MOHLI BYSTE SE CHOVAT SLUŠNĚJI?

CESTUJI PO TURNAJÍCH I SE ŽENOU A DĚTMI a máme jedno pravidlo, které nikdy neporušíme: Děti nesmí jít dál než do jídelny. Dokonce nechci, aby za mnou přišli do zóny, kde s námi po skončení kola dělají krátká interview. Proč? Kvůli sprosťárnám, které pokřikují fanoušci. Možná je to jen tím, že už stárnu, ale mám pocit, že se to oproti době, kdy jsem začínal, hodně zhoršilo. Dřív bývali fanoušci jak utržení ze řetězu jenom ve Phoenixu, ale teď je to na půltuctu turnajů. Nejsem jediný hráč, který trvá na tom, že jeho děti musí zůstat v klubovně.

S MAXEM ADLEREM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

PŘEDSTAVUJEME

DOKONALOST NUDÍ
Miloš Matula o sobě říká, že je obyčejným čtenářem magazínu Golf Digest a zajímají ho v něm rozhovory hlavně o tom, jak lidé hrají golf – ne jakou mají profesi
S ANDREJEM HALADOU

TOMÁŠ STOKLASA
Prezident Slovenské golfové asociace o slovenském golfu a o tom, že méně může být někdy více

POTOK HRŮZY
Závěrečné jamky na hřišti v Carnoustie jsou synonymem pekla

FANOUŠCI NA THE OPEN
V čem jsou diváci ve Skotsku jiní než ti jinde na světě?
S BASILEM DALBERTEM

HRAJTE CO NEJLÉPE

BUNKER GURU
Madelene Sagström a její párek chytrých (a jednoduchých) rad, jak i vy můžete být e hře z bunkeru konzistentní
S KEELY LEVINS

ALBATROSS Č. 1
Velká pohoda na rozehrání. Když na jedničce zvládnete emoce a nervozitu, můžete hned skórovat
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

ZAHOĎTE TY BANÁNY
Jiná a snadnější cesta,jak zaměnit slice za draw
S DAVIDEM LEADBETTEREM

JEDNODUCHÝ CHIP
Na správný výběr hole si můžete vytvořit systém
S MICHAELEM BREEDEM

PŮJDETE DO TOHO?
Když si nejste zrovna jisti, že tu vodu přestřelíte
S RONEM KASPRISKEM

DLOUHÉ PUTTY DO KOPCE
Nepotřebujete zrovna výstřel z děla, abyste se dostali až nahoru k jamce
S TRILLIUMEM ROSEM

GOLFOVÝ ŽIVOT

SLOVENSKÁ HISTORIE
Počátky golfu u našich nejbližších sousedů sahají do stejného obdobíjako u nás, do roku 1905

HRUBÁ BORŠA
Hřiště jako vlastní splněný sen a odkaz budoucím generacím

SEDIN
Osmnáctka, která jakoby dospěla přes noc a na nic si před vámi nehraje
S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

PÍSEK – KESTŘANY
Jihočeská krása bojující se špatnou pověstí
S ALOISEM ŽATKULIAKEM

SESTRA V AKCI
Proč titulek nezní: „Fotbal už neletí. Češi raději utrácejí za…“

 

A mnohem více na 108 STRÁNKÁCH letního dvojčísla čísla. 

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S je právě v prodeji. 

© 2018 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena