31 pod par. Korejka lámala na LPGA rekordy, pomohl jí YouTube

31 pod par. Korejka lámala na LPGA rekordy, pomohl jí YouTube

Guinessova kniha rekordů má od neděle nový golfový zápis. Postarala se o něj 25letá Korejka Sei Young Kim, která na turnaji LPGA ve Wisconsinu zahrála rekordních 31 ran pod par. Stávající rekord 27 pod par překonala o čtyři údery. Vítězka Thornberry Creek LPGA Classic, jehož se zúčastnila i Klára Spilková, zvítězila jasně o devět ran.


Už v úvodu turnaje se Kim blýskla parádním výkonem. První kolo zvládla devět ran pod par, ale ani v následujících rundách nepouštěla nohu z plynu. Hřiště dál drtila a soupeřkám odskakovala.

V sobotním kole vyrovnala rekord Anniky Sorenstam v nejnižším skóre po třech kolech a na dosah měla i turnajový rekord čtyř kol stejné hráčky. Švédka v roce 2001 na Standard Register PING zahrála v jednom kole 59 ran, v součtu všech kol pak stlačila skóre 27 pod par.

Jedna z nejlepších golfistek historie má v podobě Kim zdatnou konkurentku. Minimálně pokud jde o rekordně nízká skóre v jednom turnaji. Už před dvěma lety totiž Sei Young Kim švédskou golfistku dorovnala, když na JTBC Founders Cupu zahrála rovněž 27 pod par.

Letos už se na prvním místě osamostatnila. A to díky vynikajícímu výkonu na hřišti Thornberry Creek.

„Poté, co jsem vyrovnala rekord Anniky 27 pod par, jsem toužila tohle číslo překonat. A že se to teď povedlo, je splněný sen,“ zářila už sedminásobná šampionka na LPGA, která zaznamenala také nejvyšší počet jamek pod par v jednom turnaji. Skórovala hned na 32 jamkách z celkových 72. Dosavadní rekord držely Lexi Thomspon, Gerina Piller a Brittany Lincicome s 30 jamkami pod par.

Sezóna korejské golfistky se do této chvíle sice nevyvíjela špatně – třikrát skončila v top 10 – ale k úplné spokojenosti jí chybělo vítězství. Nedočkala se ho ani na majoru KPMG Women’s PGA Championship, kde pokazila finálové kolo a přišla o možnost porvat se o titul. Stěžovala si především na psychické selhání v klíčových okamžicích turnaje.

A proto hledala před startem turnaje ve Wisconsinu pomoc. Našla ji na internetu. Na YouTube si vyhledala videa s tréninkem psychické odolnosti. „Pořád jsem přemýšlela o tom, co se se mnou děje? Ptala jsem se lidí kolem sebe, ale nedostávala správnou odpověď. Tak jsem si něco našla na YouTube,“ řekla Kim po třetím kole.

Netradiční způsob terapie zabral. Nejenže překonala rekordy a připsala své sedmé vítězství na nejlepším ženském okruhu světa, ale šek na 300 tisíc dolarů jí přinesl v celkových výdělcích už 5 milionů dolarů.