DAVID FEHERTY: V očích slzy, úsměv na rtech

DAVID FEHERTY: V očích slzy, úsměv na rtech

Když ho uvidíte nebo uslyšíte jeho jméno, vybavíte si humor a spoustu vtipných komentářů nebo příhod. Třeba tu, jak se jednou po odehraném The Open probudil v bunkeru, ale na úplně jiném hřišti, než odehrál turnaj. David Feherty dokáže lidi bavit, sám se ale musel vypořádat s mnoha zkouškami, které mu osud nastrčil do cesty. Po tragické ztrátě syna se David Feherty opírá o své nejbližší, aby mohl vést plný život.


NA PÓDIU V SÍNI ATLANTSKÉHO SYMFONICKÉHO ORCHESTRU je už téměř dvě hodiny. Má před sebou asi 1200 posluchačů, kteří se přestali smát jenom ve chvíli, kdy jim jedna jeho historka způsobila křeč bránice. „S Tigerem Woodsem je víc legrace, než byste čekali,“ vypráví Feherty. „Jednou jsem s ním šel do CBS a on si narazil klobouk tak nízko, aby kamery nemohly zachytit, co říká. On je totiž přesvědčený, že každý, kdo ho pozoruje, dokáže odezírat ze rtů. A povídá: ‚Poslyš, Farty,‘ – tak mě oslovuje – ‚víš, jak se říká černochovi, co sedí za kniplem letadla?‘ Já na to: ‚No, to nevím.‘ A on říká: ‚Pilot, ty jeden zas..ný rasisto!‘ “

Lidé padají ze židlí. Jedna žena, která ječela nadšením po každé jeho vtipné větě, se smíchy láme v pase a nemůže přestat.

Tohle číslo Feherty předvádí dvacet čtyři večerů v roce – tři večery týdně při osmi příležitostech. Je to hodina a čtyřicet minut čisté stand-up komedie přerušované jen tím, že si Feherty občas svlaží rty ledovým čajem. Námětem jeho vyprávění je jeho život – nikdo to nedokáže říct lépe než on. Patří k tomu hodně přisprostlého humoru, spousta vulgarismů a pár dojemných momentů, když mluví o svých rodičích a své ženě Anitě.

Po svém vyprávění vytáhne židli zpoza stolu, který vypadá jako ten v jeho televizním pořadu „Feherty“, a 20 minut odpovídá na dotazy z publika.

Tento večer (je zrovna sobota v týdnu Masters) dostane pochopitelně otázku, proč není v Augustě.

„Protože jsem raději tady s vámi,“ odpovídá. Pak vysvětluje, že už nepracuje pro CBS, která má vysílací práva. Nezmiňuje se však už o tom, že Golf Channel, který patří NBC, což je jeho současný zaměstnavatel, by ho s největší radostí měl k dispozici během celého týdne, aby obstaral potřebný humor v pořadech před živým vysíláním a po něm.

Ale Feherty má dohodu, že v týdnu Masters pracovat nemusí.

„Nikdy jsem se tam necítil dobře,“ vysvětluje. „S nikým a s ničím jsem tam problém neměl. Měl jsem jenom pocit, že nemůžu být sám sebou. Během 19 let jsem tam byl jenom jednou v klubu na obědě. To bylo všechno.“

Jinými slovy, když divákům v Atlantě říká, že je raději s nimi, říká pravdu. Už ale nedodává, že celý večer je hrůzou bez sebe.

„TEN NEJSLADŠÍ KLUK, JAKÉHO JSTE KDY POTKALI“

Při vystoupeních je jen velmi málo námětů, o kterých nechce mluvit. Povídá o rodičích a o své první manželce a v jeho vyprávěních vystupují Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Ken Venturi a Tiger Woods. Jediný člověk, ze kterého si nedělá legraci, je Anita.

Je jenom jeden námět, ke kterému se ani nepřiblíží. Ví, že kdyby to udělal, představení by nedokončil.

Shey.

„Byl to ten nejsladší kluk, jakého můžete potkat,“ říká velmi tichým hlasem. Když o něm mluví, vlastně vždycky skoro šeptá. „Měl rád lidi, a lidi měli rádi jeho. Měl prostě takovou povahu. Chvíli pracoval v restauraci a šlo mu to moc dobře, protože to s lidmi uměl. Stoupal po podnikovém žebříčku."

Loni, 29. července, v den Sheyových 29. narozenin, zazvonil brzy ráno u Fehertyových v Dallasu telefon. Zvedla to Anita. Volal Rory, Davidův mladší syn. Shey, jeho o čtyři roky starší bratr, kterého měl David se svou první ženou Caroline, to ráno zemřel v domě své matky na předávkování. Koroner později zjistil, že ho zabila směs kokainu a alkoholu.

Už rok předtím odborníci říkali Fehertymu, že se má Sheyovi vyhýbat, protože v něm podporuje závislost na drogách tím, že mu dává peníze. Večer před Sheyovou smrtí se David s Anitou domluvili, že mu další den, to byla sobota, zavolají a popřejí mu k narozeninám.

„Pravda je, že jsem se několikrát nechal přesvědčit a dal jsem mu peníze,“ vypráví Feherty. „Byl tak sladký, že jsem mu nedokázal říct ne. A kromě toho, jak už to u závisláků bývá, dokázal perfektně lhát. Přesvědčil mě, že peníze nechce na drogy. Uvnitř jsem cítil, že lže, ale chtěl jsem mu věřit, že už je na cestě ven a že se z toho dostane. To, že jsem s ním nemohl pravidelně mluvit a vídat se s ním, bylo bolestné. Ale tohle…“

Zmlkne a není schopen pokračovat.

Rory McIlroy, který se v posledních letech stal blízkým přítelem Fehertyových, to hodnotí takto: „Pro Davida je nejlepší, když přemýšlí o čemkoli jiném než o Davidovi. To je důvod, proč David dokáže skvěle pomáhat druhým, ale někdy jen těžko dokáže pomoct sám sobě.“

-JOHN FEINSTEIN

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v letním dvojčísle magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve středu 4. července 2018.