Vítězství z čistého nebe. Kimovi přineslo pozvánku na Open

PGA TOUR
Vítězství z čistého nebe. Kimovi přineslo pozvánku na Open

Do neděle 15. července byl Michael Kim průměrným golfistou na PGA Tour. Na nejlepším okruhu spíš přežíval. Že vyhraje letošní John Deere Classic, by si vsadili asi jen jeho nejbližší. A vida. Kim nejenže vyhrál, ale turnaj zcela ovládl, když překonal rekord nejnižšího skóre a druhým v pořadí utekl o osm ran.


Majitel jediného top 10 v 83 startech se zcela průměrnými statistikami na PGA Tour, který v posledních šesti startech pětkrát neprošel cutem a v pořadí FedEX Cupu mu patřilo až 161. místo. To byla nelichotivá vizitka Michaela Kima před startem John Deere Classic. 

A přitom stačila jedna „vnitřní poznámka“, jiné myšlení, aby se Kim rozjel k nevídanému výkonu. V turnaji zahrál 30 birdie, ve všech klíčových statistikách najednou figuroval na špici a dopustil se pouhých třech bogey.

Kim sice změnil kouče švihu, ale hlavní změna se odehrála v jeho hlavě. Jaká ale byla? „Nevím. Přál bych si, abych znal odpověď. Fakt nevím. Pracoval jsem tvrdě, ale průběh sezony byl nic moc. Spíš nic než moc. Dostat se najednou takhle vysoko je super,“ konstatoval Kim, který v sobotu oslavil 25. narozeniny.

Kim o jednu ránu překonal dosavadní rekord Steva Strickera, který před osmi lety vyhrál se skóre -26. Druhým v pořadí Molinarimu, Dahmenovi, Ryderovi a Burgoonovi utekl o osm ran, čímž vyrovnal odstup mezi vítězem a dalšími hráči v pořadí v letošním roce. Stejný kousek se povedl Dustinu Johnsonovi na Havaji a Farncescu Molinarimu před dvěma týdny na QLN.

A kromě toho své zisky v letošní sezoně zčtyřnásobil. Na účet mu připluje 1,044 milionu dolarů. „Zakončit to v takovémto stylu pro mě hodně znamená,“ prozradil Kim se slzami v očích, kterého přišli k osmnáctému greenu podpořit bratr i rodiče. 

Vítězstvím Kim zaplnil poslední volné místo v poli pro The Open Championship v Carnoustie, které se uskuteční od čtvrtka 19. do neděle 22. července. Pro Kima to bude druhý start na majoru v životě po premiéře v roce 2013 na US Open. Kromě toho si ještě letos zahraje na PGA championship a v příštím roce Masters.

LEADERBOARD